Moody"s a retrogradat perspectiva "Transelectrica", în urma rezultatelor slabe

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 9 septembrie 2009

Transportatorul de energie electrică a raportat un profit net de numai 8,98 milioane de lei în prima jumătate a acestui an, de 13 ori mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Transportatorul de energie electrică a raportat un profit net de numai 8,98 milioane de lei în prima jumătate a acestui an, de 13 ori mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Brokerii spun că informaţia a fost deja inclusă în preţul TEL

Agenţia internaţională de rating "Moody"s Investors Service" a "down­gradat" perspectiva operatorului de transport al energiei electrice "Transelectrica" (simbol TEL) de la "Baa3 stabil" la "Baa3 negativ", potrivit unui raport remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

"Această acţiune a reflectat performanţa financiară negativă a companiei, ca rezultat al mai multor factori, precum scăderea semificativă a veniturilor, datorată scăderii consumului de energie electrică din Româ­nia, structura fixă şi relativ rigidă a costurilor precum şi un program substanţial de investiţii pentru modernizarea şi extinderea bazei de active, care depăşeşte sursele financiare proprii", se mai arată în raportul citat.

Transportatorul de energie electrică a raportat un profit net de numai 8,98 milioane de lei în prima jumătate a acestui an, de 13 ori mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul diminuării afacerilor la 1,24 miliarde de lei.

Rezultatul net al companiei a fost afectat şi de adâncirea pierderilor financiare de peste patru ori, la 13,62 milioane lei, faţă de pierderile aferente primelor şase luni din 2008, de numai 3,28 milioane lei.

Reprezentanţii Transelectrica sunt de părere că schimbarea perspectivei reflectă evaluarea Moody"s asupra recesiunii economice severe din ţara noastră şi a gradului ridicat de corelaţie între dezvoltarea economică din România şi performanţa operatorului, deoarece compania îşi extrage practic toate veniturile din activităţile interne iar datoria în valuta este expusă fluctuaţiei ratelor de schimb.

În ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor TEL listate la Bursă, acestea nu au suferit variaţii semnificative, încheind şedinţa de ieri pe roşu, consemnând o depreciere uşoară de 1,52%, până la 13 lei/acţiune.

Potrivit brokerilor, motivele modificării ratingului "Translectrica" în "Baa3 negativ" nu sunt o noutate pentru investitori, argumentând că scăderea ratingului este practic o confirmare a situaţiei sale financiare.

"Compania a demonstrat până acum o eficienţă slabă în privinţa administrării riscului valutar, iar scăderea veniturilor ca urmare a reducerii cererii interne de energie se va face puternic vizibilă în profitabilitatea companiei până la finalul anului, mai ales dacă avem în vedere ponderea costurilor fixe, greu de ajustat, în totalul cheltuielilor", ne-a spus Andreea Gheorghe, şeful departamentului de analiză al "Intercapital Invest". Domnia sa a mai punctat că nu ar fi o surpriză dacă firma ar încheia anul pe pierdere sau cu o marjă de profit foarte scăzută.

"Aceste informaţii sunt deja incluse în preţ. În condiţiile în care aprecierile din piaţă vor continua, este de aşteptat să vedem evoluţii pozitive sub indici pe acest emitent, însă în cazul în care vom avea deprecieri, acţiunea va fi privită ca un refugiu şi va înregistra scăderi mai moderate", a conchis doamna Gheorghe.

Pe de altă parte, dacă ANRE (n.r. Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) va corecta tariful de transport anul viitor, aşa cum presupune metodologia, atunci s-ar putea să vedem rezultate foarte bune în 2010, potrivit analiştilor.

Conform metodologiei ANRE, pentru a contracara pierderea operaţională din 2009, Agenţia ar trebui să majoreze tariful în 2010, tariful din acest an fiind construit pe un scenariu mult prea optimist, potrivit analiştilor. ANRE estimează o reducere de numai 1,55% a cantităţii de electricitate transportate în 2009, în timp ce analiştii văd o scădere de peste 5%.

Mihai Căruntu, analist în cadrul BCR, spune că titlurile TEL au un potenţial semnificativ de creştere, mai ales după ce ANRE va aproba majorarea tarifului de transport al energiei electrice.

"Transelectrica ar putea fi investiţia anului 2010. Dar nu în condiţiile unei bear market (n.r. piaţă în scădere). Dacă primesc majorarea de tarif, ar trebui să aibă în 2010 un an foarte bun", a mai adăugat domnia sa.

Acţionarul principal al "Transelectrica" este "Ministerul Economiei şi Finanţelor", care controlează 73,7% din societate, în timp ce "Fondul Proprietatea" deţine o pondere de 13,5% din capitalul social al emitentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb