Morgan Stanley: Germania ar putea lua în calcul retragerea din uniunea monetară

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 aprilie 2010

Ca să-şi protejeze stabilitatea preţurilor, Germania ar putea să iasă din zona euro, spun specialiştii "Morgan Stanley".

Ca să-şi protejeze stabilitatea preţurilor, Germania ar putea să iasă din zona euro, spun specialiştii "Morgan Stanley".

Germania ar putea lua în considerare ieşirea din uniunea monetară, în anii următori, ca să protejeze stabilitatea preţurilor din ţară, în condiţiile în care criza din Grecia ameninţă să transforme zona euro într-o regiune a "disoluţiei fiscale", consideră economiştii băncii americane "Morgan Stanley".

"Măsurile de sprijin destinate Greciei au creat un precedent dăunător pentru alte state din regiunea euro şi fac tot mai posibilă transformarea acesteia într-o zonă a disoluţiei fis-cale", consideră Joachim Fels, economist-şef la "Morgan Stanley", subliniind că moneda unică ar putea slăbi, iar presiunile inflaţioniste ar putea deveni tot mai mari de-a lungul timpului.

"Dacă se va întâmpla aşa, ţările care sunt concentrate pe stabilitatea preţurilor, precum Germania, ar putea decide că le-ar fi mai bine într-o uniune monetară mai dură, dar mai mică", a spus economistul de la "Morgan Stanley".

Fels a menţionat, cu privire la situaţia Greciei: "Lecţia pentru alte state din zona euro este că nu contează cât de rău încalci Pactul de Stabilitate şi Creştere, întrucât sprijinul financiar vine, în urma presiunilor".

Potrivit afirmaţiilor lui Fels, destrămarea zonei euro nu este "scenariul de bază" al "Morgan Stanley", însă riscul ca acest lucru să se întâmple "nu este neglijabil".

În opinia economistului băncii americane, chiar dacă măsurile luate recent au redus, în mod clar, ris-curile pe termen scurt la adresa lichidităţii Greciei, lucrurile nu stau la fel cu privire la solvabilitatea pe termen lung a acestei ţări. "Evoluţiile recente au amplificat semnificativ riscul pe termen lung privind spargerea zonei euro, iar un scenariu în care o ţară sau un grup de ţări care vor să părăsească regiunea, res-pectiv să adopte o monedă mai puternică, este mai mult decât un scenariu în baza căruia o ţară vrea să părăsească zona în vederea devalorizării unei monede".

La data de 11 aprilie, liderii Uniunii Europene au stabilit că vor sprijini Grecia cu 30 de miliarde de euro, dacă va fi necesar. Acestor credite li s-ar putea adăuga un sprijin de 15 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb