Moşia Chindia, prima fermă de animale "crescute prin păşunare"

S.B.
Comunicate de presă / 27 iulie 2021

Moşia Chindia, prima fermă de animale "crescute prin păşunare"

Tenorul Vlad Miriţă şi antreprenorul Dan Cîrstea lansează un nou proiect, ferma de animale Moşia Chindia. Aceasta este prima fermă din România unde mai multe specii de animale sunt "Crescute prin Păşunare", potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Astfel, ferma are în plan ca, în următorii 10 ani, să contribuie pentru ca un milion de familii să aibă acces la carne provenită de la animale crescute prin păşunare, probabil cel mai natural mod de creştere a animalelor. De aceea fondatorii Moşia Chindia îşi propun să deschidă apetitul pentru o abordare ecologică şi regenerativă în creşterea animalelor şi în rândul altor fermieri şi antreprenori. Cei doi parteneri doresc să ajute încă alţi 100 de fermieri să adopte cu succes sistemul de Creştere prin Păşunare a animalelor.

Porci, curcani, găini, raţe şi alte păsări de curte cresc pe păşune lângă Târgovişte, pe o suprafaţă de peste 3 hectare, în condiţii care nu sunt reproduse întru totul în nicio altă fermă din România. Animalele au acces permanent la iarbă, se bucură de lumină naturală, resimt schimbările de temperatură fireşti ale mediului, îşi caută singure hrana diversificată şi pot zburda liber pe o suprafaţă generoasă. Această modalitate de creştere, dezvoltată în SUA şi cunoscută ca sistemul "Pasture Raised" (Creştere prin Păşunare) creează condiţii unice de viaţă pentru animale, care nu se regăsesc în alte abordări contemporane ale zootehniei, nici măcar în gospodăriile rurale, unde porcii şi păsările au suprafeţe destul de limitate la dispoziţie şi doar sporadic au acces la iarbă.

În sistemul de "Creştere prin Păşunare", animalele se dezvoltă potrivit ciclului natural, care poate dura până la 10 luni pentru porci, fără stimulare artificială. Calitatea produselor obţinute este superioară majorităţii alternativelor din comerţul de profil din România. Pe toată durata vieţii lor, puii şi curcanii "Crescuţi prin Păşunare" trăiesc ca într-un hotel de lux, în care în fiecare zi sunt mutaţi pe o nouă parcelă de păşune cu iarbă proaspătă, faţă de puii sau curcanii crescuţi industrial care trăiesc în hale închise, cu densitate foarte mare, fără condiţii naturale: soare, iarbă, aer. Porcii de rasă Mangaliţa de la Moşia Chindia aleargă pe 2 ha de păşune, îşi manifestă permanent instinctul natural de a râma, se bălăcesc în baltă şi văd lumina soarelui pe toată durata vieţii lor, faţă de porcii crescuţi în regim industrial care trăiesc în boxe de câţiva metri pătraţi, fiind înconjuraţi de beton sau grătare din fontă ori plastic dur.

"Acum 10 ani am avut nişte probleme medicale, care m-au făcut să înţeleg pe propria piele valoarea hranei pentru sănătatea mea şi a familiei mele. Atunci am început să creştem animale în curtea părinţilor mei şi l-am descoperit pe Joel Salatin şi faimosul sistemul "Pasture Raised", care pentru americani este superior certificării organice (echivalentul american al certificării Bio). Nu mi-am propus să fac un business, ci doar să găsesc modalităţi de a avea o carne cu adevărat sănătoasă şi gustoasă, cu impact pozitiv asupra mediului ambiant şi asupra sănătăţii familiei (poate nu întâmplător, în contextul acestei pandemii, eu şi toţi membrii familiei mele am trecut prin boala provocată de Sars-Cov 2, cu simptome foarte uşoare). Dar, după mulţi ani de creştere a animalelor, timp în care am devenit foarte pasionaţi de domeniu şi în care tot mai mulţi prieteni care gustau carnea de la noi ne spuneau că nu au mai mâncat ceva atât de bun, am ajuns la concluzia că tot ceea ce am învăţat despre animalele crescute pe păşune este foarte valoros şi pentru ceilalţi şi că merită împărtăşit cât mai multor familii care caută astfel de produse. Astfel, Moşia Chindia este un proiect de suflet, prin care dorim să schimbăm în bine alimentaţia şi viaţa cât mai multor oameni", a declarat Vlad Miriţă.

"Îmi aduc aminte că m-am întâlnit cu Vlad în Ajunul Crăciunului lui 2015 şi mi-a adus nişte carne de porc de la ei de acasă: era ceva fantastic, nu mai gustasem nicicând aşa ceva, nici măcar în Spania, unde există o tradiţie a creşterii porcilor în mediul lor natural! Apoi, având copii mici, am început să căutăm carne de pui şi de curcan pentru ei şi ne mai aducea tot Vlad din mica lor fermă. Anul trecut, eram în plină pandemie, şi ne aducem aminte de problemele de aprovizionare cu alimente, mi-am dat seama că avem nevoie cu toţii în România, şi mai ales familiile cu copii, de surse de hrană sănătoasă, pe plan local, şi i-am propus lui Vlad să transformăm hobby-ul într-o fermă care să promoveze acest mod de creştere a animalelor", a adăugat Dan Cîrstea.

Produsele Moşia Chindia - carne de porc, pui şi curcani (carcasă şi piese) şi produse din carne (cârnaţi, crenvurşti, rulade etc.) pot fi procurate simplu prin contact direct pe Whatsapp la numărul de telefon 0790.542.145, pe pagina de Facebook Moşia Chindia şi, în curând, pe www.mosiachindia.ro. Ferma îşi propune să atragă parteneri pentru realizarea unei platforme de e-commerce şi pentru extinderea bazei de comercializare către băcăniile şi restaurantele premium, din Bucureşti şi împrejurimi. În general, Moşia Chindia este deschisă la parteneriate cu persoane şi companii care înţeleg beneficiile conceptului "Pasture Raised" şi doresc să le facă accesibile pe piaţa din România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ffinteresant și util.Cred ca ar fi de bun augur pt dv dar și pt noi,doritorii de produse,sa stabiliți o modalitate concreta,pt București,în primul rand.De ex o locație de unde sa putem cumpăra,pe baza de comanda prealabila sau nu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb