Deputaţii USR au depus, ieri, o moţiune simplă împotriva lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei. Intitulată "Din nou cu tancul peste Justiţie", moţiunea simplă trece în revistă nerealizările lui Cătălin Predoiu în fruntea Ministerului Justiţiei şi se axează în principal pe legea desfiinţării Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), care a trecut recent de votul Parlamentului, dar care a fost contestată, înainte de promulgare, de către deputaţii şi senatorii USR la Curtea Constituţională a României.
"Suntem acum în etapa în care opera lui Dragnea e desăvârşită de Klaus Iohannis, iar rolul lui Florin Iordache este preluat de Cătălin Predoiu. Ce a lăsat în urmă PSD am văzut cu toţii. Nişte legi ciopârţite, instituţii concepute şi folosite ca instrumente împotriva magistraţilor curajoşi, profesionişti şi integri, lupta împotriva corupţiei sabotată din toate direcţiile. PSD a acţionat pe faţă, la vedere. La fel şi UDMR. Diatribele isterice ale lui Nicolicea, Şerban Nicolae, Iordache, Marton Arpad împotriva DNA ne sună încă în ureche. În vremea asta, Cătălin, viclean copil de case mari, împărăteşti, îşi exersa rolul. Un rol de aşa-zis oponent al celor care măcelăreau legile justiţiei. Cătălin Predoiu, PNL, Iohannis au jucat rolul apărătorilor justiţiei independente, pentru ca apoi, să se sucească şi să se alieze exact cu aceia pe care îi criticaseră cu patimă. Şi nu doar că s-au aliat, dar au arătat tuturor că le conveneau de minune şi lor legile promovate de PSD. Desfiinţarea SIIJ cu refacerea competenţelor DNA n-a fost bună pentru ei, procedura de numire a procurorilor de rang înalt care respecta recomandările GRECO n-a fost bună, trecerea poliţiei judiciare în subordinea parchetelor n-a fost acceptată, reformarea CSM nici ea nu a fost pe placul lor. Dar a fost bună legea lui Rădulescu Mitralieră de dezincriminare a unor fapte de evaziune fiscală, promulgată fără ezitare de preşedintele Iohannis. Şi, iată, este bună pentru ei înlocuirea SIIJ cu un mecanism asemănător, dar mai nociv", arată deputaţii USR în textul moţiunii simple.
Ei susţin că actualei puteri politice îi convine "bilanţul întunecat" asupra stării justiţiei, bilanţ care arată "o magistratură demobilizată, timorată, după sancţiunile aberante orchestrate de Inspecţia Judiciară condusă de cel al cărui mandat a fost prelungit politic prin OUG de pesedişti".
"Din noiembrie 2021, Cătălin Predoiu s-a întors la conducerea Ministerului Justiţiei, pentru al cincilea mandat, să încununeze ceea ce a început încă din 2008 şi a perfecţionat în 2020: să dea o spoială peste gardul justiţiei şi să o prezinte drept reformă. Pentru a-şi atinge scopul, Cătălin Predoiu şi-a găsit repede aliat - cea mai antireformistă grupare din CSM cu care se coordonează perfect: gruparea cere, el execută, cu avântul elevului arogant şi impertinent, dar protejat de diriginte, profesorul de fizică. Atâta vreme cât dirigintele său îşi păstrează pârghiile asupra justiţiei, unele formale, altele informale, unele legitime, altele discutabile, cum ar fi numirea discreţionară a procurorilor de rang înalt, compromisurile le sunt acceptabile. (...) Sigur, poţi să te scuzi şi să spui că e misiune grea să reformezi justiţia împreună cu PSD, dar dacă ştii că nu poţi face asta, nu eşti obligat să accepţi funcţia de ministru doar pentru a deţine această titulatură şi pentru a te face părtaş la o mascaradă. Iar dacă totuşi ai acceptat cu bună-credinţă această funcţie, măcar ar trebui să încerci să îţi foloseşti experienţa şi calităţile de politician pentru a găsi o soluţie rezonabilă şi pentru a-i convinge şi pe ceilalţi de importanţa ei. Cătălin Predoiu nici măcar nu a încercat să obţină susţinere pentru proiectul de desfiinţare a SIIJ cu refacerea competenţelor DNA şi DIICOT. Pur şi simplu s-a ascuns în spatele pesediştilor, a făcut jocurile celor care se opun reformei din justiţie şi ne-a oferit SIIJ-ul prelucrat şi învelit în alt ambalaj", se arată în textul moţiunii simple.
Deputaţii USR precizează că desfiinţarea formală a SIIJ ascunde atacul dat prin noua lege asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi de aceea au sesizat Comisia de la Veneţia.
"După sesizarea firească a Comisiei de la Veneţia din partea USR, pe care în mod normal ar fi trebuit să o facă ministrul însuşi, acesta a făcut în aşa fel încât să grăbească procedura pentru a se asigura că proiectul lui va fi aprobat înainte să existe un aviz al Comisiei de la Veneţia cu privire la noul mecanism. Solicitările noastre de temporizare a procedurii până la emiterea avizului au fost respinse cu argumentul fals al existenţei a alte 3 avize pe aceeaşi temă. Aceste avize însă se referă la SIIJ şi la restabilirea situaţiei anterioare, nicidecum la noul mecansim propus de ministrul Predoiu. Proiectul de înfiinţare a noului mecanism de anchetare a magistraţilor a fost împins pe repede înainte, deşi în luna martie este foarte probabil să avem avizul Comisiei de la Veneţia. (...) Pentru ce toate astea? De ce se tem unii de DNA? Până la urmă despre asta este vorba. S-a remarcat o unitate de parchet specializată pe anchetarea faptelor de corupţie, autonomă, prin rezultate vizibile la nivel intern şi internaţional, pe care nu le-a mai avut anterior altă structură a ministerului public, iar lucrul ăsta a deranjat grupurile de interese şi reţelele infracţionale formate din politicieni corupţi şi câţiva magistraţi corupţi", se precizează în textul moţiunii.
Parlamentarii USR afirmă că ministrul Cătălin Predoiu a devenit portavocea antireformiştilor din sistemul judiciar, a publicaţiilor unor turnători la securitate şi ale unor condamnaţi pentru corupţie, aducând ca argument, în numele acestora, aşa-zisele "abuzuri" ale DNA pentru a slăbi lupta anticorupţie, pentru a demola DNA şi DIICOT.
"Cătălin Predoiu va rămâne în istoria justiţiei din România ca fiind ministrul care a atins apogeul în crearea unor categorii speciale: corupţii speciali, care nu pot fi anchetaţi de DNA, nici de parchetele specializate. Pentru ei, ministrul Predoiu, cu avizul taberei antireformă din CSM, creează o structură naţională, asemenea celei existente în perioada Năstase-Stănoiu, cu nucleu central şi 15 filiale teritoriale. Poate fi denumită RIIJ, Reţeaua de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. În această reţea vor lucra doar procurori selectaţi de plenul CSM. Nu va fi concurs, nu va fi o competiţie. Procurorii vor fi aleşi pe recomandări şi revocaţi după cheful unora, fără criterii obiective. (...) Prin acest proiect, DNA este slăbită, lupta anticorupţie este slăbită. Cât timp a funcţionat SIIJ, nici măcar un dosar de corupţie nu a ajuns în instanţe. Spre comparaţie, cât timp DNA a avut competenţe să ancheteze procurori şi judecători, a trimis în judecată, în medie, 10 magistraţi pe an. 117 de magistraţi au primit deja o condamnare. Vi se pare puţin ? Gândiţi-vă că asta este doar partea văzută, dovedită în instanţă", se afirmă în documentul citat.
De aceea, deputaţii USR consideră că ministrul Cătălin Predoiu ar trebui demis din fruntea Ministerului Justiţiei. Moţiunea simplă ar urma să fie citită, dezbătută şi votată în plenul Camerei Deputaţilor de săptămâna viitoare.