MOŢIUNEA DE CENZURĂ, LA VOT, ÎN PLENUL PARLAMENTULUI Primul test real al coaliţiei de guvernare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 29 iunie 2021

Primul test real al coaliţiei de guvernare

Coaliţia guvernamentală PNL- USRPLUS-UDMR se confruntă astăzi cu prima moţiune de cenzură la adresa Executivului său. Cabinetul Cîţu va fi prezent, astăzi, începând cu ora 14, în plenul reunit al Parlamentului, în care se va dezbate şi se va vota moţiunea de cenzură înaintată de senatorii şi deputaţii social-democraţi. Pentru ca guvernul Cîţu să fie demis, trebuie ca moţiunea de cenzură să fie votată de 50%+1 din numărul total de senatori şi deputaţi. Adică din cei 466 parlamentari, atât cât are Legislativul actual, moţiunea trebuie votată de 234 parlamentari.

Reprezentanţii liberalilor au anunţat că parlamentarii PNL vor fi prezenţi la şedinţa de plen, vor participa la dezbaterea textului înaintat de PSD, dar la procedura de vot vor sta în bănci şi îi vor lăsa sociali-democraţi şi pe aliaţii lor de la Alianţa pentru Unirea Românilor să demonstreze că au majoritatea necesară în Legislativ pentru demiterea Executivului.

"Niciun parlamentar al PNL nu va vota moţiunea de cenzură. La nivelul coaliţiei s-a decis ca parlamentarii din formaţiunile politice din arcul guvernamental să fie prezenţi şi să nu voteze. (...) Am încredere în parlamentarii USR că nu vor vota moţiunea de cenzură. (...) Obiectivul nostru este ca PSD să nu obţină niciun vot în plus în afară de cele pe care le vor obtine de la proprii parlamentari şi de la cei din AUR. Această moţiune de cenzură este un balon de săpun şi nu are nici cea mai mică şansă să treacă", a declarat Ludovic Orban, preşedintele PNL şi preşedinte al Camerei Deputaţilor.

El le-a solicitat liderilor social-democraţi să nu se mai implice în campania internă a PNL prin zvonuri de genul celor cărora Orban ar încuraja căderea guvernului Cîţu.

"Consider o jignire declaraţiile liderilor PSD prin care au lansat aluzii că eu aş putea cere vreunui parlamentar să voteze o moţiune de cenzură iniţiată de PSD. Consider că principalul inamic al dezvoltării României este fostul Partid Comunist, care a avut tot felul de avataruri: FSN, FDSN, PSDR, PDSR, PSD", a spus Ludovic Orban.

Referitor la moţiunea de cenzură de astăzi, partenerul său de coaliţie, Dan Barna a precizat: "Parlamentarii USRPLUS vor participa la votul moţiunii de cenzură. Vom vota împotriva moţiunii, nu este niciun fel de echivoc cu privire la acest aspect".

El a mai spus că actuala coaliţie are un protocol agreat şi doar pe baza acestuia vor fi făcute eventuale remanieri în cadrul guvernului Cîţu, dacă moţiunea de cenzură nu va trece de Parlament.

Spre deosebire de reprezentanţii puterii, cei ai opoziţiei susţin că guvernul Cîţu trebuie demis.

"Votul pe moţiunea de cenzură trebuie să exprime realitatea de la alegerile parţiale locale care au avut loc duminică în 35 de localităţi din ţară. (...) 17 funcţii de primar au fost câştigate de candidaţii PSD, în timp ce USRPLUS nu are niciun primar ales în urma scrutinului parţial de duminica trecută. Aceasta arată că alegătorii au încredere în programul prezentat de noi", a declarat senatorul Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD.

Amintim că anterior alegerilor de duminică, 24 din cele 35 de localităţi erau administrate de social-democraţi.

PSD: "PNRR-ul întocmit de guvern, un plan de sărăcire programată"

Conform autorilor textului moţiunii de cenzură "România eşuată. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîţu", guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare şi ia măsuri pe baza unor împrumuturi masive pentru care plăteşte dobânzi mari. Toate aceste lucruri s-au reflectat negativ în traiul zilnic al cetăţenilor, deoarece "preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit, facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe", afirmă social-democraţii.

Ei amintesc faptul că în acelaşi timp alocaţiile copiilor, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng că statul nu le plăteşte lucrările efectuate.

"Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Şi atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: ce aţi făcut cu banii, domnule Cîţu? Aţi scumpit viaţa oamenilor ca să puteţi trăi voi pe picior mare! (...) Asta aţi făcut! Domnule Cîţu, sunteţi în fruntea celei mai proaste guvernări economice din ultimii 30 de ani! În timp ce camarila politică şi firmele de partid au profituri grase, majoritatea românilor îşi văd redusă în fiecare secundă puterea de cumpărare", arată autorii moţiunii de cenzură.

În textul documentului care va fi dezbătut şi votat astăzi în Parlament se menţionează că în guvernarea PNL-USR- PLUS-UDMR au crescut preţurile la alimentele de bază, la medicamente şi utilităţi cu peste 10%, că Banca Naţională a României a anunţat o dublare a inflaţiei pentru anul 2021, căbanii publici au fost direcţionaţi exclusiv administraţiilor locale conduse de partidele din arcul guvernamental, că din cele 57 de măsuri pentru IMM-uri scrise în programul de guvernare, 55 au fost anulate.

"Miliardul de euro fluturat IMM-urilor în campania electorală s-a transformat în cea mai sinistră minciună. Doar o treime din firme au primit banii pentru capital de lucru. Iar Măsura 3 - capital de investiţii este anulată cu totul. 28.000 de antreprenori au fost transformaţi în infractori de către inconştientul ministru-hacker Năsui. (...) Pierderile generate de anularea Măsurii 3 sunt 10.000 de locuri de muncă şi 300 de milioane de euro doar din taxe pe salarii în următorii 5 ani. Între timp, antreprenorii care au menţinut angajaţii şi au plătit taxele, în speranţa ajutorului de la stat, primesc somaţii de plată de la ANAF", se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

În document se mai face referire la oprirea de către Ministerul Economiei a programelor de promovare la export şi de internaţionalizare a firmelor româneşti, de creşterea dezechilibrului balanţei comerciale, de majorarea cu 44% a numărului firmelor radiate în primele patru luni ale anului 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Autorii moţiunii acuză guvernul că a transformat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) într-un plan de sărăcire programată. "Aţi prezentat un vis numit pompos Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Un plan care trebuia să fie pentru România şi pentru toţi românii a fost confiscat pentru interese economice ale grupurilor voastre clientelare, cu alocări impresionante pentru firme de casă sau pentru administraţiile conduse de reprezentanţii PNL-USR-PLUS-UDMR. România va plăti mai mulţi bani la bugetul UE şi va rambursa peste 15 miliarde euro pentru ca banii din PNRR să ajungă în buzunarele clientelei voastre politice. Aţi propus un plan, ţinut de altfel secret de voi, apostolii transparenţei, un plan în care banii se duc discriminatoriu şi inechitabil preponderent spre judeţe bogate, generând o polarizare economică excesivă. Sacrificaţi peste 60% din teritoriul naţional, deşi toţi vor contribui la returnarea lor: şi moldoveni, şi oltenii, şi muntenii", se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

Printre acuzele aduse guvernului se mai numără proasta gestionare a sistemului public de sănătate în timpul pandemiei, restricţiile impuse haotic, dar şi eşecul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid 19.

Pentru toate aceste motive, social-democraţii consideră că guvernul Cîţu trebuie demis de Parlament.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. MIMEAZĂ CĂ AU MEGA ACTIVITATE.

    1. ...

    ...

    1. Deja plictisesti,vin-o cu ceva nou

      "vin-o"

      wtf?! 

      Cum? Vin-o????

    nu-i nici un test . este o frectie la un om mort . toti sunt intelesi conform unui plan comun . se mimeaza o asa zisa lupta politica . de 30 de ani romanii sint pacaliti si furati , de acelasi partid , care 4 ani poarta haine rosii si 4 ani , galbene . alegerile sint inutile . cine nu crede , sa-l intrebe pe generalul opris , va poate da amanunte cum a luat basescu , al doilea mandat , sau pe elevul lui , ionel balan cum au fost umflati cei din usr si pdl cu procente luate de la psd . toata clasa politica impreuna cu institutiile de forta , canta in acelasi cor amorf , sub bagheta securitatii .astea nu sint pareri ale mele , ci declaratii publice facute de fost sef cia in europa de est . corporatiile si mafia big pharma conduc Romania . frectie , test real !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb