Moţiunea de cenzură, sub semnul rectificării bugetare

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 8 octombrie 2019

Moţiunea de cenzură, sub semnul rectificării bugetare

Moţiunea de cenzură depusă săptămâna trecută de Opoziţia parlamentară împotriva guvernului Dăncilă a iscat o serie de mişcări în rândurile social-democraţilor nemulţumiţi de actuala stare de lucruri.

Având în vedere că dezbaterea şi votul moţiunii vor avea loc abia joi, 10 octombrie, liderii PSD consideră că au suficient timp pentru a-i convige pe colegii lor nemulţumiţi de actuala guvernare să voteze totuşi pentru menţinerea guvernului Dăncilă la Palatul Victoria.

Atât Viorica Dăncilă, cât şi Mihai Fifor, Paul Stănescu şi Eugen Teodorovici, consideră că moţiunea de cenzură nu va trece de plenul Parlamentului deoarece Opoziţia nu va avea numărul de voturi necesare demiterii guvernului, 233.

Mai mult, pentru a pune presiune pe o parte dintre semnatarii şi susţinătorii moţiunii, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că viitoarea rectificare bugetară va avea loc vineri, după votul de joi din plenul Parlamentului.

Liderul senatorilor PNL, Florin Cîţu, a declarat ieri, la Radio France International, că rectificarea bugetară anunţată de premierul Viorica Dăncilă pentru vineri este "mită pe faţă" şi a subliniat că, dacă va ajunge la guvernare, partidul său nu va concedia 400.000 de bugetari, aşa cum s-a speculat în ultimele zile în spaţiul public. El a precizat că liberalii se vor uita la oamenii angajaţi fără concurs.

Florin Cîţu a spus: "Nu trebuie să ne mai ascundem aici. Este clar o mită pe care Guvernul Viorica Dăncilă o promite. Deci cei care nu vor vota vor avea beneficiile vineri, la această rectificare bugetară. Este mită pe faţă, pentru că dacă ne uităm pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, vedem că nu este nicio informaţie despre o rectificare bugetară, nimic, şi ar trebui pus în dezbatere publică acest lucru, bine, 30 de zile înainte, nu mai contează, legea la cei de la PSD nu este ceva de care să se împiedice, dar aici avem clar un caz de mită pe faţă. Am auzit acele zvonuri că se cumpără cu bani cash voturi, dar acum văd că se trece la nivelul doi şi se promit bani de la buget, direct de la buget, pentru a rămâne la guvernare acest guvern toxic".

Întrebat dacă PNL va concedia bugetari, dacă va ajunge la putere, liderul senatorilor liberali a spus că "asta este o prostie".

Cîţu a precizat: "Nu, PNL va introduce criterii de performanţă. Nu cred că va putea face nimeni acest lucru în primă fază, dar ideea este următoarea: da, ne vom uita acolo unde au fost angajaţi oameni fără concurs, ştim foarte bine situaţiile. Cea mai recentă situaţie este cea a şefei ANAF, angajată de Vâlcov şi Teodorovici, pe care tot ei au dat-o afară, pentru că nu a făcut performanţă. Ei, asemenea cazuri sunt multiple în aparatul public şi despre acestea vorbim".

Referitor la concedierile preconizate de liberali pentru sectorul public, Florin Cîţu a spus că vor fi daţi afară doar bugetarii care nu performează şi cei angajaţi "pe pile".

Ulterior, preşedintele PNL, Ludovic Orban a transmis, ieri, un avertisment social-democraţilor, arătând că reprezintă infracţiune orice promisiune în bani sau în funcţii făcută parlamentarilor pentru a le schimba opţiunea politică cu privire la moţiunea de cenzură.

Liderul liberal a declarat: "Avertizez public preşedintele PSD, negociatorii PSD că orice promisiune făcută în bani sau în funcţii către parlamentari pentru a le schimba opţiunea politică reprezintă o infracţiune. Ca atare îi somăm să se abţină de la practicile cu care ne-au obişnuit. Oricum, şansele de reuşită ale unor astfel de practici sunt egale cu zero, oricum noi vom continua discuţiile, vom continua negocierile şi vom încerca să convingem în continuare parlamentari care nu au semnat moţiunea de cenzură să fie alături de acest demers salutar pentru România, pentru că, după părerea mea, orice parlamentar care va vota moţiunea de cenzură va fi un parlamentar care va fi apreciat de opinia publică".

Victor Ponta, liderul Pro România a declarat, ieri, că rectificarea bugetară anunţată pentru vineri este un gest de iresponsabilitate şi a spus că speră ca Viorica Dăncilă să se răzgândească şi să facă rectificarea miercuri.

Victor Ponta a spus: "Mi se pare un gest final de neseriozitate cu rectificarea făcută vineri. E iresponsabil. Şi dacă trece moţiunea? Vineri nu se mai poate face nicio rectificare. Ce faci, laşi instituţiile fără bani ca să ţii şpaga pentru parlamentari? Sper ca doamna Dăncilă să se răzgândească şi să facă rectificarea miercuri, propunere pe care înţeleg că a făcut-o Teodorovici. De vineri, nu mai are cine să guverneze, dacă trece moţiunea sau se împlineşte termenul de 45 de zile. Cei cărora le-a zis că le dă bani măcar îi vedem şi noi miercuri. (...) O să taie bani de la altceva, nici nu ştiu de unde. Banii înainte, ca să spun aşa, că înţelege la ce mă refer".

Victor Ponta a mai spus că este o "escrocherie" şi că nu va primi nimeni bani. El a susţinut că în weekend Viorica Dăncilă le-a promis funcţii de miniştri unui număr de 18 parlamentari din afara PSD.

Moţiunea de cenzură "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!" a fost citită joia trecută în plenul Parlamentului, votul fiind programat pentru joia aceasta, la ora 10:00. Citirea documentului a avut loc după dispute între Putere şi Opoziţie pe tema calendarului dezbaterii moţiunii şi la o zi după ce plenul Camerelor reunite a respins ordinea de zi decisă de PSD, care stabilea citirea moţiunii miercuri şi dezbaterea acesteia sâmbătă, 5 octombrie.

Această ordine de zi a fost respinsă cu 194 de voturi "împotrivă" şi 181 "pentru", ceea ce, conform parlamentarilor Opoziţiei, a confirmat că Guvernul PSD nu mai are susţinere în Parlament. Inclusiv preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a admis că "matematic, PSD nu mai are majoritate". După respingerea ordinii de zi, parlamentarii opoziţiei au scandat îndelung "Demisia!".

Potrivit textului, Opoziţia va propune un guvern suplu, format din maximum 15 ministere, după demiterea Cabinetului Dăncilă şi "investiţii publice majore".

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat, ieri, că, la rectificarea bugetară ce va fi aprobată vineri, primarii vor primi 1,4 miliarde de lei. Teodorovici a spus: "Suma acoperă cheltuieli legate de partea de funcţionare a primăriilor".

Întrebat dacă primarilor le vor fi daţi bani şi pentru investitţii, ţinând cont că s-au plâns că nu au cum să acopere această zonă, Eugen Teodorovici a spus: "noi am făcut o situaţie foarte clară; vedem unde este nevoie de sumele respective".

---------------

Premierul Viorica Dăncilă a criticat, ieri, toate informaţiile referitoare la faptul că rectificarea bugetară ar viza "mituirea" unor parlamentari. Dăncilă a declarat: "Dacă rectificarea bugetară era făcută pentru a cumpăra voturi, dădeam rectificarea bugetară înainte de moţiunea de cenzură, nu după moţiune. (...) Deja este făcută, dar aşa fac unii când vor să îşi găsească scuze".

Prim-ministrul i-a răspuns şi lui Victor Ponta, care a susţinut că guvernul nu are posibilitatea să adopte o rectificare bugetară: "Sigur că da (n.r.- da, Guvernul poate aproba rectificarea). Aşa cum a putut să dea şi salariile, şi pensiile, acolo unde au fost probleme, poate funcţiona şi de acum încolo. Dar, repet ce am mai spus: după moţiunea de cenzură - care nu va trece - vom veni cu remanierea în Parlament".

Viorica Dăncilă a declarat că actul normativ care vizează rectificarea bugetară a fost finalizat: "Rectificarea se face în funcţie de fiecare localitate, pentru a-şi acoperi cheltuielile curente. (...) O să vedeţi că o mare parte (n.r. - din bani) se duc mai mult către PNL, poate. Dacă se face pentru asigurarea necesarului de funcţionare, este în funcţie de fiecare primărie".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Avem in fata un film sinistru in care joaca un premier fara experienta manageriala si prost consiliat un presedinte de tara demolator de guverne ,un presedinte liberal bufon ,cel mai mare partid politic in degringolada si toti ipreuna iming tara spre o criza nationala care o asteapta pe cea economica financiara mondiala..un presedinte de tara si un prim ministru iresponsabili ,cu un intelect limitat,o cultura politica precara si o moralitate sub orice standard .Probabil ca asta meritam daca le vom mai acorda votul.

    1. Deci sa nu mai votam pe nimeni sau sa nu mai votam deloc ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb