Actualizare 19:50 Raluca Prună: "Nu serveşte nimănui să purtăm o discuţie în termenii caricaturali ai moţiunii simple propuse azi"
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, că respinge categoric orice încercare de reformulare trunchiată şi orice denaturare a sensului textului din titlul moţiunii iniţiate de ALDE - "Drepturile omului nu sunt un lux" -, precizând că nu serveşte nimănui să se poarte o discuţie în termenii "caricaturali" ai moţiunii simple propuse.
"Situaţia pe care o denunţ este de a avea numai un set de legi care afirmă pur teoretic drepturi şi libertăţi, dacă acestea pot fi încălcate prin eludarea sau aplicarea preferenţială a legii în favoarea celor puternici şi celor conectaţi. Corupţia, tratamentul preferenţial în aplicarea legii, plastic spus faptul că unii sunt mai egali decât alţii, sunt o povară pentru cetăţeni. Şi istoria recentă ne oferă un argument că legea trebuie aplicată. Fără excepţie, fără rezerve şi în mod egal. Numai aşa drepturile pot trece pragul teoriei şi al declaraţiilor, pentru a putea fi exercitate în mod real de către toţi cetăţenii ţării. Aceasta este singura interpretare corectă a afirmaţiei mele pe care mi-o asum pe deplin. Suntem aşadar de acord, eu, deputaţii care au semnat moţiunea, cei care nu au semnat-o şi în general toţi cetăţenii României că drepturile nu sunt un lux", a precizat Prună, potrivit Agerpres.
Ea a adăugat că nu serveşte nimănui, în orice caz nu interesului pentru adevăr şi pentru o dezbatere publică matură, o discuţie în termenii caricaturali ai moţiunii simple propuse de ALDE, pentru că România este un stat de drept, nu se află sub controlul poliţiei politice.
"Cred că nu serveşte nimănui, în orice caz nu interesului pentru adevăr şi pentru o dezbatere public matură, să purtăm o discuţie în termenii caricaturali ai moţiunii simple propuse astăzi. România este un stat de drept, este membru al UE. România nu este un stat totalitar şi nu se află sub controlul poliţiei politice. Trăim într-o ţară în care măsurile preventive, inclusiv mandatele de supraveghere tehnică, toate sunt dispuse de judecători independenţi. Trăim într-o ţară în care serviciile de informaţii se află sub controlul Parlamentului", a afirmat ministrul Justiţiei.
Raluca Prună a precizat că prioritatea absolută a mandatului său este cetăţeanul, cel care se află în centrul politicilor publice pe care le-a gândit pentru sistemul de Justiţie ca serviciu public.
"Avem o Constituţie care garantează drepturi fundamentale. Noi, ca decidenţi din puterea legislativă şi din cea executivă, avem obligaţia de a defini cu înţelepciune un punct de echilibru. Rolul nostru comun este acela de a construi un spaţiu care să permită cetăţenilor un trai în siguranţă. Justiţia şi aplicarea legii sunt peste tot. Ne apără de hoţi, ne ţin la adăpost de traficanţii de droguri, ne apără de terorism şi de crima organizată. Cred că asta ne dorim cu toţii. În fiecare zi aşteptăm soluţii de la Justiţie", a punctat Prună.
Cât priveşte OUG nr. 6/2016 privind interceptările, ea a spus că moţiunea simplă nu este instrumentul prin care o ordonanţă de urgenţă poate fi corectată dacă este nevoie.
"Nu este nici instrumentul care va da răspunsul la soluţia pe care România o va adopta în această materie. Parlamentului îi revine răspunderea constituţională cu privire la ordonanţă, stă în puterea Parlamentului să aprobe integral, să modifice sau să o respingă", a precizat Raluca Prună.
Nu în ultimul rând, a adăugat ministrul, trebuie apărată Justiţia "de atacurile celor care se tem de ea, pentru că într-o societate liberă nu există doar drepturi, după cum nu există doar obligaţii".
"Construirea deliberată şi constantă de către anumite părţi interesate a percepţiei că instituţii ale statului democratic sunt organe represive este şi periculoasă şi de natură să erodeze instituţiile fundamentale ale statului de drept. Este rolul nostru comun, al puterilor legislative, executive şi judecătoreşti, să marginalizăm vocile care subminează încrederea cetăţenilor în capacitatea statului de a gestiona treburile publice. Construirea încrederii începe de la un discurs responsabil şi se consolidează prin colaborare şi echilibru între puteri", a subliniat ministrul Raluca Prună.
(S.A.)
------------
Dezbaterile la moţiunea simplă pe Justiţie, intitulată "Drepturile omului nu sunt un lux", au avut loc astăzi, la Camera Deputaţilor, într-o sală de plen aproape goală, la care au participat numai doi vorbitori.
La începutul dezbaterilor privind moţiunea, din plenul Camerei, erau prezenţi aproximativ 50 de deputaţi, informează Agerpres.
Singurii care au vorbit au fost deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu, care a citit moţiunea, dar a luat cuvântul şi în cadrul dezbaterilor, şi deputatul UDMR Mate Andras. Deputatul independent Remus Cernea a vorbit şi el, dar mai mult despre colegii săi, apoi şi-a făcut poze cu sala goală, pe care a spus că le va pune pe Facebook pentru a vedea alegătorii "cum muncesc aleşii lor".
Niciunul dintre reprezentanţii PSD, PNL, UNPR şi cei ai minorităţilor nu au vorbit în cadrul dezbaterilor de la moţiune.
Întrebată cum comentează faptul că a vorbit în faţa unei săli aproape goală, ministrul Justiţiei Raluca Prună nu a dorit să comenteze "lipsa de interes".
"Eu nu aş dori să fac comentarii cu privire la lipsa de interes. Eu cred că a fost un schimb important, cei care au iniţiat moţiunea au citit-o, şi-au exprimat argumentele, eu am făcut cât am putut eu de bine să conving că drepturile omului nu sunt un lux. Am spus deputaţilor că nu recunosc ca validă niciun fel de formulare care este trunchiată şi denaturează sensul celor pe care le-am scris, e adevărat cu puţine cuvinte pentru că am făcut nu o teză de doctorat, ci am scris pe o reţea de socializare", a declarat Prună la finalul dezbaterilor.
Ministrul a adăugat că aşteaptă votul de miercuri pe moţiunea simplă şi în funcţie de acesta o să îşi facă propria analiză şi va lua o decizie cu privire la o eventuală demisie.