Actualizare 15:09 Udrea, prin echipa de comunicare: Denunţurile au fost făcute după ce Topoliceanu şi Nastasia au fost puşi sub acuzare
Elena Udrea transmite pe Facebook, prin echipa de comunicare, că denunţurile împotriva sa în dosarul "Gala Bute" au fost făcute după ce Ana Maria Topoliceanu şi Gheorghe Nastasia au fost puşi sub acuzare.
Într-o nouă postare pe contul de Facebook al Elenei Udrea, semnată de "echipa de comunicare", se spune că "se creează în mod fals ideea că banii destinaţi cumpărării de publicitate de către MDRT la «Gala Bute» ar fi fost deturnaţi către Elena Udrea.
"Nimic mai neadevărat. Acuzaţiile de luare de mită la adresa fostului ministru nu au nicio legătură cu organizarea evenimentului sportiv, ele fiind doar «anexate» la dosar", continuă textul menţionat.
"Circuitul denunţurilor: Adrian Gărdean depune denunţ împotriva lui Ştefan Lungu şi a lui Gheorghe Nastasia. După ce a fost acuzat, Lungu o denunţă pe Ana Maria Topoliceanu şi îl pomeneşte şi pe Tudor Breazu. Acuzată de Lungu, Ana Maria Topoliceanu face denunţ împotriva Elenei Udrea şi îl presează pe Tudor Breazu să declare, la rândul său, împotriva lui Udrea. Breazu neagă afirmaţiile lui Topoliceanu şi demonstrează cu probe presiunile la care a fost supus. După denunţul lui Gărdean, Nastasia neagă, iniţial, acuzaţiile, pentru ca, apoi, să depună un denunţ împotriva Elenei Udrea. Concluzie: denunţurile împotriva lui Udrea au venit abia după ce Topoliceanu şi Nastasia au fost puşi sub acuzare. În realitate, odată prinşi, aceştia au vrut, în mod fraudulos, să plaseze vina mai departe", se arată în postarea de pe contul de Facebook al Elenei Udrea.
---
Funcţionarii din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului erau obligaţi de Elena Udrea să participe la şedinţe lungi în noapte pentru a găsi modalităţi de încheiere a contractelor pentru Gala Bute, iar unii dintre ei chiar au plâns la aceste întâlniri, potrivit Agerpres.
Detalii se regăsesc în motivarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 25 februarie, prin care Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile în dosarul "Gala Bute".
În timpul dezbaterilor din instanţă, procurorul de caz a declarat că Elena Udrea a făcut presiuni asupra subordonaţilor să încheie contractul pentru ''Gala Bute'', deşi aceştia i-au spus că există prevederi legale care împiedică semnarea acestui contract.
"Reprezentantul Ministerului Public consideră că, în urma declaraţiilor persoanelor audiate în cauza, este cert că inculpata (Elena Udrea - n.r.), deşi nu a semnat, a întocmit documente proprii cu privire la adoptarea actelor normative care au creat contextul săvârşirii infracţiunii. De asemenea, arată că a determinat ceilalţi funcţionari să încheie contractul într-o asemenea modalitate, fiind declaraţiile martorului Marasoiu şi ale martorului Lungu Ştefan care vorbesc despre şedinţele lungi până în noapte, în care inculpata le impunea funcţionarilor să identifice şi să încheie contracte, deşi aceştia îi aduceau la cunoştinţă prevederile care împiedică acest lucru. Arată că unele persoane plângeau la aceste şedinţe, fiind declaraţia martorului Mărăşoiu în acest sens, care şi-a dat demisia din cauza presiunilor care s-au făcut asupra sa", se arată în motivare.
Procurorul a mai precizat că sistemul era centralizat, toate deciziile erau luate de către Elena Udrea, chiar dacă ea îşi delegase dreptul de semnătură, figurând doar pe foarte puţine acte. Toate contractele încheiate în minister duceau la plata unui comision, iar beneficiarul era Elena Udrea sau persoanele din jurul sau care au intermediat mita ori finanţarea cheltuielilor PDL-ului în timpul campaniei electorale, menţionează sursa citată.
În document se menţionează că din probele de la dosar rezultă că un întreg sistem de corupţie coordonat şi controlat de către Elena Udrea, prin intermediul căruia societăţile care aveau contracte achitau un comision de 10% cvasistabil şi cvasigeneralizat, aproape automat, văzându-se din încasările celor trei societăţi că toate plăţile din minister duceau la plata acestui comision.
Procurorii au constatat că aceste comisioane erau încasate de persoanele cele mai apropiate de Udrea, respectiv de consilierul său personal, de asistentul său personal, Tudor Breazu, de prietena sa cea mai bună, Ana Maria Topoliceanu, către Gheorghe Nastasia, omul de încredere al acestuia căruia i-a delegat toate atribuţiile ministeriale.
În motivare se arată că toţi aceşti apropiaţi ai Elenei Udrea au arătat că sumele de bani îi erau destinate, cu excepţia lui Tudor Breazu.
"Declaraţiile celor mai sus menţionaţi se coroborează cu înscrisurile care au urmărit traseul pentru o parte din bani din care rezultă că banii au ajuns, fie nemijlocit la inculpată, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea şi în interesul inculpatei Udrea Elena Gabriela, fiind folosiţi pentru a achita cheltuieli ale Partidului Democrat Liberal, şi în special ale Organizaţiei Bucureşti a cărei preşedintă era aceasta, fie în patrimoniul lui Rudel Obreja pentru a acoperi creditul bancar acordat de la BRD tot la insistenţa şi cu contribuţia inculpatei", se spune în motivare.
De asemenea, se subliniază că toate deciziile erau luate de Udrea, chiar dacă îşi delegase dreptul de semnătură, figurând doar pe foarte puţine acte, neexistând criterii general aplicabile pentru toate situaţiile.
"În acest dosar, sunt arătate doar banii daţi cu titlu de mită doar de către cele trei companii, dar sunt suficiente declaraţii a unor persoane care arată că sistemul era generalizat, că toate contractele duceau la plata unui comision, iar beneficiarul era inculpata Udrea Elena Gabriela sau persoanele din jurul său care au intermediat mita ori finanţarea cheltuielilor PDL-ului în timpul campaniei electorale.
Elena Udrea a admis, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că în politică se folosesc şi bani negri, dar a negat că ar fi vorba despre astfel de lucruri în dosarul "Gala Bute".
Susţinerile sale se regăsesc în motivarea deciziei instanţei din 25 februarie, prin care Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.
"Acceptă că în calitate de om politic a făcut şi greşeli, că într-o campanie electorală în viaţa unui partid se poate întâmpla ca oamenii să facă şi lucruri la limita legii precum şi faptul că, în politică, în general, se folosesc şi bani negri, dar susţine că aceste aspecte nu au legătură cu prezenta cauză", se arată în motivare.
Referitor la Gala Bute, Elena Udrea a spus îşi asumă organizarea acesteia, considerând că "a făcut un lucru bun pentru români, cu toate că din partea guvernului erau exercitate presiuni".
Udrea a solicitat ca, în judecarea cererii de arestare preventivă, să se ţină cont de toate lucrurile pe care le-a făcut ca ministru sau ca om politic şi toată activitatea pe care a avut-o. Ea a arătat că "dorinţa sa a fost să schimbe lucrurile în bine" şi respins ideea că ar fi un pericol public.
"Regretă că se află pusă în situaţia în care trebuie să-şi apere mandatul de ministru, în contextul în care nu este acuzată de neperformanţă, ci este acuzată de corupţie. Consideră că formularea unei propuneri de arestare preventivă în baza unor denunţuri formulate de persoane care, pentru a rămâne în libertate, recunosc săvârşirea unei fapte penale, comise nu pentru avantajul propriu ci pentru şeful lor, constituie un abuz", se mai arată în documentul citat.
Elena Udrea a mai spus, în apărarea sa, că a fost "unul dintre demnitarii care a propus modificări ale legislaţiei privind combaterea corupţiei, fenomen pe care l-a intuit şi l-a reclamat public". Ea a admis, totodată, că "nimic din ceea ce face un om politic nu îi este străin" şi a arătat că, dacă a greşit ca om politic, este gata să plătească pentru asta.
În opinia fostului ministru, toată clasa politică ar trebui să schimbe "modul în care se fac anumite lucruri legate, de exemplu, de finanţările campaniilor electorale", soluţia nefiind arestarea sa, ci schimbarea cadrului legislativ existent.
Elena Udrea a apreciat, totodată, că întoarcerea sa în arestul "nu ar aduce o satisfacţie mai mare opiniei publice decât cea creată de măsura arestului la domiciliu", sub care se afla deja.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, ca Elena Udrea să fie arestată preventiv pentru 30 de zile în dosarul "Gala Bute", în care este cercetată pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
Elena Udrea a mai stat în arest preventiv în perioada 11-17 februarie, în dosarul "Microsoft".