MUGUR ISĂRESCU: "Am scăpat de riscul major legat de modificarea legislaţiei bancare"

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 aprilie 2017

"Am scăpat de riscul major legat de modificarea legislaţiei bancare"

Înainte ca Legea dării în plată să fie adoptată, Guvernatorul BNR spunea că proiectele legislative din domeniul bancar constituie un risc sistemic sever nemaiîntâlnit în ultimii 26 de ani

Ţara noastră a scăpat de riscul major legat de modificarea legislaţiei bancare, a declarat, ieri, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu.

Şeful BNR a menţionat, citat de News.ro: "Am scăpat de unele ris-curi majore. Anul trecut, riscurile majore erau în domeniul legislaţiei bancare, iar acelea sunt semnificativ diminuate. Veţi observa că aceste ieşiri din anumite capcane, în special în domeniul legislaţiei financiar-bancare, vor fi menţionate şi de către de agenţiile de rating, aşa cum ele observă şi riscurile, pe care le-am menţionat şi noi aici, în ceea ce priveşte nu creşterea, ci dimensiunea creşterilor salariale. Pasul creşterilor, dozajul creşterilor salariale şi echilibrele fiscale".

Încă din luna noiembrie a anului trecut, după ce Legea conversiei fusese trimisă la Curtea Constituţională (CCR), iar judecătorii CCR anunţaseră decizia referitoare la Legea dării în plată, Mugur Isărescu a spus că riscurile aferente acestor două reglementări din sectorul bancar s-au diminuat.

Şeful Băncii Centrale a apreciat faptul că, potrivit deciziei CCR, judecătorii vor decide, în fiecare caz în parte, dacă cererile de dare în plată sunt sau nu justificate.

În cazul Legii dării în plată, au fost făcute o serie de progrese şi clarificări, a spus, atunci, Guvernatorul, declarând: "Cu trimiterea la Curtea Constituţională a Legii privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei la cursul istoric şi cu reintroducerea Legii dării în plată în Codul Civil, prin decizia CCR, apreciem că riscurile sunt diminuate.

Dar aşteptăm explicaţiile Curţii Constituţionale, pentru că noutatea este foarte importantă, această impreviziune, cum spun dânşii, şi trimiterea în faţa unui judecător, pentru ca, de la caz la caz, să se stabilească dacă o solicitare de dare în plată se justifică sau nu şi cum trebuie făcută".

CCR a stabilit că notificările de dare în plată vor merge în instanţă, unde va fi stabilită existenţa impreviziunii. Tot-odată, la începutul lunii februarie, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate în cazul Legii conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul din data acordării creditelor.

Înainte ca Legea dării în plată să fie adoptată, Guvernatorul BNR a spus că proiectele legislative din domeniul bancar presupun, în premieră, un risc sistemic sever nemaiîntâlnit în ultimii 26 de ani.

La finalul acestei săptămâni, agenţia de rating Standard and Poor's (S&P) urmează să publice un raport privind România.

Isărescu: "Leul se comportă sănătos în condiţii de mişcări de capital"

O creştere a cursului euro/leu cu 1-2%, aşa cum s-a întâmplat în ultima lună, nu înseamnă o depreciere a monedei naţionale, leul fiind în realitate "excesiv de cuminte" comparativ cu alte monede, a precizat, ieri, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu.

Şeful Băncii centrale a menţionat, citat de News.ro: "Dacă dumneavoastră consideraţi că o mişcare de 1-2% este depreciere, eu cred că este o exagerare aici. (...) Eu cred că leul a fost extrem, chiar excesiv de cuminte. Nu aş numi acest lucru depreciere. Este o monedă care este vie, se comportă sănătos în condiţii de mişcări de capitaluri, care în mod frecvent sunt greu de prognozat".

Euro a depăşit pragul psihologic de 4,55 lei, în 8 martie, iar de atunci s-a menţinut în apropiere de acest nivel până marţi, atingând şi un vârf de 4,5654 lei, în 17 martie, nivel care nu a mai fost atins din octombrie 2012.

Isărescu: "Creşterile salariale sunt inevitabile, este criză de forţă de muncă în marile sectoare"

Creşterile salariale sunt inevitabile la noi, deoarece, în marile sectoare ale economiei, este o criză de forţă de muncă, a mai spus, ieri, Mugur Isărescu. Avertizând că majorările trebuie ţinute sub control, ca să rămână rezonabile.

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut, în luna ianuarie, cu 18,4% faţă de prima lună a anului trecut, până la 2.300 lei.

Mugur Isărescu a precizat: "Lucrurile devin evidente, se manifestă lipsa de forţă de muncă în marile sectoare, în consecinţă creşterile salariale sunt inevitabile. Şi această mişcare a forţei de muncă le accentuează. Ceea ce trebuie să facem noi este să fim înţelepţi şi să le ţinem sub control, într-o manieră rezonabilă, corelat cu mai mulţi indicatori".

Creşterile salariale s-au accentuat în februarie, în condiţiile în care salariul minim brut pe economie a crescut, de la 1 februarie, cu 16%, de la 1.250 lei la 1.450 lei.

În acest context, guvernatorul a avertizat că trebuie păstrate echilibrele macroeconomice.

Guvernatorul BNR: "Să vă aşteptaţi oricând să reducem rezervele minime obligatorii în valută"

Guvernatorul BNR a spus, ieri, că rezervele minime obligatorii la pasivele în valută ar putea fi reduse oricând va veni un moment potrivit, în timp ce reducerea rezervelor minime la pasivele în lei este mai dificilă, din cauza excesului de lichiditate din piaţă.

În şedinţa de politică monetară de ieri, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută la 10% şi pentru pasivele în lei la 8%, decizia fiind în linie cu aşteptările analiştilor.

"Ne-am exprimat de câteva ori şi repet acelaşi principiu: vom reduce rezerva în valută, ori de câte ori avem ocazia, ori de câte ori vom avea oportunitatea să facem acest lucru. Luând în calcul factori precum să nu avem un impact negativ legat de nivelul rezervei valutare în general. (...) Fără să vă dau date precise, să vă aşteptaţi oricând să reducem rezerva minimă în valută", a precizat Mugur Isărescu. (F.A.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb