MUGUR ISĂRESCU: "BNR nu este împotriva Codului Fiscal"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 august 2015

"BNR nu este împotriva Codului Fiscal"

Pachetul celor şase măsuri de reducere de taxe şi impozite, introduse în Codul Fiscal, duce (după datele Ministerului de Finanţe, ale Consiliului Fiscal, ale Comisiei Europene, ale FMI, ale BNR) la un deficit bugetar substanţial mai mare şi la o schimbare semnificativă de direcţie - de la tendinţa de diminuare, la cea de creştere a deficitului şi datoriei publice, a declarat ieri, într-un interviu pentru revista 22, guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Domnia sa a mai precizat că, la acest deficit bugetar în creştere, se adaugă şi refinanţarea datoriei publice scadente, care, în 2016 şi în anii care vor urma, se va face în condiţii interne şi internaţionale semnificativ schimbate. "Este obligaţia noastră să semnalăm problemele legate de finanţarea datoriei publice şi a deficitului şi să nu lăsăm să devină dominantă iluzia periculoasă că situaţia favorabilă din prezent va dăinui, indiferent de ce vom face şi ce politici vom urma. Să nu uităm că, în ultimii ani, datoria publică a României a crescut de la 15% la 40% din PIB",a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul susţine că reducerile de taxe şi impozite prevăzute de Codul Fiscal sunt mari: "E vorba de 17 miliarde de lei, după datele Ministerului de Finanţe şi ale Consiliului Fiscal, la care se adaugă nevoile de refinanţare a datoriei publice scadente în anii următori. De unde vor fi luaţi aceşti bani suplimentari?"

Ca să renunţăm la colaborarea cu creditorii noştri interni şi internaţionali, eventual să nu mai depindem de ei, Mugur Isărescu propune reducerea deficitelor şi a datoriei, majorarea impozitelor, diminuarea cheltuielilor publice, inclusiv cele cu salariile şi pensile, creşterea exportului şi diminuarea importurilor.

Pe de altă parte, guvernatorul a mai precizat: "BNR nu este împotriva Codului Fiscal, vă rog să nu întăriţi această confuzie! Codul Fiscal este binevenit. Noi atragem atenţia asupra pachetului celor şase măsuri de reduceri de taxe, unele încorporate în Cod în ultimele zile de dezbateri în parlament. Eu, ca mulţi alţii, am aflat că toate cele şase măsuri de o asemenea amploare se vor aplica, la grămadă, de la 1 ianuarie 2016, abia după ce Codul a fost aprobat. De asemenea, ne-a surprins că o instituţie a statului român ce are prin lege mandatul de a se pronunţa în legătură cu politica fiscal-bugetară (şi mă refer la Consiliul Fiscal), deşi şi-a exprimat din timp poziţia critică, nu a fost luată în considerare în dezbatere.

Consiliul de Administraţie al BNR s-a pronunţat în unanimitate în ceea ce priveşte pachetul celor şase măsuri de reducere de taxe, care înseamnă un deficit cumulat de circa 2,3% din PIB. Acest impact nu este deloc mic, cum apare la prima vedere, pentru că 2 (doi) este o cifră mică. Impactul acestor măsuri duce deficitul bugetar spre 3%, faţă de 1% în prezent, fără a lua în calcul eventuala majorare a cheltuielilor salariale, a pensiilor, a cheltuielilor cu infrastructura, cu situaţia din agricultură".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb