MUGUR ISĂRESCU, GUVERNATORUL BNR: "Ciclul de scădere a dobânzilor, în ţara noastră, s-a oprit"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 august 2021

"Ciclul de scădere a dobânzilor, în ţara noastră, s-a oprit"

Isărescu: "Prognoza nu arată frumos"

Ciclul de scădere a dobânzilor, în România, s-a oprit, a transmis, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Acesta a afirmat că inflaţia anuală va fi de circa 5,6% la sfârşitul lui 2021, iar în condiţiile în care inflaţia a crescut peste tot în lume, prognozele BNR "nu arată frumos", dar sunt "rezonabile". Isărescu a mai declarat că circa jumătate din inflaţia de 5% de la finalul lunii iulie vine din preţuri administrate, aflate în afara controlului băncii centrale, respectiv energie electrică, gaze naturale şi combustibili. Cu privire la înăs­prirea politicii monetare, Isărescu a spus că aceasta are loc cu o anumită secvenţialitate, guvernatorul refuzând să se pronunţe cu privire la posibilitatea unei majorări a dobânzii-cheie în acest an.

Isărescu a afirmat: "Componentele energetice au contribuit cel mai mult la saltul inflaţiei din acest an. Cotaţiile celor mai multe materii prime s-au poziţionat pe o traiectorie pronunţat crescătoare pe fondul revenirii cererii, dar şi al unor probleme pe latura ofertei. Creşterea preţului ţiţeiului este încorporată rapid în preţul combustibililor, în schimb factura la gaze naturale se ajustează cu o anumită întârziere, în funcţie de specificaţiile contractuale. Avem şi o analiză, care arată că traiectoria ascendentă a cotaţiei energiei electrice este alimentată şi de accelerarea tranziţiei verzi pe plan comunitar (creşterea preţului certificatelor de CO2 ce trebuie cumpărate de producătorii de energie pe bază de combustibili fosili - n.r.). În ceea ce priveşte preţurile volatile, legume, fructe, ouă, variaţia anuală rămâne negativă, deci ne ajută într-un fel, dar este în semnificativă atenuare.

La acest lucru, cu o influenţă pozitivă, a contribuit şi faptul că producţia de legume şi fructe din UE a fost net superioară faţă de media anilor anteriori. (...) În ceea ce priveşte preţurile de producţie, cam peste tot în lume şi mai ales în Europa, dar şi în Statele Unite, avem majorări substanţiale preţurilor de producţie pe seama costurilor cu input-urile. Atenuarea însă, pe termen scurt, a costurilor cu forţa de muncă este evidentă".

Potrivit scenariului BNR, la nivelul mediului extern avem o tendinţă de creştere generalizată a inflaţiei globale, o scumpire a materiilor prime cu impact vizibil imediat în cazul energiei, o creştere alertă a cererii pentru anumite bunuri intermediare - în condiţiile limitării ofertei (de exemplu, microcipuri) -, dificultăţi de aprovizionare (scumpire transport naval), dar şi efecte de bază în cazul unor servicii afectate puternic de pandemie în 2020.

BNR mai arată că prognozele principalelor instituţii financiare internaţionale indică temperarea inflaţiei pe termen mediu, cu un caracter tranzitoriu al factorilor inflaţionişti în anul curent şi echilibrarea raportului cerere-ofertă. Balanţa riscurilor la adresa traiectoriei inflaţiei este totuşi înclinată în sus, potrivit BNR, fiind posibilă o persistenţă a acestui dezechilibru între cererea crescută şi oferta insuficientă la anumite categorii de produse şi un avans continuu al cererii agregate, în contextul politicilor economice stimulative, cu potenţial de a alimenta o creştere prelungită a cotaţiilor materiilor prime (super-ciclu).

"Se vorbeşte, încă, în mod dominant, de o inflaţie tranzitorie. Aceasta este realitatea cu care lucrăm în prezent. Caracterul tranzitoriu al factorilor inflaţionişti din anul curent pare să fie adevărat. Dacă îi citeşti pe unii. Dacă îi citeşti pe alţii... Este un studiu apărut acum două luni în America care spune că aşa a început şi în anii 1960. Eu am trăit această perioadă. «Creeping inflation», o inflaţie târâtoare şi apoi în anii 1970 nu a mai putut să fie oprită decât cu dobânzile foarte înalte ale preşedintelui (Federal Reserve) (Paul) Volcker de la începutul anilor 80, un adevărat şoc", a spus Isărescu.

"Scopul nostru, când întărim politica monetară, este să descurajăm alte creşteri de preţuri"

"Faţă de ce se întâmplă în lume, prognozele noastre sunt rezonabile. Trebuie însă acţionat din vreme ca ele şi mai ales creşterile de preţuri administrate să nu se ducă în runda a doua. Adică să strice anticipaţiile şi să se încadreze în decizii privind preţurile la nivelul întreprinderilor", a afimat Isărescu.

Guvernatorul BNR a declarat că jumătate din inflaţia de 5% este provenită din preţuri administrate, pe care BNR nu are posibilitatea să le controleze.

"Nu poţi să te baţi cu creşterea preţurilor electricităţii mărind rata dobânzii. Deci, scopul nostru, când întărim politica monetară, este să descurajăm alte creşteri de preţuri şi să ducem creşterea economică în limita în care poate economia să echilibreze cererea cu oferta", a spus Mugur Isărescu.

Amintind angajamentul BNR pentru păstrarea unui control strict asupra lichidităţii din piaţa monetară ca mecanism de instrument de întărire a politicii monetare, Isărescu a precizat că aici poate să apară întrebarea de ce BNR nu a majorat dobânda de politică monetară, guvernatorul precizând că există o secvenţialitate în a întări politica monetară: mai întâi se opresc cumpărările de active, apoi se întăresc în piaţa monetară nivelul dobânzilor şi abia apoi să se creşte rata de politică monetară. De notat că sistemul bancar a înregistrat în luna iulie un excedent de lichiditate în raport cu BNR de 5,886 miliarde lei (stoc mediu zilnic), de la un surplus de 2,929 miliarde lei în iunie. De asemenea, BNR nu a cumpărat obligaţiuni de stat în lei de pe piaţa secundară nici în luna iulie, a treia lună de pauză, în timp ce dobânzile din piaţa monetară au început să crească în ultimele săptămâni.

Guvernatorul BNR a spus: "Cam aşa procedăm şi noi. Nu mai cumpărăm titluri de stat de mai multe luni. Tot de câteva luni sterilizăm excesul de lichiditate care s-a aşezat destul de bine în economie. Cu alte cuvinte, înainte de a spune vor creşte dobânzile, noi am spus şi spunem şi acum: dobânzile nu mai scad. Ciclul de scădere a dobânzilor în România s-a oprit. Pe urmă vom lua şi deciziile următoare în funcţie de ce se va întâmpla şi ce vedem în Europa şi în lume. (...) Există discuţii (cu privire la o majorare de dobândă) în acest sens, eu pot să spun punctul meu de vedere: suntem foarte dependenţi de ce se întâmplă în lume. (...). Dacă în afară se vorbeşte despre o inflaţie de 5%, cred că ne putem permite şi noi o anumită flexibilizare a ţintei, să reacţionăm înţelept şi cu prudenţă".

Analiştii bancari estimează că BNR va începe ciclul de majorare a dobânzilor în prima jumătate a lui 2022. Există şi posibilitatea ca BNR să acţioneze anticipat şi să majoreze dobânzile în finalul acestui an.

Valentin Tătaru de la ING arăta recent că BNR nu pare să se grăbească să îşi reconstruiască spaţiul de politică monetară, declarând: "Un control al lichidităţii strict rămâne (în prezent) unealta preferată (de BNR). Ne menţinem perspectiva pentru o primă creştere de 25 de puncte de bază a dobânzilor în prima jumătate a lui 2022. Credem că riscurile ca inflaţia să depăşească 5% sunt semnificative şi, deşi este în mare parte corect, atribuirea creşterii inflaţiei unor factori din afara ariei de control a politicii monetare poate să ţină ca argument doar o anumită perioadă de timp. (...) Deşi se poate dezbate cu privire la natura tranzitorie a acestui puseu inflaţionist, credem că o inflaţie de 5% sau mai mare nu va lăsa BNR-ul indiferent în condiţiile în care riscă o deteriorare suplimentară a aşteptărilor inflaţioniste". Valentin Tătaru mai spune: "Ne reafirmăm scenariul de bază ce vizează zero majorări de dobândă în 2021 şi un ciclu modest de majorări în prima jumătate a lui 2022, de 50 de puncte de bază (care ar duce dobânda-cheie la 1,75%). În funcţie de dinamicile diferenţialului de dobândă cu ţările vecine, o primă majorare realizată în noiembrie, în mod anticipat, ar putea de asemenea să aibă loc, fără a schimba per total dimensiunea ciclului de majorări de dobânzi".

La rândul său, Andrei Rădulescu, director de analiză macro la Banca Transilvania, arată că "perspectivele de persistenţă a presiunilor inflaţioniste pe termen scurt, coroborate cu momentul favorabil din economia reală, exprimă creşterea probabilităţii ca BNR să demareze un nou ciclu monetar până la finalul anului".

"Cu toate acestea, nu ne aşteptăm la o întărire agresivă a politicii monetare, ceea ce va contribui la menţinerea costurilor reale de finanţare la un nivel redus în trimestrele următoare", arată Rădulescu.

Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR este programată pe data de 5 octombrie.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Mugurele, atat poti sa spui "nu arata frumos".

    Ticalosule.... te-ai uitat la dezechilibrul balantei comerciale? 

    1,7 mld euro la 2 luni 

    7 mld euro la 4 luni 

    11 mld euro la 6 luni 

    Mugurele, Manole, tu ai innebunit? Tu nu vezi ca dai foc la casa? Mareste dobanzile, mai analfabetule securisti, cu sinecurile tale angajate la BNR cu tot. Tu nu vezi ca Romania pierde euro asa cum Grecia arde copacii? 

    1. MAI INCET CU INSULTELE , TOVARASE !!! CU CE E EL DE VINA , CA CINSTITII NOSTRII GUVERNANTI , DE ANI SI ANI INCOACE , ARUNCA IN STANGA SI IN DREAPTA , CU BANII TARII ??? SE JOACA CU MILIARDELE , DE PARCA AR FI NU BANI , CI BETE DE CHIBRIT !!! UNDE SE DUC ATATIA MUNTI DE BANI ??? TARA ASTA , A AJUNS UN FEL DE HOCUS-POCUS !!! ISARESCU ESTE SIGURUL FACTOR DE ECHILIBRU , IN TOATA NEBUNIA ASTA !!! SIGURUL OM LUCID DIN BANCA NATIONALA , CARE LUPTA EFECTIV , PENTRU MENTINEREA CURSULUI VALUTAR LA O VALOARE MODERATA , PENTRU CA LEUL SA NU AJUNGA , NU LA 5 LEI , CI LA 6 - 7 - 8 LEI / EURO !!! DACA AR FI DUPA INTELEPTII NOSTRII , ROMANIA AR AJUNGE CURAND , IN INCETARE DE PLATI !!! IN REZERVA BNR , N-AR MAI RAMANE UN SFANT , SI DUPA AIA , AR INCEPE CERTURILE SI SCANDALUL !!! FIECARE , AR ARUNCA VINA PE CELALALT , CA ASA E IN ROMANIA , NIMENEA N-AR RECUNOASTE CA AR AVEA VREO VINA PENTRU DEZASTRUL PROVOCAT !!! SI , DUPA AIA , AR ARUNCA VINA SI PE ISARESCU , CA N-A LUPTAT PENTRU TARA !!! TICALOSUL DE MANOLE !!! SECURISTUL !!! EL E DE VINA !!! SI-A FACUT VINARIE !!! DE PARCA A FACUT-O DIN BANII LOR !!! DE 30 DE ANI INCOACE , ISARESCU SE CHINUIE EFECTIV , SA REPARE SI SA PETICEASCA TOATE TAMPENIILE SAVARSITE DE CEI DE LA PUTERE , CARE RISIPESC IN STANGA SI IN DREAPTA !!! INFLATIA MARE ESTE PROVOCATA DE PROSTIILE GUVERNANTILOR NOSTRII , CARE N-AU FOST CHIBZUITI CU BANII TARII , NICIODATA !!! DE CE E DE VINA EL ???

      Cum sa fie factor de echilibru? Era asa ceva daca dobanda la lei era acum 3%. Daca este 1.25% este vina EXCLUSIV a lui Isarescu care merita toate insultele din lume. Manole, un turnator, un securist care angajeaza alti securisti la BNR.

      Termina cu prostiile, tu nu vezi ca de doi ani Isarescu este un ticalos care face deliberat ceea ce face: distruge leul si economiile romanilor. 

      Miliarde se duc pe vaccinuri 120 de miloane pentru ca suntem o tara cat germania! Sigur!

      Domnule Guvernator , sunt ,, mulți da proști , proști da mulți !"

    Daca datele oficiale arata 5-6% inflatie la finele 2021 , este clar ca va fi 20 % in realitate ....

    returnati-va creditele si nu mai luati altele!

    Atentie se refera la Ciclurile din trend!!!

    Trendul spune altceva! 

    Leul este dat sa se faca ferfelita in 16 - 20 ani!!! 

    Avem exponentialitate in M-urile din sistem / multiplicatorul financiar!!! 

    Dobanzile pe ciclu trebuie sa aibe corectie ascendenta - cel putin dobanda reala o sa aibe garantat! 

    Trendul nominal al dobanzii inca o sa fie DESCENDENT chiar daca are corectie ciclica ascendenta! 

    Dobanda fedului are programare de urcare; leul nostru nu este trecut complet INCA pe alipire / adoptare EURO si deci inca are variatie cu DOLARUL (ca pondere in sistem). 

    Norocul” Leului fata de fluctuatiile dolarului este ca: Romania a beneficiat de influx mult mai mare in euro (procentual vorbind) in comparatie cu vechiul trend economic (pana in 90 si respectiv tranzitul / con vertibilitatea pe euro pornita din 99-2000). 

    Leul nostru are o NOTA GRASA de PLATA!!! 

    Nici nu trebuie sa ma uit in gura politicienilor sau guvernatorilor de banci centrale! - jocul e vechi de cand omul - “economia” si pamantul (munca/productivitatea / consumul / datoria ). 

    PS: criza imobiliara tocmai a inceput!!! 

    Bafta la minciuni televizate, dezinformare, manipulare si subiecte ce ocolesc real problemele societatii. 

    PSS: cum e posibil ca in Italia, tara cazurilor de etc “covid” sa nu ai voie fara pasaport covid in restaurant pentru 1 zi (intrare) dar sa ai voie fara “pasaport” covid daca te cazezi? 

    Avem foarte multe “idiotenii” ce directioneaza resl de la adevarata problema: - se cadea in cap economic din 2019! - banii se scoteau (refinantari si exituri) inca din 2019; mai rau in 2020 in bula / panica au “printat bancile centrale” iar comercialele / localele (banci) au “livrat” in prostie “banii in piata”. 

    Au rupt oamenii bancomatele in doua; sunt tastele “tocite”; dau eroare ecranele la atingere; hartia de 10 lei nu are ca sa se mai elibereze (e toata in circulatie si tocmai a pierdut 90% din valoarea de dupa taierea zerourilor). 

    semnat comenturi “cretine” 

    semnat comenturi “cretine”

    Da, ce pacat ca scumpirea energiei a venit de la Zei si nu se putea face nimic.

    Ba nu, stai putin: chiar guvernul nostru a insistat in mijlocul pandemiei ca trebuie aplicata doctrina de soc si scumpita absolut toata energia. Pandemia era momentul perfect sa pui pe pauza acest proiect, orisicat le curg balele la nemti sa liciteze contra noastra pe bursa. Dar, din pacate, Romania nu mai e o tara si conducatorii nostri conduc pentru altcineva. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb