MUGUR ISĂRESCU:  "În trimestrul II din 2024 vom ajunge cu inflaţia în zona ţintită dacă se vor ridica plafonările la energie"

F.D.
Bănci-Asigurări / 9 august 2022

"În trimestrul II din 2024 vom ajunge cu inflaţia în zona ţintită dacă se vor ridica plafonările la energie"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat astăzi că rata inflaţiei în acest trimestru se plafonează la 15%, precizând că în trimestrul II din 2024 România va ajunge cu inflaţia în zona ţintită dacă se vor ridica plafonările la preţurile la energie. El a menţionat că nu avem o apocalispsă în această privinţă şi nici veşti negative, potrivit News.ro.

"Şi acum prognoza. Nu puteam să o facem decât stabilind nişte ipoteze. Prima, că impactul războiului din Ucraina îşi va atenua efectele economice negative începând de la anul. Aşa credem, vor slăbi presiunile şi în ceea ce priveşte preţurile materiilor prime avem o anumită menţinere a preţurilor pe termen scurt, dar, aşa cum aţi văzut, urmată de o anumită normalizare. Avem deja semne de normalizare. Nu avem date legate de plafonarea preţurilor la energie şi, în consecinţă, până când Guvernul anunţă intenţia de a le menţine, de a menţine măsurile de contrabalansare a creşterilor, plafonarea preţului la energie sau va renunţa la ele, noi am mers pe ideea că în aprilie, în anii următori, ele vor fi ridicate", a explicat Isărescu.

El a precizat că pe plan extern ne interesează situaţia din Europa.

"Vedem o disipare treptată a sincopelor în blocajele de lanţuri globale şi o situaţie epidemiologică cu impact limitat. Pe plan extern ne interesează situaţia din Europa, perspectivele privind evoluţia economică viitoare a partenerilor comerciali s-au deteriorat în sensul avem o revizuire semnificativ descendentă a dinamicii cererii externe şi e legată în special de dinamica creşterii economice în zona euro şi mai ales la principalul nostru partener comercial, care este Germania şi o creştere, o evoluţie ascendentă a inflaţiei din Europa, în general şi din zona euro, care ne interesează pe noi în mod deosebit, dar şi o restrictivitate în creştere pe termen mediu, pentru că deja a început ciclul de majorare a ratelor dobânzilor din zona euro", a transmis guvernatorul BNR.

El s-a referit şi la raportul euro - dolar.

"În sfârşit, un nivel depreciat al euro în raport cu dolarul american. Aici între 1 şi 1,1, personal, consider că ne putem aştepta la orice, dacă dolarul creşte sub, adică se întăreşte peste un euro sau euro creşte peste 1,1, atunci putem să discutăm, dar variaţia aceasta 1 - 1,1 nu avem cum să o prognozăm, că se poate întâmpla rapid, în oricare direcţie", a adăugat Isărescu.

El a afirmat că rata inflaţiei se plafonează în acest trimestru.

"Şi uitaţi prognoza, dar să vă uitaţi cu atenţie la ea, se uită şi analiştii bancari financiari şi cei care au sărit calul cu ROBOR-ul. Deci nu este optimistă, este uşor pozitivă şi realistă, credem noi. Se plafonează rata inflaţiei în acest trimestru, plafonare înseamnă în jur de 15% acum, în august, este foarte posibil datorită preţurilor la ţiţei, la alcool, accizele să mai fie un anumit procent de creştere în sus. Probabil că unele preţuri alimentare, preţuri volatile vor scădea, dar treptat-treptat, cu excepţia gâlmei din anul viitor, în martie, în martie - aprilie, când nu avem alte date, se vor ridica plafonările, tendinţa este de scădere şi în trimestrul II 2024. Reajungem cu inflaţia în zona ţintită. Nu avem nicio apocalipsă aici. Nu avem veşti negative să spunem probabil că vă dezamăgesc pe cei care aşteptaţi o veste mai tristă de la noi, dimpotrivă", a transmis Mugur Isărescu.

El a explicat că aceste creşteri ale preţurilor energetice şi a materiilor prime nu pot fi resorbite rapid şi duc la creşteri de costuri.

"Ne trebuie ceva răbdare, pentru că, şi încerc iarăşi o explicaţie, cu alte cuvinte însă, pentru că asemenea şocuri pe partea ofertei, creşteri masive a preţurilor, preţurilor energetice şi materiilor prime sunt şocuri, nu pot să fie resorbite rapid şi duc la creşteri de costuri, se duc în toate produsele şi ele pot să fie contrabalansate în timp, prin creşteri de productivitate, prin reforme structurale. Asta ia un timp. Să reduci cererea de asemenea manieră încât să contrabalanseze o asemenea creştere de costuri este contraproductiv", a mai afirmat guvernatorul BNR.

El consideră că este contraproductiv să fie creată o recesiune.

"Este contraproductiv să creăm o recesiune şi o recesiune înseamnă o deteriorare a situaţiei fiscale, ba ne mai introducem singuri şi în alt bucluc pe care unii dintre dumneavoastră l-aţi semnalat, atât că îngreunând situaţia celor cu credite în lei creşte probabilitatea de a creşte şomajul, de a se diminua salariile şi aşa mai departe. Nu ne trebuie aşa ceva. Dar mai rău decât asta este faptul că nu avem nicio certitudine dacă creăm o recesiune, că inflaţia chiar va veni rapid în jos mai repede decât dacă avem ceva răbdare şi urmăm o asemenea cale treptată", a precizat Isărescu.

El a menţionat că BNR este gata să utilizeze toate instrumentele de politică monetară pentru scăderea inflaţiei şi conlucrează cu Guvernul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Isarescun nu poate sa dea prognoza pe "valute rezerve pe balantele bancilor centrale"!!! - nu vrea!

    De ce ar da hinturi? cand e in interesul guvernelor si bancilor centrale sa se apere cu rezerve valutare la primul soc de deflatie!!! 

    Se duce nominal eur parabolic dupa ce incheie germania socul de somaj ce are sa vina!!! poate chiar si in timpul somajului daca face becul scurt circuit de trilioane repo si revers repo. 

    s c cret 

    daca se ridica plafonarile buseste costurile de trai si da bula in "chirii" si chiriile dau bula mai grava in active ca pe urma sa buseasca final toata piata cand nu va mai avea putere de cumparare... gen 89 07-08 pe acolo ne apropiem fulgerator... asa arata calculele mele... de si imobiliarele se prabusesc ca volum de vanzare /creditare se face asimetric squeze ce va arcuii parabolic costurile si va bloca efectiv creditarea.

    mare DEPRESIE ce se pregatestete sa vina!!!! o arata veniturile exprimate in grame aur ca inca nu am consumat bula!!! dupa e a prabusire cu minim 40% in piata financiara. 

    Dupa calculele mele argintul urmeaza sa aibe un raport mai bun fata de aur.... vedem 

    PE-rurile arata ca intra pe trend descendent pe urmatorii ani.... deci clar mai mult "Batrani" vor face exituri la active decat tineri care sa le preia pe toate... cu tot cu printul de bani parabolic... ce va duce carnea la sute de lei per kg... 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb