Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, vineri, cu prilejul unui colocviu având ca temă "Implicaţiile noului Cod Civil asupra sistemului financiar-bancar", că noul Cod Civil este o lege modernă, a cărei vocaţie este să ducă înainte societatea noastră. Domnia sa consideră codul civil ca fiind o instituţie fundamentală, fondatoare a statului român modern, fără de care BNR nu ar fi putut exista. Guvernatorul BNR a precizat că noul Cod Civil "nu a apărut din neant", fiind rezultatul unui proces îndelungat şi suferind revizuiri succesive. O astfel de legislaţiei creează instituţii, obiceiuri, cutume şi uzanţe, în opinia domniei sale.
Mugur Isărescu a catalogat modificarea Codului Civil drept un act de curaj şi a declarat că este important să păstrăm continuitate în instituţii pe care putem să le criticăm, atunci când este cazul, însă nu este bine să le ponegrim. BNR a fost alături de cei care care doreau modificarea Codului Civil încă din anul 2000, a precizat oficialul.
Guvernatorul BNR a amintit obligativitatea băncilor să trimită săptămânal clienţilor extrase sau rapoarte de cont şi cel puţin o dată pe lună scrisoare recomandată. Alte elemente de noutate ale noului Cod Civil pe care domnia sa le-a menţionat sunt reprezentate de reglementările privitoare la impreviziunile contractuale, aplicabile doar contractelor încheiate după date de 1 octombrie 2011, la denunţarea unilaterală a contractelor şi la clauzele standard. Clauzele negociate prevalează asupra celor standard conform noului cod, a amintit oficialul BNR.
În altă ordine de idei, Mugur Isărescu a declarat că BNR nu este foarte îngrijorată de apariţia unui risc valutar la creditele în euro, deoarece ţara noastră va adera, la un moment dat, la moneda europeană. BNR a luat măsuri de descurajare a creditului în valută pentru a preveni un posibil risc valutar, a declarat conducătorul instituţiei.
Noul Cod Civil a intrat în vigoare la data de 1 octombrie, anul acesta.