Mugur Isărescu: Noul cod civil este o lege modernă

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 decembrie 2011

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, vineri, cu prilejul unui colocviu având ca temă "Implicaţiile noului Cod Civil asupra sistemului financiar-bancar", că noul Cod Civil este o lege modernă, a cărei vocaţie este să ducă înainte societatea noastră. Domnia sa consideră codul civil ca fiind o instituţie fundamentală, fondatoare a statului român modern, fără de care BNR nu ar fi putut exista. Guvernatorul BNR a precizat că noul Cod Civil "nu a apărut din neant", fiind rezultatul unui proces îndelungat şi suferind revizuiri succesive. O astfel de legislaţiei creează instituţii, obiceiuri, cutume şi uzanţe, în opinia domniei sale.

Mugur Isărescu a catalogat modificarea Codului Civil drept un act de curaj şi a declarat că este important să păstrăm continuitate în instituţii pe care putem să le criticăm, atunci când este cazul, însă nu este bine să le ponegrim. BNR a fost alături de cei care care doreau modificarea Codului Civil încă din anul 2000, a precizat oficialul.

Guvernatorul BNR a amintit obligativitatea băncilor să trimită săptămânal clienţilor extrase sau rapoarte de cont şi cel puţin o dată pe lună scrisoare recomandată. Alte elemente de noutate ale noului Cod Civil pe care domnia sa le-a menţionat sunt reprezentate de reglementările privitoare la impreviziunile contractuale, aplicabile doar contractelor încheiate după date de 1 octombrie 2011, la denunţarea unilaterală a contractelor şi la clauzele standard. Clauzele negociate prevalează asupra celor standard conform noului cod, a amintit oficialul BNR.

În altă ordine de idei, Mugur Isărescu a declarat că BNR nu este foarte îngrijorată de apariţia unui risc valutar la creditele în euro, deoarece ţara noastră va adera, la un moment dat, la moneda europeană. BNR a luat măsuri de descurajare a creditului în valută pentru a pre­veni un posibil risc valutar, a declarat conducătorul instituţiei.

Noul Cod Civil a intrat în vigoare la data de 1 octombrie, anul acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb