MUGUR ISĂRESCU: "Nu ne strică ceva mai multă calmitate"

G.D.
Miscellanea / 12 mai 2022

"Nu ne strică ceva mai multă calmitate"

România nu mai este pe locul 1 la inflaţie în UE, avem 7-8 ţări înaintea nostră, inclusiv din zona euro, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referindu-se la situaţia de la final de martie 2022, conform Hotnews.

Conform graficului prezentant, Lituania se aproapie de 16%, iar Estonia în jur de 15%, Cehia aproape 12.

"Şi Bulgaria are inflaţie mai mare. (...) N-au deficitele fiscale pe care le are Romania", a afirmat el.

El a remarcat la începutul prezentării că au fost episoade de panică în rândul consumatorilor, amintind de ulei şi de euro la casele de schimb valutar.

"Suntem o economie deschisă, nu mai stabilim preţul la petrol, energie, gaze naturale. Nu noi stabilim aceste preturi. Suntem sub impactul lor pentru ca am deschis economia din 1990. Nu avem cum să o protejam decât cu subventii. Dacă vrei cu subventii ai nevoie de o situaţie fiscala buna", a afirmat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, noi nu mai avem o situaţie fiscală bună de ani buni.

Nu mai avem de unde sa reducem impozite, sa acordăm ajutoare.

Faptul că depindem mai puţin de gaze naturale şi petrol din Rusia, ne ajută, dar nu suficient, ca să contracarăm impactul. Nu suntem independenţi nici la gaze naturale şi nici la petrol.

Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză. E de înţeles. Autorităţile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înţeles şi eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine.

Avem cheltuieli fixe, rigide de aproape 90% din venituri. Mai ai şi cheltuieli cu armata, în afară de salarii. Am avut şi o pandemie. Toate astea duc la deficit. Mai întrebi de unde mai poţi să faci investiţii?

"Să se mai reducă impozitele". Păi, de unde? Suntem în situaţia în care suntem. De unde sa mai reduci când veniturile fiscale în PIB au scăzut sub 30%?

Nu cred că ajustarea economiei se mai poate face pe cheltuieli. Ai nevoie de venituri mai multe.

Investitiile merg, dar nu fantastic. Constructiile sunt afectate de costul materialelor de construcţii. Constructorii se plâng de acest lucru. Au şi ei dreptatea lor.

Avem o cerere, e pe credit.

De aşteptat ca o mică parte a imigranţilor ucraineni să se stabilească în România şi să contribuie activ pe piaţa muncii, dată fiind şi structura particulară a fluxului migratoriu, alcătuit preponderent din femei cu copii.

Nu suntem şi nu cred ca economia românească va intra în recesiune.

Nu mă asteptam ca România sa devină exportatoare neta de servicii, datorită transporturilor internaţionale. Nu visam.

Probabil nu va creşte peste 15% rata inflaţiei. (...) Riscuri sunt multe. Nu ştim ce face Putin. Cred că inflaţia va veni în jos. Depinde de foarte mulţi factori.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, conform Agerpres. BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Cum sa fim calmi ?

    Noi nu avem salariul salariul dumitale 

    Bre ai băut cam mult vin de Crâmpoșie și te-ai îmbătat...așa a zburat porumbelul... 

    Cum zicea blonda de Maria Antoaneta: 

    "cine nu are pâine sa mănânce cozonac" 

    Puteai macar sa recomanzi ceai de

    ROINITA că ăla de tei da anxietate... 

    1. Lasa ca vrea sa vina Catu in locul lui,a fost debarcat din functia de premier ca a facut numai tampenii,din functia de presedinte a PNL desi la astia nu are importanta cine ii conduce fiindca sunt toti varza,acum e presedintele Senatului,vor sa-l debarcheze si de aici si ce sa vezi,hai la BNR ca e foarte,,capabil,,.Inca o data intreb,de unde a aparut individul asta,a aparut din neant sa distruga tara asta de tot cu Klaus al lui?Imprumuturile din pandemie stiintifico-fantastice constituie tradare de tara,e de necrezut ce invarteli pot face!

      Daca ajunge Catu la BNR, asta vinde Banca Nationala. Cu tot cu pamantul de sub ea! Daca a fost in stare sa atace leul in 2009...Mare specialist!

    & Probabil că domnul Liviu Dragnea ar fi fost un bancher mai bun decât domnul Isărescu, domnul Liviu Dragnea fiind interesat și de repatrierea rezervelor de aur de la Londra la Brexit, chestiune care probabil că a și favorizat îndepărtarea acestuia din politica importantă prin condamnarea intervenită după votarea legii despre rezervele de AUR de la BNR, ?

    1. Mai mult ca sigur că asta i-a pus capac lui Dragnea.

      Nu-i nevoie să ne facem griji de rezervele valutare și de aur din băncile anglosaxonilor, conform declarațiilor BNR de acum mai mulți ani. Acestea sunt în siguranță, mărturie fiind istoricul de bună credință ale acestor instituții care întotdeauna au returnat aurul/rezervele când li s-a solicitat. 

      Sunt curios dacă BNR mai are aceeași opinie acum, după episodul cu rezervele Venezuelei furate pur și simplu de britanici și rezervele Afganistanului și Rusiei furate pur și simplu de yankey. 

      Ce sampon folositi pentru spalatul pe creier?

    opinia mea e ca Isarescu e tanar, are viitorul in fata

    1. Asa ca domnul guvernator isi permite sa ne spuna ce fel de ceai sa beim. Doar astfel Nu a reusit BCR sa foloseasca Modele interne de risc, fiindca BNR NU A AVUT TIMP SA LE APROBE.

    eu recomand ceai de zbrasnita .

    nu ne strica ceva mai multa calamitate, vrea sa spuna gura pacatosului...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb