Marile oraşe ale lumii fierb, la propriu, sub valul de căldură care a lovit o bună parte a globului. În Europa încălzirea climatică este resimţită din plin. Autorităţile de la Paris au declarat în această săptămână "stare de urgenţă climatică'', alăturându-se astfel numeroaselor municipalităţi din lumea întreagă care au iniţiat un demers similar.
Trebuie "să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris'' a pledat Celia Blauel, adjuncta pe probleme de mediu a primarului Parisului, adăugând că Parisul, "asemenea altor numeroase oraşe, declară urgenţă climatică''. Într-un angajament adoptat cu ocazia unei şedinţe a consiliului municipal, primăria Parisului a decis înfiinţarea unei "Academii a climatului'', care îşi propune "să ofere tinerilor şi voluntarilor din domeniul climei un spaţiu de desfăşurare participativ şi educativ'' şi totodată să formeze şi să sensibilizeze acest public la subiecte de mediu pe tot parcursul perioadei de şcolarizare sau să permită elaborarea unor proiecte ecologiste''. În cadrul consiliului municipal, Parisul a adoptat înfiinţarea unui grup format din climatologi, urbanişti, sociologi, care ar putea fi consultat şi ar ocupa "un loc constant în implementarea politicilor din domeniul climei'', a adăugat Blauel. Cu doar câteva luni înaintea alegerilor municipale, primarul Parisului, socialista Anne Hidalgo, împreună cu echipa a decis să crească numărul proiectelor ecologiste. După transformarea în artere pietonale a străzilor de pe malurile Senei, edilul Parisului a promovat sădirea plantelor şi a legumelor pe străzi sau în alte locuri din capitală, anunţând totodată crearea "pădurilor urbane'' în mijlocul oraşului pentru a lupta cu încălzirea globală şi cu efectele poluării.
Pragul de 45 de grade Celsius a fost depăşit pentru prima dată în Franţa, la sfârşitul lunii iunie, cu o temperatură de 45,1EC măsurată la Villevieille, o localitate din departamentul Gard. "Franţa s-a alăturat clubului de ţări europene care au recorduri naţionale cel puţin egale cu 45EC (Bulgaria, Portugalia, Italia, Spania, Grecia, Mecedonia de Nord)", a anunţat pe Twitter meteorologul Francois Jobard de la Meteo-France. Incendii, poluare, res-tricţii la apa potabilă, disconfort termic şi decese sunt doar câteva dintre incidentele provocate de caniculă în Europa. Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat recent sintagma "stare de urgenţă climatică'' şi a anunţat în această primăvară crearea unui "Consiliu de apărare ecologică''.
Anul 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai călduroşi din toate timpurile, fapt care ar transforma perioada 2015-2019 în cel mai fierbinte interval de cinci ani din istoria înregis-trărilor meteorologice, a precizat Organizaţia Meteorologică Mondială .
1. fără titlu
(mesaj trimis de Popa Sorin în data de 11.07.2019, 21:12)
Prea târziu !
După o perioadă în care clima
nu a fost perturbată (vezi perioada în care nu exista industrie și
factori anexe poluării) sa trecut la un alt nivel.
Acela în care (metaforic spus)
îsi caută locul.
Nimic nu mai poate intervenii
în refacerea climei așa cum era.
Omul prin natura lui este un
distrugător a ceea ce nu-i aparține.
Totul se reduce la nivel de individ
nu de colectiv.
Invidia,ignoranța,ura,indifer ența,
nepăsarea și nu în ultimul rând
egoismul ne-a adus aici.
Din păcate (poate)vom asista
neputincioși la sfârșitul rasei umane.
Dacă nu noi cu siguranță copii
noștri .