Mai multe mii de militanţi ai opoziţiei proruse şi prosârbe din Muntenegru au protestat sâmbătă la Podgorica împotriva viitoarei aderări la NATO a acestei ex-republici iugoslave, solicitând un referendum cu privire la această temă, pe care guvernul nu intenţionează să-l organizeze, potrivit AFP.
"Dacă se evită organizarea unui referendum şi dacă obiectivul guvernului este de a face să treacă fraudulos decizia asupra aderării de Parlament, Muntenegru va fi adus în pragul unui conflict civil", a lansat în faţa mulţimii Andrija Mandic, lider al "Noii democraţii sârbe", o formaţiune de opoziţie.
Aproximativ 2.000 de persoane au participat la această demonstraţie în faţa Parlamentului muntenegrean, potrivit unei evaluări a jurnaliştilor aflaţi la faţa locului (circa 5.000, conform organizatorilor).
Muntenegru a fost invitat în 2 decembrie de miniştrii afacerilor externe din ţările membre NATO să se alăture acestei organizaţii, care îşi continuă astfel extinderea în Peninsula Balcanică, spre nemulţumirea Moscovei. Această mică ţară, cu 630.000 de locuitori, de pe coasta adriatică, ar urma să devină în următoarele 18 luni până la doi ani cel de-al 29-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.
Manifestanţii agitau drapele ruseşti şi sârbe, scandând: "Putin este sârb! " şi "Mama Rusia!". "Nu războiului-Nu NATO!" şi "Noi suntem împotriva războiului. Dar voi?", se putea citi pe pancartele participanţilor la acţiunea de protest.
"Ei ne-au invitat să aderăm la NATO doar pentru a avea ceva mai mulţi soldaţi împotriva Rusiei. Nu trebuie să participăm la acest joc", le-a spus manifestanţilor Momir Bulatovic, fost preşedinte muntenegrean şi aliat apropiat al defunctului conducător sârb Slobodan Milosevic.
După destrămarea Iugoslaviei la începutul anilor 1990, Muntenegru a participat iniţial la o uniune cu Serbia (Republica Federală a Iugoslaviei), inclusiv în timpul bombardamentelor NATO în primăvara anului 1999 împotriva Serbiei pentru a se pune capăt politicii represive a regimului lui Slobodan Milosevic în Kosovo, precizează AFP.
"NATO asasin!" au mai scandat manifestanţii, dintre care unii purtau lumânări în memoria celor zece persoane, între care şapte civili, ucise în timpul bombardamentelor Alianţei Nord-Atlantice asupra Muntenegrului.
Muntenegru s-a separat de Serbia şi şi-a proclamat independenţa în 2006.