Partidele de opoziţie din Muntenegru şi un grup din coaliţia de guvernământ au prezentat împreună o moţiune de cenzură miercuri împotriva cabinetului prim-ministrului Zdravko Krivokapic, informează Reuters, citat de Agerpres.
Parlamentul trebuie să voteze moţiunea de cenzură până la jumătatea lunii februarie. Pentru a trece, va fi nevoie de sprijinul a cel puţin 41 de parlamentari din totalul de 81.
Moţiunea a fost semnată de 31 de deputaţi, inclusiv de către Negru pe Alb, o grupare pro-europeană din coaliţia de guvernământ, şi de partidele de opoziţie, inclusiv Partidul Democrat al Socialiştilor (PDS) al preşedintelui Milo Djukanovic.
"Prim-ministrul a pus în pericol cooperarea dintre executiv şi legislativ şi asta a dus la criza instituţională şi politică", se arată în moţiunea publicată pe site-ul parlamentului.
De la formarea sa în decembrie 2020, guvernul premierului Krivokapic a fost afectat de certuri între partenerii de coaliţie. El a rezistat presiunilor din partea partidelor din coaliţie pentru a înlocui cu politicieni miniştri din guvernului său, format în majoritate din tehnocraţi.
Coaliţia de guvernare, care cuprinde atât alianţe pro-sârbe, cât şi pro-europene, a câştigat la limită alegerile parlamentare în 2020, punând capăt guvernării de trei decenii a socialiştilor lui Djukanovic.
Miercuri, Krivokapic a depus o moţiune în parlament pentru a solicita demiterea lui Dritan Abazovic, vicepremierul care este şi liderul partidului URA, membru al grupării Negru pe Alb.
Parlamentul urmează să dezbată despre demiterea lui Abazovic pe 3 februarie, a declarat Krivokapic într-un comunicat, adăugând că l-a numit pe ministrul de finanţe Milojko Spajic pentru a fi noul vice prim-ministru.
Muntenegru, o ţară cu o populaţie de doar 680.000 de locuitori, este membră NATO şi aspiră să adere la Uniunea Europeană.