Atacurile cibernetice reprezintă una dintre principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale a Israelului şi la nivel global, a declarat miercuri premierul israelian Naftali Bennett, în a doua zi a conferinţei Cyber Week 2021 de la Tel Aviv, potrivit Agerpres.
El a explicat că în prezent toate industriile sunt vulnerabile la atacuri cibernetice, de la furnizarea apei, electricitate, alimentaţie, până la aviaţie şi sectorul auto.
"Totul este vulnerabil şi totul este atacat. De ce atât de multe lucruri din viaţa noastră sunt atacate astăzi? Pentru că este uşor. Nu a fost niciodată mai uşor", a spus şeful guvernului israelian.
"Dacă eşti o ţară cu intenţii rele şi în trecut aveai nevoie pentru un atac de un avion, de comandouri sau de un atentator cu bombă, acum poţi face asta doar cu un atac cibernetic. Ai nevoie de inteligenţă, cunoştinţe, experienţă şi un bun acces la internet. Azi cea mai bună cale de a ataca o altă ţară, o altă industrie este un atac cibernetic. Asta se va întâmpla din ce în ce mai mult. Va creşte exponenţial. Iar asta mă îngrijorează. Ca prim-ministru al Israelului văd asta ca una dintre principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale şi cred că atacurile cibernetice din întreaga lume sunt una dintre principalele ameninţări globale", a mai spus Bennett.
El a continuat afirmând că cel mai important lucru pe care l-a făcut Israelul în această privinţă a fost să creeze o industrie şi să o lase să prospere.
"Nicio ţară singură, niciun guvern sau combinaţie de guverne nu poate să rezolve această problemă. Avem nevoie de ce este mai bun din industria privată. Şi trebuie să fie o combinaţie de mediu privat şi guvern pentru că oamenii foarte inteligenţi nu sunt numai în guvern, ca să nu spun mai mult", a declarat premierul israelian.
Potrivit lui Bennett, există un secret pentru care Israelul a reuşit să aibă rezultatele pe care le are în domeniul securităţii cibernetice.
"Ceea ce am făcut în Israel este că mulţi oameni foarte tineri, foarte inteligenţi au intrat în armată, în serviciile de informaţii militare, şi şi-au asumat responsabilităţi uriaşe, fiind, la 20-21 de ani, în unităţi de luptă şi unităţi de securitate cibernetică. Au ajuns apoi în societatea israeliană foarte tineri, cu capacităţi uriaşe. Şi de aceea vedem acest boom hitgh-tech. Am fost unul dintre aceşti tineri în urmă cu 20 de ani (...). Acesta este secretul Israelului, să aducem împreună atât de mulţi oameni inteligenţi", le-a povestit premierul israelian participanţilor la Cyber Week 2021.
Cu acelaşi prilej, Naftali Bennett a anunţat planuri privind o nouă iniţiativă în domeniul securităţii cibernetice la nivel internaţional. În discursul său de la universitatea din Tel Aviv, Bennett le-a cerut celorlalte state să se alăture Israelului în acest demers.
"Lucrăm la formarea unei agenţii globale de securitate cibernetică cu scopul de a ne uni şi de a ne combina forţele şi resursele", a spus el, adăugând că este necesar ca multe naţiuni să se alăture acestei noi iniţiative, pentru că "dacă luptăm singuri, vom pierde, dar dacă luptăm împreună, vom câştiga".
Prim-ministrul israelian a mai spus că 41% din toţi banii investiţi în securitate cibernetică la nivel mondial au ajuns la firme din Israel. "Răspândirea ideilor, în loc să le concentrăm într-un singur loc, este unul dintre atuurile semnificative ale Israelului", a adăugat premierul israelian.
El a explicat că în Israel există o autoritate în domeniul apărării cibernetice care lucrează împreună cu firmele din sectorul privat pentru a proteja interesele ţării.
Bennett a prezentat mai multe exemple ipotetice privind modul în care naţiunile pot face o treabă mai bună în apărarea cibernetică dacă lucrează împreună. El a atras atenţia că multe atacuri pot fi lansate în acelaşi timp împotriva a diferite naţiuni şi a subliniat că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, cooperarea internaţională ar fi esenţială.
Yigal Unna, directorul general al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (INCD) al statului Israel, a afirmat la conferinţă că "una din cinci afaceri cade victimă atacurilor cibernetice şi jumătate din cele din industria high tech". De asemenea, a atras el atenţia, "una din 30 de afaceri raportează pierderi provocate de atacuri cibernetice".
"Mi-e teamă că 2021 arătă chiar mai rău şi am suspiciuni că situaţia din Israel nu este diferită de cea din alte ţări", a mai afirmat şeful INCD.
În plus, a atras el atenţia, atacurile de tip ransomware au rezultat în plăţi care au crescut foarte mult, "în medie la aproape 200.000 de dolari". Şi mai important, potrivit lui Yigal Unna, este faptul că timpul în care instalaţiile atacate nu funcţionează a crescut, în medie, la 16 zile.
Cu acelaşi prilej, directorul general al INCD a anunţat înfiinţarea unei Unităţi proactive de apărare cibernetică, care este în prezent consolidată.
"Suntem bine poziţionaţi să depistăm viitoare trenduri în materie de vulnerabilitate şi luăm măsuri proactive", a mai spus Unna.
El a subliniat că Israelul este un jucător global în materie de securitate cibernetică şi că "am ajuns acum la peste 90 de ţări care cooperează cu noi şi am semnat 24 de memorandumuri de înţelegere, inclusiv cu ONG-uri precum Banca Mondială". Al 24-lea memorandum de înţelegere în domeniu a fost semnat chiar săptămâna trecută cu Marocul.
"În această săptămână am publicat Strategia internaţională de securitate cibernetică a Israelului în cadrul Cyber Week şi ne axăm pe întărirea cooperării pentru securitatea IT&C, construirea de capacităţi şi pregătirea pentru tehnologiile emergente", a mai spus Yigal Unna.