NAI Romania: Costurile evaluărilor s-au dublat din 2007, dar tarifele au rămas la fel

A.F.
Companii / 20 iunie

Andrei Botiş

Andrei Botiş

Costurile serviciilor de s-au dublat faţă de momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar tarifele au rămas la acelaşi nivel, ceea ce generează dificultăţi în menţinerea salariilor la un nivel atractiv, în recrutare şi motivare personală, iar pe termen lung poate duce la dispariţia mai multor jucători de talie mică de pe piaţă, apreciază Appraisal & Valuation SA, compania deţinătoare a brandului NAI România & Moldova şi emitent listat pe BVB, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, tariful primit de evaluatori pentru unul dintre serviciile solicitate cel mai des - a unui apartament, într-unul dintre marile oraşe ale ţării, în situaţia acordării unui credit ipotecar - a rămas la circa 100-125 de euro (500-625 de lei), respectiv la acelaşi nivel precum în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană.

Între timp, toate costurile au crescut semnificativ, fiind vorba de cel puţin o dublare a acestora, în condiţiile în care un leu din prezent este devalorizat cu 38% faţă de un euro (3,6102 lei la final de 2007), iar litrul de benzină a urcat, de la un preţ mediu de 3 lei (2007), la peste 7 lei (2024).

Pe de altă parte, complexitatea rapoartelor de evaluare a sporit în ultimii 17 ani, pe măsura ce evaluatorii s-au aliniat evoluţia cadrului de reglementare şi au fost nevoiţi să ţină seama de tot mai multe prevederi legale, intervenite după aderarea României la Uniunea Europeană.

Comparativ cu situaţia din România, în Polonia un serviciu de evaluare pentru un credit ipotecar imobiliară poate ajunge la 800 de zloţi (195 de euro), în Franţa se situează la circa 250 euro, în Spania de la 300 euro (pentru apartament cu două dormitoare). ) până la 600 euro (pentru o casă), în Irlanda tariful se situează între 150 şi 250 de euro, iar în Portugalia costul unei astfel de evaluări porneşte de la circa 210 euro.

"Dublarea costurilor, dar stagnarea onorariilor pentru servicii de evaluare similară nivel ca în 2007 este tot mai dificil de gestionat către companiile de profil, devenind un obstacol în atragerea de noi profesionişti, pregătirea şi motivarea acestora, în condiţiile unui deficit de forţă de forţă. muncă în toate domeniile. Situaţia nu este benefică nici pentru dezvoltarea sănătoasă a pieţei, descurajând apariţia unor noi furnizori de servicii de evaluare, limitând competiţia şi având ca efect probabilitatea închiderii unor firme de evaluare. O aliniere a tarifelor la nivelul creşterii costurilor şi a inflaţiei ar fi benefică pentru industria noastră, care oferă servicii vitale partenerilor noştri din bănci, cumpărătorilor, investitorilor şi altor stakeholderi", a declarat Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova). ) .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb