NAI Romania: Toate investiţiile necesită evaluări potrivit principiului D.N.S.H. "A nu prejudicia în mod semnificativ"

A.F.
Companii / 5 iunie

NAI Romania: Toate investiţiile necesită evaluări potrivit principiului D.N.S.H. "A nu prejudicia în mod semnificativ"

Toate proiectele de investiţii imobiliare (rezidenţiale, comerciale şi industriale) vor avea nevoie de evaluare potrivit principiului "A nu prejudicia în mod semnificativ" (Do No Significant Harm - DNSH), astfel că piaţa pentru asemenea evaluări este aşteptată să crească semnificativ încă din acest an, estimează Appraisal & Valuation SA, compania deţinătoare a brandului NAI Romania & Moldova şi emitent listat pe BVB (simbol: APP), conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit legislaţiei Uniunii Europene, astfel de evaluări devin obligatorii pentru proiectele de investiţii, fie că au nevoie de o finanţare bancară, una acordată printr-una dintre cele opt Agenţii de Dezvoltare Regională, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sau prin alte fonduri europene.

Criteriile de care trebuie să ţină seama o astfel de evaluare DNSH pentru un proiect de investiţii:

1.Atenuarea schimbărilor climatice;

2.Adaptarea la schimbările climatice;

3.Utilizarea durabilă şi protejarea resurselor de apă şi a celor marine;

4.Economia circulară, inclusiv prevenirea generării de deşeuri şi reciclarea acestora;

5.Prevenirea şi controlul poluării în aer, apă şi sol;

6.Protecţia şi restaurarea biodiversităţii şi a ecosistemelor.

Dacă unul dintre aceste criterii are aplicabilitate în cadrul unei investiţii, se va efectua o evaluare aprofundată privitoare la măsurile luate pentru a reduce impactul asupra mediului.

Analiza DNSH se efectuează înaintea începerii tuturor demersurilor uzuale privind demararea unei investiţii, deoarece toate prevederile/măsurile/cerinţele dintr-o analiză trebuie incluse în soluţiile de proiectare şi care vor fi, ulterior, puse în practică de către constructori.

Implicit, dacă răspunsul analizei nu este adecvat, există riscul ca investiţia să nu poată primi finanţare (bancară sau din fonduri europene).

"Atât legislaţia Uniunii Europene, pe deplin aplicabilă în România, cât şi exigenţele finanţatorilor şi ale altor stakeholders, de pildă cei care ar cumpăra sau ar închiria un imobil, impun ca toate investiţiile - şi în special cele imobiliare - să respecte o serie de criterii referitoare la protecţia mediului şi la atenuarea schimbărilor climatice. Nimeni nu mai porneşte investiţii care să nu ţină seama de standardele de mediu, iar analiza DNSH nu face decât să ateste că o investiţie se va realiza în mod responsabil, încă din faza de proiectare.

Între cerinţele de mediu care trebuie avute în vedere pentru o analiză DNSH se numără aspecte tehnice precum interzicerea utilizării unor materiale din azbest, limitarea cantităţii de compuşi organici volatili (Volatile Organic Compounds - VOCs) sub 0.001 mg/metru cub sau, cu limitări asupra cantităţilor de praf, a nivelului de zgomot etc. De exemplu, îndeplinirea cerinţelor pentru certificarea unei clădiri verzi (Green Home) asigură răspunsul NU pentru criteriile DNSH.

Echipa NAI Romania & Moldova deţine expertiza necesară efectuării unor asemenea evaluări, expertise, certificări de clădiri şi ne putem îndruma clienţii în conceperea planurilor de investiţii, astfel încât să-şi poată asigura accesul la o finanţare prin intermediul sistemului bancar sau al fondurilor europene", a declarat Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova) şi Preşedinte al Romania Green Building Council (RoGBC)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb