Născuţi obosiţi

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 7 iunie 2011

Născuţi obosiţi

Echipa naţională de fotbal a ţării noastre va întâlni mâine dimineaţă (ora 3.50) cea mai galonată echipă din istoria acestui sport, Brazilia. Un moment de mare onoare este transformat de jucători, conducătorii FRF şi antrenori într-o înşiruire de momente triste. Clipele de entuziasm ale unor tineri jucători mai salvează puţin din fundalul gri al imaginii generale, una zugrăvită în tonuri de plictiseală, interese mici şi dezinteres major.

Situaţia este definitorie pentru o întreagă generaţie tânără, capabilă de momente admirabile individual şi izolat, dar care nu reuşeşte să menţină un parcurs constant la nivel înalt şi este incapabilă să lucreze în echipă. Cu pretenţia ca un şir lung de eşecuri să fie şters după primul minisucces, jucătorii şi antrenorii s-au grăbit să dezerteze înaintea a două meciuri, ce-i drept amicale, dar care puteau să refacă o parte din imaginea ruinată în ultimii 3 ani. Obişnuit să ceară răbdare şi înţelegere după fiecare înfrângere, şi nu au fost puţine, antrenorul Lucescu junior se grăbeşte să ne arate degetul mijlociu la primul succes, fie că este la Rapid sau la echipa naţională. Dacă în momentele când pierdea penibil cu Bosnia sau se chinuia acasă cu Albania ţinea discursuri savante despre şansele matematice, după o victorie care ne-a reintrodus în complicata ecuaţia a unui posibil meci de baraj, antrenorul ne anunţă scurt că nu îl merităm. Nici în iarbă situaţia nu este mai fericită. În ceea ce îl priveşte pe Mutu, cu el lucrurile sunt de foarte mult timp lămurite. Revenit de câteva luni după un an de pauză cu aromă de pastile de slăbit, "Briliantul" declară rânjind că el nu are timp de meciurile cu Brazilia şi Paraguay pentru că pleacă în vacanţă. În mare măsură are dreptate, are o carieră presărată cu lungi vacanţe pe care răutăcioşii le numesc suspendări. Stricaţi de imagini idilice, piteştenii copilăriei lui îşi amintesc de un Dobrin care între un meci cu Dinamo şi unul cu Real Madrid îşi făcea timp să încingă şi o miuţă pe malul Argeşului, dar este evident că nu toţi oamenii sunt la fel şi nici talentul nu ajunge întodeauna la cine trebuie. Că Raţ, Săpunaru sau Tamaş au descoperit şi ei, brusc, că au probleme personale importante pare ceva absolut normal într-o lume anormală în care nimeni nu mai face nimic din pasiune ci cu un singur cuvânt în minte: banul. Cum la omul sărac nici caii putere nu trag, trebuie să mai spunem că de la parafarea acestui meci până acum s-au mai retras Chivu şi Rădoi, iar Goian şi Radu Ştefan sunt mai mereu accidentaţi. Nici federalii nu s-au mai înghesuit ca altădată la scara avionului, o parte din ei având scuza că negociază febril viitorul tehnic al naţionalei.

Brazilienii nu mai înţeleg probabil nimic dintr-un meci care este condamnat să intre în istorie, retragerea lui Ronaldo. Vor întâlni un fel de selecţionată a doua a României, condusă de un secund, unde au fost implantaţi de la tineret un antrenor şi câţiva jucători. Este evident că lotul nostru are puţini jucători care să fie cunoscuţi la nivel mondial, dar de data aceasta reuşim să ne prezentăm cu mai mulţi fotbalişti care cu greu sunt recunoscuţi şi în ţară. De altfel, Marica este singurul fotbalist din tot lotul care este legitimat la o echipă de peste hotare. Cu asemenea atitudine e puţin probabil ca în viitorul apropiat să mai fim invitaţi la evenimente de acest gen, urmând să plătim serios pentru a mai juca împotriva unui adversar cu nume. Posibila numire a lui Hagi, un om dedicat echipei naţionale dar fără rezultate ca antrenor, ajutat de Anghel Iordănescu, un tehnician cu rezultate dar care în ultimii ani a petrecut mai mult timp pe băncile Senatului decât pe cele ale unor echipe de fotbal, nu va schimba nimic la prima reprezentativă. E greu să faci performanţă cu nişte oameni născuţi obosiţi.

NOTĂ

Cititorii sunt invitaţi (www.bursa.ro) să participe cu subiecte la această rubrică, gândită pentru recuperarea bunului-simţ.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nascuti nesimtiti!

    1. nascuti pentru bani, baruri si bombe . toate astea tolerate de sandu , un consumator renumit de tarii , un didi prodan pe care greu il scoti de sub masa ...

      la ce bun sa se oboseasca chivu acum cand poate suge de la doua tzatze proaspat renovate , tamas care de abia mai duce sticla la gura, mutu care simte nevoia sa traga in piept ! ~aer ~ proaspat de vacanta...

      Ca si politica, fotbalul romanesc este pe maine bune. Sa traim bine, sa jucam prost dar sa avem fite de mari antrenori, jucatori, conducatori de federatie. Se alege praful de tot ce a fost in tara asta. Mai rau e ca nu se vor lasa pana nu ne vor lua si speranta.

    Rezon. Aprob pozitiv. Absolut niciunul dintre absenti nu are motiv de absenta. Mutu a stat mai mult pe tusa din cauza suspendarii, Rat si Tamas n-ar trebui sa rateze ocazia de a-i vedea o lume intreaga luptand cu atacantii brazilieni (asta daca nu le-o fi frica), iar Sapunaru (caruia nu ii e frica) a stat si el o gramada pe bara la Porto, asa incat faza cu oboseala nu tzine. Singura scuza pe care ar putea-o invoca este o eventuala proasta organizare a FRF a turneului sau problema fusului orar. Totusi, consider ca un meci cu Brazilia merita sa iti sacrifici o vacanta din cariera scurta de fotbalist...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb