Adrian Năstase şi Ioan Melinescu au fost trimişi în judecată, ieri, pentru dare de mită (primul) şi pentru luare de mită (al doilea), acestuia din urmă aducându-i-se şi acuzaţiile de sustragere sau distrugere de înscrisuri şi divulgare de informaţii.
Comunicatul prin care Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) ne informează asupra cazului concurează cu literatura beletristică: este o naraţiune plină de culoare, arătându-ne ce fel de oameni au condus România, până de curând, ce fel de oameni au condus autoritatea de prevenire a spălării banilor.
Comunicatul DNA este o literatură palpitantă, încadrată în curentul hiperrealist, aşa că, nu ne permitem să îl alterăm printr-un rezumat, ci îl reproducem ca atare.
Dacă DNA ne-ar cere-o, suntem dispuşi să-i plătim drepturi de autor.
"BURSA"
Comunicat DNA
Procurorii din cadrul structurii centrale a DNA au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
- Melinescu Ioan, preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii 2001-2004, pentru săvârşirea infracţiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii
- Năstase Adrian, deputat în Parlamentul României şi prim-ministru în perioada 2000-2004, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită
Din probele administrate de procurori, au rezultat următoarele :
În cursul lunii noiembrie 2000, inculpatul Melinescu Ioan, în acea perioadă membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, l-a contactat, cu sprijinul denunţătorului şi al învinuitului Priboi Ristea, pe deputatul Năstase Adrian, căruia i-a comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 USD, într-un cont deschis la Creditanstalt Austria - actualmente HVB Bank - având ca titular pe Năstase Daniela, soţia inculpatului Năstase Adrian.
Cu această ocazie, Melinescu Ioan i-a promis lui Năstase Adrian că va bloca lucrarea până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară. Năstase Adrian s-a declarat de acord cu propunerea respectivă , arătând că urmăreşte această finalitate; în consecinţă, Melinescu Ioan i-a promis lui Năstase Adrian că-i va face "cadou" dosarul respectiv, opinând, totodată, că preşedinte de atunci al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor Cucu Adrian ar trebui schimbat din funcţie, întrucât intenţiona să informeze Parchetul referitor la lucrarea menţionată.
După numirea, la data de 28.12.2000, în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Năstase Adrian a determinat, în prima şedinţă de guvern, emiterea H.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul preşedinte Cucu Adrian, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danielei Năstase).
Ca urmare a numirii în această funcţie, abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum şi de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela), şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă.
Cercetările efectuate în cauză au relevat că întrevederile şi discuţiile purtate între învinuiţii Melinescu Ioan, Priboi Ristea şi Năstase Adrian, la care a participat şi denunţătorul s-au desfăşurat fie în biroul lui Priboi Ristea, fie la cabinetul lui Năstase Adrian.
Probatoriul a arătat că verificările cu privire la provenienţa sumei de 400.000 USD ajunsă în contul Danielei Năstase, efectuate de ONPCSB (sub coordonarea acelui membru al plenului care avea sa fie demis prin HG de Năstase Adrian) au stabilit că veniturile nu justificau suma depusă. Circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD de către o altă persoană, în contul Danielei Năstase şi justificarea provenienţei acestor bani şi a scopului plăţii au ridicat semne de întrebare cu privire la legalitatea tranzacţiei. Conform unui contract de vânzare-cumpărare anexat de către depunător reieşea că suma de 400.000 USD, depusă în numerar, provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Cernasov Tamara care avea împuternicire în contul personal al Danielei Năstase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune că 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncilă, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezeşti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy şi Lalique, obiecte valoroase de mobilier şi 30 piese bijuterii aur totalizând cca. 600 grame s-au aflat în apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură. Dovezi certe că aceste bunuri s-au aflat în posesia şi proprietatea vânzătoarei nu există însă, întrucât aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care să ateste dobândirea bunurilor respective, ci numai o declaraţie de bună credinţă.
La data de 18.01.2006, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a sesizat organele de urmărire penală cu privire la dispariţia lucrării nr.S3439/1999.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Procurorii au dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor faţă de învinuitul PRIBOI RISTEA, fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.
1. fără titlu
(mesaj trimis de popa florea în data de 03.06.2007, 10:23)
O poveste cusuta cu ata alba,de un DNA aservit politic actualei puteri,care si-a dovedit cu prisosinta incompetenta si incapacitatea de a guverna.CONCLUZIE; Va trebui sa mai curga multa apa pe Dunare pina cind Romania va mai avea un prim-ministru de talia D- lui ADRIAN NASTASE.
1.1. adevarat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de costel chirita în data de 09.06.2007, 21:22)
MONICA MACOVEI SI DANIEL MORAR CAUTA LA GROAPA DE GUNOI A PSD SI CULMEA NU VEDE NIMIC CE FAC GRUPURILE DE INTERESE DIN JURUL PRESEDINTELUI SI................CUM SE FURA MILIOANELE DE EUROOO ARUNCAND CU TOT PRAF AN OCHII FRAIERILOR CARE IA VOTAT,AVETI PERFECTA DREPTATE DOAMNA POPA FLOAREA.APROPO MORARULE VEZI CE FACI CU DENEAURILE SA NU TE DUCI TU LA EURO PARNAIE DUPA ATATEA ABUZURI SI PROTECTOR AL PEDISTILOR,COCOSILOR,ELENELOR SI ALTII.
2. Mai terminati cu prostiile!
(mesaj trimis de observator în data de 03.06.2007, 14:53)
Inca nu va dati seama ca practicile lui Nastase si ale retelei lui, au distrus PSD? Inca un vot,doua ca cele din 2004 (cind aveati puterea) si mai ales ca cel de le referendum,si o sa va treziti!Tineti-o tot asa!Este metoda cea mai sigura sa scapam de voi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2007, 14:57)
nimeni nu contesta ca Nastase a fost coruptul sef al Romaniei, dar nici nu e de mirare cu asa procurori.!!!!! Stia el ce stia cand a numit toate nulitatile in functiile in functiile grele din Parchetul Genera. Numai ca obiceiurile proaste sunt si molopsitoare........... cei ce au venit dupa el au procedat la fel