National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, intenţionează să atragă fonduri de 2,1 miliarde euro prin vânzarea de acţiuni, ca să acopere un deficit de capital identificat de banca centrală elenă în urma unor teste de stres, scrie Bloomberg, citând surse apropiate situaţiei.
NBG, care controlează Banca Românească, va decide marţi asupra planului (aflat încă în discuţie), la reuniunea comitetului său de conducere.
Pe 7 martie, instituţia grecească de credit a anunţat că va prezenta un plan de a obţine fondurile necesare recapitalizării fără să vândă acţiuni, dar banca centrală din Grecia a refuzat să accepte planul, au mai declarat sursele Bloomberg.
În aprilie, presa elenă a scris, citând surse din NBG, că banca lucrează la un program ca să obţină fondurile necesare recapitalizării prin vânzarea de active şi de subsidiare. Pentru acest lucru, instituţai are nevoie de acordul băncii centrale.
Guvernatorul băncii centrale, George Provopoulos, a declarat, vineri, că NBG poate obţine banii de la investitori, în cazul în care alege această cale.
Conducerea NBG va propune o majorare de capital de 2,1 miliarde euro şi anularea drepturilor de preempţiune ale acţionarilor obişnuiţi, printre care se numără fondul grec pentru stabilitate financiară.
Totodată, instituţia de credit va propune răscumpărarea de acţiuni preferenţiale în valoare de 1,3 miliarde euro deţinute de guvernul de la Atena. Ca să acopere această plată, NBG va vinde unele active, au mai declarat sursele Bloomberg.
În martie, alte două bănci elene (Piraeus Bank şi Alpha Bank) au atras aproape 3 miliarde euro, în principal de la investitori străini, pentru a se recapitaliza conform cerinţelor băncii centrale. Pireus a vândut şi obligaţiuni, însumând 500 milioane euro.
Joi, Guvernul de la Atena a atras finanţare de 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe 5 ani, la un cost sub aşteptări, de 4,95%, depăşind cu 500 milioane euro suma vizată iniţial într-o operaţiune suprasubscrisă de circa opt ori.
Ieri, Eurobank (a treia bancă elenă), care deţine în România Bancpost, a primit acordul fondului de stabilitate financiară al Greciei (principalul ei acţionar) pentru atragerea, prin vânzarea de acţiuni, a 2,86 miliarde euro, bani necesari pentru acoperirea unui deficit de capital identificat de banca centrală.
Pe lângă Banca Românească, grupul NBG deţine în ţara noastră societatea de asigurare-reasigurare GARANTA, societatea de servicii de investiţii financiare NBG Securities România si NBG Leasing.