NATO şi Israel

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 14 noiembrie 2023

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Cătălin Avramescu

Ceva se întâmplă pe scena internaţională. Încet-încet, dar la vedere, se anunţă o alianţă a dictaturilor. Scopul lor este clar. Pe termen scurt, aceste state - Federaţia Rusă, Republica Populară Chineză, Iran, Coreea de Nord şi altele asemenea - încearcă să îşi salveze blana. Pe termen lung însă, scopul lor este să distrugă lumea democratică.

Aşa ceva nu s-a văzut nici măcar în cele mai întunecate zile din timpul Războiului Rece. URSS-ul, cu toată retorica sa "revoluţionară", nu blocase complet organizaţiile internaţionale. Nu vorbea, aşa cum se face acum la Moscova, despre retragerea ambasadorului de la Washington şi despre "reducerea nivelului reprezentării diplomatice". Nu îşi căuta aliaţi chiar în rândurile oricăror secte care predică Apocalipsa.

Acum însă... ONU este practic pe butuci. Tratatele de control al armamentelor aruncate la coş. Pan-slaviştii îşi dau mâna cu ultra-naţionaliştii chinezi, comuniştii coreeni ridică paharul în cinstea islamiştilor. Iar lucrul cel mai îngrijorător este că actuala horă contra naturii nu se va opri aici. Sunt semne că şi alte state vor subscrie la principiile Axei Răului. Venezuela, Belarus, Siria, Cuba şi Nicaragua sunt deja membre. (Noroc că ele nu contează prea mult). Brazilia, Turcia, Mexic sau India se încălzesc pe margine.

Acesta este visul lui Vladimir Putin. O alianţă mondială de state radical anti-occidentale. Una care să exploateze slăbiciunile unui Occident măcinat de imigraţia ilegală şi de războiul cultural declanşat de Stânga woke.

Nu avem prea mulţi aliaţi în această luptă. Iată de ce trebuie să primim, în mod formal, un nou membru în NATO. Statul Israel.

La fel ca Occidentul, Israelul este acum atacat direct. Scopul este exact acelaşi: ştergerea de pe hartă a unei democraţii. Motivele protagoniştilor acestei farse sinistre sunt oarecum diferite. Pentru Hamas, Hezbollah şi Iran este vorba de un anti-semitism crunt. Pentru Coreea de Nord, care se pare că a dat şi ea o mână de ajutor, este vorba de abaterea atenţiei Washingtonului de la ce se petrece în Peninsula Coreeană. Pentru Rusia şi China şubrezirea principalului pilon al politicii externe americane din Orientul Mijlociu. Iar în cazul Turciei este o viziune bizară, "otomanistă", a unui imperiu regional controlat de "famiglia" Erdogan.

Răspunsul de până acum al Statelor Unite este adecvat. A deplasat forţe importante în regiune şi a indicat, fără nici o nuanţă, că cine se va amesteca în Israel va primi un mesaj din partea US Navy. Europa Occidentală, însă, bate pasul pe loc. Unele guverne au condamnat ferm atacul criminal din 7 Octombrie. Altele însă emit semnale confuze, dacă nu cumva de-a dreptul antisemite. (O ministră socialistă din guvernul de la Madrid, spre exemplu, cere arestarea... liderilor israelieni).

Mai devreme sau mai târziu, Israelul îşi va duce la bun sfârşit misiunea din Gaza. Statul evreu a înţeles că Hamas este o ameninţare existenţială şi o tratează ca atare. Problema este ce se întâmplă după aceea?

Răspunsul logic este crearea unei noi arhitecturi de securitate. Să nu ne amăgim. Israelul nu este decât una dintre primele ţinte ale acestei alianţe a Răului. Nici măcar prima. Ucraina, probabil, este acum mai importantă pentru această federaţie a dictatorilor. Armenia a fost şi aceasta luată în vizor de Azerbaidjan, un proxy al Turciei. Cipru este, parţial, sub ocupaţie turcească. Regimurile anti-democratice nu stau pe loc. Mai devreme sau mai târziu, urmăm noi. Moldova deja este supusă unor tentative susţinute de destabilizare din partea Federaţiei Ruse.

Avem nevoie de o alianţă reală a democraţilor. Finlanda a aderat la NATO pentru că a înţeles că poziţia sa, de "electron liber" în Europa, la graniţa cu Rusia, este nesustenabilă. Suedia este pe cale să o facă. Polonia se înarmează accelerat. Urletele care se aud de la Ministerul de Externe rus la adresa acestor state dovedesc că aceasta a fost alegerea corectă.

În acelaşi timp, să ne facem puţină ordine în casă. Categoric, Turcia nu are ce căuta nici în NATO şi nici în Uniunea Europeană. Ungaria şi Austria trebuie să decidă cu cine joacă.

În acest context, aderarea Israelului la NATO ar contribui decisiv la blocarea ofensivei regimurilor radicale - din Orientul Mijlociu, în primul rând. Şi ar aduce în alianţa nord-atlantică o putere nucleară şi tehnologică.

Alianţa democraţiilor occidentale este mai necesară acum decât oricând. Resursele Chinei comuniste, arsenalul nuclear al Moscovei şi determinarea fanatică a mişcărilor islamiste s-au combinat pentru a forma un inamic redutabil al Vestului. Cred că, la fel ca în trecut, alianţa dictaturilor va pierde lupta cu Occidentul, pentru că nu are nici resursele economice şi nici forţa ideologică ale acestuia. La fel cum s-au înşelat Hitler şi aliaţii săi sau URSS şi ţările "lagărului socialist", tot aşa Putin, Erdogan, Xi Jingping, împreună cu excentricii lor parteneri, se vor trezi de partea greşită a istoriei. Însă depinde de noi să ne asigurăm că ajung acolo.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. ...

    Articolul este perfect si sper sa ajute la deschiderea mintilor mormolocilor care inca mai cred ca dictatura este cale spre fericire si ca nu exista amenintari reale la adresa occidentului democratic (din care facem si noi parte de cativa ani buni).

    Europa de vest, in "buna" traditie pe care o are de vreo 2 decenii, doarme in continuare in timp ce a deschis larg, portile ei, islamismului, S-a trezit oarecum neamtul, dar inca este mahmur si in pijamale. Europa de vest este inca sub spectrul politicii stupide de tip flower-power, zen, in timp ce lumea din jurul ei ii ameninta bunastarea si linistea. Cei mai mari dusmani ai democratiei sunt dictaturile si democratia exagerata pana cand da in prostie. Se repeta oarecum istoria din 1938 cand europenii credeau ca razboiul este imposibil si N. Chamberlain flutura hartiile pacii oferite de un dictator revizionist. Regimurile dictatoriale sunt in razboi cu noi de cateva decenii, dar abia acum s-a acutizat conflictul si occidentul inca doarme si viseaza frumos la ajutoare umanitare, drepturile LGBT si electrificarea planetei. In timpul asta, dictaturile pun stapanire si pe orientul apropiat, Africa si America de Sud. Cu cat dormim mai mult, cu atat mai socanta va fi trezirea. 

    Conflictele din Orientul Apropiat exista înainte ca China sa fi devenit o putere globală. Daca va deveni va fi interesata de Africa de ex sau de un Afganistan, Venezuela , țări sărace dar cu resurse. Nu de Gaza Strip.

    Aceste conflicte sunt chiar înainte ca in iran da se instaureze un regim islamic, regim care nu are de gând neapărat să devină un vasal al Chnei, car Rusia. Iranul este una din putine tari mari musulmane care își poate asigura Energia, Hrana și Apărarea . Egiptul, Pakistanul nu. Poate Turcia. Astfel de țări îs periculoase Intr adevăr daca in loc de Rațiune de stat (care le ar însemna la pace) se vor lăsa conduse de Ideologii ale urii

    Pozitiile extreme nu ne ajuta sa ne adaptam la complexitatea lumii contemporane. Autorul de pe o pozitie

    de dreapta aplica lozinca "cine nu e cu noi este impotriva noastra" precum extrema stanga.

    De pe o pozitie realista trebuie sa pornim de la interesele tarii in care traim si a continentului european. 

    1. Pacifismul tipic european nu mai tine pentru ca regimurile dictatoriale ne-au subminat, ne submineaza si ne vor subminat in continuare interesele, bunastarea si liniste a ca sa aiba ce sa livreze la TV popoarelor lor sarace si subjugate pentru a le tine in lesa mai usor. Trebuie sa le arate ca in occident este rau, ca sunt proteste, revolte, ca oculta vrea sa ne extermine, ca homosexualii ne mananca si ca noi vrem sa le luam traiul idilic si marile cuceriri revolutionare. Ei au nevoie de Internet si de prostia noastra ca sa induca tensiuni in lumea libera si mai au nevoie de accesul la tehnologiile occidentale avansate, pe care le pot obtine numai furand sau mituind.

      Eu ne musca de fund pe noi si nu invers. Noi traim bine fara ei. Ei, fara noi si tensiunile generate aici nu au ce livra propriilor popoare pentru a le anestezia intelectul si aspiratiile de libertate.  

    Intregul concept politico - militar ,ce a fost creat de cele doua mari puteri nucleare China si Rusia, a inceput cu stingul .Nimeni nu credea in posibilitatea de a opri Rusia din demersul ei expansionist iar cerintele adresate Occidentului in urma cu doi , ce contineau ,ca un intreg ,reintoarcerea in situatia politico- administrativa si militara din anii in care URSS inca exista ,erau de-a dreptul panicarde .Dintr-o data ne vedem reajunsi sub papucul rusilor .Oare Putin sa nu fi inteles atunci ceea ce acum pricepe o lume intreaga ? Ucraina a fost pregatita spre a face fata invaziei .Din acel moment , la nivel global . toate natiunile, altele decit cele aflate in siajul Rusiei , numind Coreea de nord , China,Iran , Belarus s.a.m.d. care nu erau parte a Occidentului unit , au trecut in asteptare spre a vedea cine este cistigatorul .Privind in oglinda vedem cine este beneficiarul absolut al evenimentelor la zi .Nici Rusia si nici China nu au avantaje concrete atunci cind facem referire la vinzarile de armament si de resurse energetice si oricit s-ar stradui ele nu isi pot dovedi suprematia militara .Contractele rusilor in domeniul militar nu mai pot fi onorate .Rusia este oprita in transeele din Donbas si Lugansk iar China este oprita de noul NATO2 format in Pacific .SUA isi vinde gazele lichefiate si armamentul dovedit performant in lupta peste tot in lumea Occidentala si in lumea asociata Occidentului scotind Rusia din pozitia a doua , Rusie ce este acum inlocuita de catre Franta,ca si mare exportatoare de armament .Marea cistigatoare este UE si NATO ul ce reprezinta partea de UE .Suedia si Finlanda (deja primeste de la Israel cu acceptul SUA sistemele numite Iron Dome )intra in NATO .Rep .Moldova si Ucraina formeaza o Trilaterala cu Romania si se conecteaza traseului ce ii va duce pe toti rapid in UE.Germania si Japonia se pot acum inarma .Nicicind nu credeam ca asa ceva devine posibil .Germania devine coloana vertebrala a noilor forte armate din UE complementare fortelor NATO ce apartin UE.Israel distruge, cu ajutorul Occidentului,fortele proruse si pro iraniene din Orientul mijlociu si totul este facut cu ajutorul natiunilor arabe ce nu intervin direct in lupta .Persii si sovieticii vor fi invinsi si Israel ca natiune va deveni in curind membra NATO.Intregul , ne arata un plan extraordinar de bine facut si executat de catre Occident ce scoate influenta Rusiei din mai toate Enclavele acolo unde ea tinea captive natiuni intregi si o data cu oprirea visului expansionist al Chinei in Pacific SUA si UE (devine o forta nu numai economica dar si militara ) vor controla intreg jocul politico - militar la nivel mondial .Toate natiunile europene non UE se vor integra rapid in structurile UE fereastra de oportunitate neputind fi ratata .

    1. Din ce roman de Science fiction ati desprins aceste randuri? Puteti sa ne dati referinta? Multumesc.

      Poti arata vreo forma de neadevar existent in cele spuse de Esop ?

      Tarile arabe din Orientul Mijlociu nu pot interveni,nu au ce face ,este singura modalitate de a scapa de pericolul inarmarii nucleare a Iranului!Daca se inarmeaza nuclear,pa,Iranul va face legea in Orientul Mijlociu si nu numai!Doar Occidentul si Israelul ii pot veni de hac lui Mos Ali impreuna cu acolitii sai.Alegand intre doua rele ,varianta occidentala este infinit mai buna!Credeti ca sauditii sunt prosti,nu au facut legatura dintre masacrul din Israel si incercarea de a restabili relatiile dintre cele doua tari?Se stie prea bine,cine protesteaza in lumea musulmana?Iranienii pusi de catre mos Ali si turci pusi de catre pseudo-sultanul.Erdogan.Noi in ce situatie ne aflam?Nu este nemaipomenit nici cu vestul dar decat cu rusii... .

      Asa cum va tot zic lipsa de alternative domina intreg spatiul politico - militar .China nu mai are alternative ,Rusia la fel .SUA si Occidentul European ne-au adus in fata imposibilitatii de a alege .Toate natiunile din Europa nu au decit a singura alternativa numita integrare in structurile UE.

      Esop afirma : "Contractele rusilor in domeniul militar nu mai pot fi onorate" Are vreo proba în legatura cu asta ?

      UE e in criza politica si mai ales de leadership. Te integrezi in ceva care exista numai din punct de vedere economic. Iar piete de desfacere pentru economie nu prea mai exista pentru ca sint din ce in ce mai mult ocupate de partea opusa Occidentului global.

    sunt de acord, traim vremuri periculoase in care dictatorii incearca sa faca ceva. ceva rau.

    si ca profita de slabiciunea vestului. doar ca nu stiu dc slabiciunea vestului vine doar din woke si emigratie.  

    slabiciunea cea mai mare pe care o vad, si care n-are rezolvare, spre deosebire de woke si emigratie, pt care deja se cauta solutii , si cred ca se vor gasi.  

    problema mare mare la vest, unde suntem si noi, este,dupa mine acest ponzi scheme facut de bancile centrale si guverne(nu s-a lasat mai prejos nici china), deci un ponzi scheme , printare de bani, dobanzi negative= un nivel nebunesc de mare al datoriilor.  

    si stiu ca sunt unii care cred ca bancile centrale vor mai face niste vraji sa dea cu piciorul in conserva inca odata sa mai faca niste inginerii finaciare sa continuam cu cheltuielile astea pe care nu ni le permitem si care nu ar fi fost niciodata posibile fara ingineriile financiare COORDONATE la toate bancile centrale, marefer la US, UK ECB Japan, Canada. 

    poate reusesc inca odata poate nu, dar totul va pica exact ca un castel din carti pt ca asta e, house of cards.

    calcaiul lui ahile. acolo suntem f vulnerabili. si dictatorii nu prea sunt. ati vazut, pe vremea lui ceasca nu aveam datorii. credeti ca, coreea de n face datorii sa dea de mancare la oamneni? da de unde. fiul preaiubit are ce manca. rusia are 20% din pib datorii. ce spitale, ce mancare, ce pensii? lasa , nu-i nevoie. cand esti "ales" pe viata, nu -ti faci griji de detalii din astea. dar au ajuns sa aiba un atu prin chestia asta. ieri circula o glumita pe twitter, de la rusi, cica US a ramas fara hartie de tiparit dolarii cu care sa-si plateasca datoriile.  

    1. ...

    Mersi pentru raspuns.

    ...

    ... gasesc nostim faptul ca succesul democratiilor occidentale ... s-a bazat in mare masura pe resusrsele si forta de munca ieftine din orient, africa si america de sud ... ieftineala garatata de cele mai multe ori de regimuri dictatoriale ... primul razboi din golf nu l-a indepartat pe sadam tocmai pentru ca mentinea o relativa ordine si nu se avea cu iranul ... iar armele de distrugere in masa (din al doi-lea razboi) au disparut ca prin minune (cele folosite in iran) ... poate pentru ca purau marca us - probabil ca esecul politic subsecvent a fost mai acceptabil ... asta fara sa mai vorbim de afganistan, isis, libia, siria samd. ... razboiul devenind un model de afacere, desigur in numele democratiei si libertatii miliarde de dolari si-au gasit ragaz in buzunare private ... dar au avut grija bancile centrale ca statele sa nu ramana fara bugete - magia le apartine ... numai daca dolarul nu ar fi devenit si el o arma... poate puteau tiparii la "infinit"!!! ... de altfel, traiasca mareata europa, cu noul id electronic, cu euro digital, contoare destepte si venit minim garantat ... nici nu mai are rost sa votati, birocrati nealesi stiu mai bine ce aveti voi nevoie ... oricum, apreciez ca nu asistam la un razboi al dictaturilor impotriva democratiilor ... personal, consider ca omenirea nu a cunoscut inca democratia - chiar daca a mimat-o pe ici pe colo ... substratul acestor conflicte este economic si nicidecum ideologic ... eu cred ca israelul este pe post de tap ispasitor pentru un al trei-lea razboi in golf ... in consecinta, nu cred ca israelul va deveni membru nato ... decat in contextul uni al trei-lea razboi mondial in care oricum idea unui tratat nord atlantic devine irelevanta ...

    1. Privind intreaga scena a lumii pamintene, doar din punct de vedere militar ,devenim martorii unor schimbari inamaginabile pina mai ieri .Pe scurt .A doua armata a lumii este tinuta pe loc in transee .Ucraina reuseste sa opreasca(evident totul a fost pregatit din vreme) trupele sovietice din cursa lor expansionista ce viza refacerea URSS. In paralel un NATO 2 apare in Pacific ajutat fiind de NATO spre a-si integra toate fortele armate Occidentale , din zona ,intr-un concept militar comun .Acum , contrar tuturor cutumelor, Germania si Japonia se pot inarma .Doua dintre natiunile Europene neimplicate militar in NATO Suedia si Finlanda decid rapid sa intre in aceste structuri militare de forta si maresc astfel granitele NATO cu Rusia care acum trebuie sa apere cel putin sute de km in plus .Enclavele de felul Nogorno si Gaza(urmeaza probabil Transnistria si parte din Kosovo locuita de sirbi ) sunt scoase de sub influenta nefasta a Rusiei oferind tarilor arabe din Orientul Mijlociu decuplarea de persi si de Rusia lui Putin ceea ce ne duce cu gindul la aparitia unui NATO 3 arab in Orientul Mijlociu pe masura ce vedem noncombatul acestor natiuni care nu doresc a participa in luptele dintre Israel si organizatiile teroriste Hamas si Hezbollah. .Acum nimeni nu mai doreste a se inarma cu capacitati de lupta sovietice .Toate natiunile lumii doresc sa cumpere sistemele Occidentale de aparare ,avioanele F35 si tancurile Leopard si Abrams .La nivel economic este insa o alta discutie dar si acolo Occidentul cistiga confruntarea . In Orientul mijlociu Israel distruge fratia irano-sovietica si distruge Hamas si Hezbolah sustinuta fiind de natiunile arabe ce nu doresc suprematia persilor in zona .

      ... deci si democratia se justifica prin inarmare/razboi? ... reciteste ce am scris ... ti-am pus toate elementele ...

      razboiul l-au pornit rusii. arata un razboi pornit de vreo democratie.

      ... care dintre ele? ... cel din cecenia, cel din georgia sau cel din ucraina ... de altfel cum te impiedica razboaiele rusilor sa votezi?! ... si ce are asta de a face cu israel in nato?! ...

    Primirea Israelului in NATO nu e posibila - Turcia s-ar opune.

    Insa lumea libera trebuie sa stranga randurile. Derbedeii incearca sabotarea ordinii mondiale si trebuie pusi la punct rapid. 

    Pana la urma decizia strategica cu adevarat e cum sa se procedeze cu China - asta e a doua economie a lumii si unul din castigatorii globalizarii. Chinezii trebuie sa inteleaga ca prosperitatea lor depinde de Occident si de o ordine mondiala care garanteaza comertul liber. Altfel vor muri iar de foame ca pe vremuri. 

    1. Am o prima impresie ca China nu vrea sa inteleaga în ruptul capului ca prosperitatea ei vine din occident. Si o a doua impresie ca treaba e pe invers, si anume ca SUA a inceput sa inteleaga ca prosperitatea ei depinde de Orient, altfel nu vad de ce Biden & co îi tot fac vizite fara numar lui Xi.

      dimpotriva, americanii au pierdut joburi bune , din productie, in favoarea chinezilor ce lucrau mai ieftin. biden vrea sa aduca joburile inapoi in us. oricum nu mai conteaza , mana de muca ieftina nu va mai conta, in cativa ani robotii vor lua locul multor oameni.

      si nimeni nu va mai avea nevoie de china. 

      Si nici locuri de munca!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb