Alianţa Nord-Atlantică (NATO) trebuie să manifeste un interes mai mare opiniei publice din Europa de Sud-Est, respectiv dialogului cu aceasta, astfel încît să obţină sprijinul cetăţenilor din regiune pentru acţiunile sale, a declarat ieri Jean Fournet, adjunct al secretarului general al NATO pentru diplomaţie publică, în cadrul conferinţei "Opinia publică şi diplomaţia publică: NATO în Sud-Estul Europei", organizată la Bucureşti. Jean Fournet a explicat că, în prezent, NATO trece printr-un proces de schimbare a rolului său politic, ca urmare a noilor ameninţări la adresa securităţii: terorismul şi proliferarea armelor de distrugere în masă. "Percepţia publică evoluează, iar oamenii trebuie ascultaţi, trebuie creat un dialog permanent, ca să vedem modul în care percep ei pericolele la adresa securităţii lor", a spus Jean Fournet. În context, domnia sa consideră necesară crearea unui forum de consultare politică din care să facă parte formatori de opinie din ţările membre.
Prezent la manifestarea de ieri, senatorul liberal Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe, a arătat că diplomaţia publică trebuie să folosească în dialogul cu cetăţeanul conceptul de integrare euro-atlantică, care cuprinde atît perspectiva securităţii, cît şi pe cea economică. Teodor Meleşcanu a apreciat că, pentru ridicarea nivelului de percepţie publică, NATO trebuie să se implice şi în acţiuni care să răspundă preocupărilor ţărilor din regiune, cum ar fi lupta împotriva traficului de droguri, de fiinţe umane şi arme.
Alex Şerban, preşedintele Casei NATO din Bucureşti, a subliniat că a scăzut interesul pentru această organizaţie la nivelul opiniei publice din ţările est-europene care au devenit membre în ultimele două valuri de extindere.