NATO:  Ungaria critică ''prostia'' Suediei în privinţa Turciei

G.D.
Internaţional / 1 februarie 2023

Ungaria critică ''prostia'' Suediei în privinţa Turciei

Ungaria a calificat ieri atitudinea Suediei drept "stupidă", după ce un activist de extremă-dreapta a ars un exemplar din Coran la Stockholm, incident care a determinat Ankara sa blocheze aderarea ţării nordice la NATO, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Profanarea unei cărţi religioase este "inacceptabilă", a reacţionat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, în cursul unei conferinţe de presă la Budapesta împreună cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Iar a insista asupra libertăţii de exprimare, aşa cum a făcut premierul suedez, Ulf Kristersson, pentru a justifica autorizarea demonstraţiei, este "stupidă", a afirmat el.

"Dacă o ţară doreşte să adere la NATO şi încearcă să obţină sprijinul Turciei, atunci probabil că ar trebui să fie puţin mai atentă", a apreciat responsabilul ungar.

În urma invaziei ruseşti a Ucrainei, Finlanda şi Suedia au prezentat o candidatură comună în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică, abandonând decenii de nealiniere militară.

Aceasta, care trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Deja acuzată că găzduieşte "terorişti" kurzi, Suedia se află într-un impas pentru a obţine unda verde din partea Ankarei după o serie de manifestaţii anti-turce la Stockholm şi arderea unui Coran.

În ce o priveşte, Budapesta susţine că "nu are obiecţii" la aderarea celor două ţări.

"Avem o poziţie clară", a subliniat Szijjarto. "Susţinem extinderea NATO, iar când parlamentul se va întruni din nou în februarie, problema va fi pe ordinea de zi şi o vom rezolva rapid", a promis el.

Termenul a fost amânat de mai multe ori din cauza unui blocaj legislativ, iar opoziţia acuză guvernul că tergiversează lucrurile.

Premierul naţionalist Viktor Orban, un aliat al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, întreţine, de asemenea, o poziţie ambiguă cu privire la războiul din Ucraina.

Dacă a condamnat ofensiva rusă, el susţine Kievul doar cu jumătate de gură, spre deosebire de partenerii săi din UE, şi continuă să menţină strânse legături energetice cu Moscova.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Turcia si Ungaria nu inteleg diferenta intre "un activist" a facut si Suedia a facut. Ma gandesc ca a fost o manifestastatie unde s-a ars acel coran. Dar fiind o tara libera, ai voie sa vorbesti, sa-ti exprimi un punct de vedere. Poate ca acel punct de vedere e gresit, dar nu ti se pune pumnul in gura, nu te aresteaza nimeni. Asta e democratia. Esti liber sa ai o parere. Nu inseamna ca asta e si parerea Suediei, sau a guvernului Suediei.

    1. provocarea a fost regizata, cel mai probabil turcii au fost informati despre ce se va intampla

      Exact! Cu dedicatie.

    pai tov activist , cel ce a dat foc cartii, a participat la un meeting organizat de un ONG cu pozitii pro rusia

    iar cozile de topor Unguresti se mira, de prostia suedezilor 

    fck putin*orban*Erdogan 

    Domnilor,

    nu arderea coranului e problema Turciei, 

    ci faptul ca guvernul si politicul din Suedia NU A CONDAMNAT

    gestul activistului 

    1. Domnule, tocmai arderea Coranului e problema turcilor

      ”Turkish-Swedish relations suffered a major blow last week after the rally outside the city’s Turkish Embassy last Saturday at which anti-immigration politician Paludan set a copy of the Quran alight.  

      The incident sparked anger in the Turkish capital, Ankara, whe reprotesters took to the streets and burned the Swedish flag outside the Swedish embassy in response.  

      Speaking Thursday, Çavuşo?lu said the Swedish government had “taken part in this crime by allowing this vile act” to go ahead, according to Anadolu.”

    sunt curios ce ar fi iesit daca ardea un steag ¨colorat¨

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb