NEGOCIERI CU FINAL AŞTEPTAT: Ministrul Finanţelor a respins solicitările edililor din marile oraşe

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 8 februarie 2019

Ministrul Finanţelor a respins solicitările edililor din marile oraşe

Negocierile multiple dintre Ministerul Finanţelor şi reprezentanţii Asociaţiilor Municipiilor din România s-au încheiat fără ca primarii marilor oraşe să îşi vadă îndeplinite doleanţele. Bugetele cu care edilii vor fi obligaţi să lucreze vor înregistra o scădere, din cauza cheltuielilor sociale pe care administraţiile publice locale sunt nevoite să le preia din acest an, fapt care va duce la stoparea proiectelor de investiţii demarate şi la amânarea iniţierii altor proiecte menite să modernizeze infrastructura locală şi calitatea serviciilor oferite cetăţenilor.

Conform primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, ultima întâlnire, de ieri, cu ministrul Eugen Teodorovici a fost "o simulare de dialog'', în care ministrul de resort a dat dovadă de inflexibilitate totală.

După încheierea negocierilor, Firea a declarat: "Nu a ascultat de niciun argument legal. (...) A fost o simulare, practic, de dialog. Mai mult decât atât, cred că a fost o regie pusă la cale de domnul Dragnea şi aplicată de domnul Teodorovici, pentru că din prima clipă, pur şi simplu, era neatent la explicaţiile noastre şi foarte sigur pe sine că rămâne aşa cum a stabilit, (...) anume să respecte decizia politică a domnului Dragnea de a pedepsi Primăria Capitalei, pentru a se răzbuna pe mine".

Domnia sa a precizat că i-a explicat lui Teodorovici că nu toţi bucureştenii sunt privilegiaţi "să aibă maşină personală, vilă, centrale de apartament şi bani să meargă la clinici private" şi că au nevoie de apă caldă şi căldură, de transport public în comun şi de investiţii în spitale.

În opinia Gabrielei Firea, liderul PSD Liviu Dragnea, este "autorul moral" al bugetului pentru 2019: "E clar că este strict decizia lui Dragnea, care a făcut acum ca şi în cazul Ordonanţei 13. Dumnealui e, de fapt, autorul moral. El e cel care a întocmit cu pixul pe hârtie, scrâşnind din dinţi cu ură şi cu mânie, bugetul, dar cei care semnează sunt responsabilii Ministerului de Finanţe, doamna prim-ministru".

Primarul Capitalei a declarat că va iniţia discuţii cu grupurile şi comisiile parlamentare pentru a face cunoscută situaţia bugetului municipalităţii bucureştene şi că va contesta bugetul, dacă el va rămâne în forma actuală, deoarece nu a fost respectată legislaţia în vigoare.

Gabriela Firea a ţinut să precizeze că ar dori, înainte de aprobarea bugetului, ca bucureştenii să se exprime prin referendum cu privire la modul în care vor să fie cheltuiţi banii Municipalităţii şi bugetele fiecărui sector.

Primarul general al Capitalei a spus: "Sunt banii bucureştenilor. Nu sunt banii domnului Dragnea, îmi pare foarte rău pentru domnia sa. El nu este regele României şi patronul bugetului ţării. I-am explicat domnului Dragnea că nu poţi să tai de la serviciile publice, pretinzând că le e mai bine bucureştenilor, ducând aceşti bani la primăriile de sector, care nu au competenţele legale. (...) Îl invit să facă un referendum, aşa cum prevede legea, să modifice Constituţia şi îl invit să declanşăm un referendum în Bucureşti să decidă bucureştenii cum trebuie să fie cheltuiţi banii. Vă asigur că va avea foarte mari surprize".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a explicat că este ilegal ca un lider politic să facă singur bugetul ţării, cu pixul în mână. Ea a explicat că bugetul trebuie dezbătut în Parlament şi l-a taxat şi pe Eugen Teodorovici, cel care înainte de întâlnirea cu primarii a spus că are forma definitivă a bugetului, ce ar urma să fie supusă aprobării în şedinţa de Guvern de astăzi, după care va fi trimisă Parlamentului.

Conform proiectului de buget întocmit de Ministerul Finanţelor, primăriile vor primi o alocare de 60% din impozitul pe venit şi din cota de TVA, iar impozitul pe veniturile locale va rămâne în totalitate la administraţiile publice locale. În buget este prevăzut că primăriile vor prelua şi plata tuturor cheltuielilor sociale asigurate până în acest an de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Din această cauză, edilii principalelor oraşe din ţară susţin că în realitate, din cauza preluării cheltuielilor sociale, procentul de 60% este de doar 43%, iar respectiva reducere bugetară ar bloca toate proiectele de investiţii.

Conform Gabrielei Firea, pe acest calcul, bugetul Primăriei Capitalei ar pierde anul acesta 180 milioane de euro, adică 25% din valoarea bugetului municipiului Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb