NEGOCIERI ÎNTRE OFICIALII BĂNCII NAŢIONALE ŞI CEI AI PRIMĂRIEI CAPITALEI, ARBITRATE DE SENATORUL ZAMFIR Eugen Nicolăescu şi Gabriela Firea - discuţii la Senat despre Arenele BNR

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 17 octombrie 2017

Eugen Nicolăescu şi Gabriela Firea - discuţii la Senat despre Arenele BNR

Actualizare 15:33 Daniel Zamfir: "Arenele BNR vor putea trece la MTS prin compensare cu alte terenuri"

Comisia economică a Senatului va iniţia un proiect de lege pentru trecerea bazei sportive de la Arenele BNR către Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) prin compensare în natură, a afirmat astăzi preşedintele comisiei, Daniel Zamfir.

Senatorul liberal a declarat, citat de Agerpres: "Mă bucur că cei de la BNR au înţeles că tot ceea ce înseamnă acolo bază sportivă trebuie să revină sportului. În Comisia economică am decis să promovăm o lege de compensare, prin care BNR va ceda acele terenuri. Datele tehnice urmează să fie analizate de un grup de lucru, format din reprezentanţi de la BNR, MTS şi Primăria Capitalei, care să identifice suprafeţele care să fie preluate de către MTS. Sunt anumite clădiri în acel complex sportiv la care BNR ţine, pentru că au regim special. Nu ne deranjează dacă acele clădiri nu fac obiectul cedării respective. După ce trec la MTS, mi se pare firesc să treacă, printr-o Hotărâre de Guvern, la Primăria Capitalei care are bani şi tot interesul să investească şi să susţină activitatea sportivă. La Arenele BNR sunt mai multe secţii care pot fi reînviate. Primăria Capitalei, având un club sportiv municipal, ar putea să investească acolo. Clubul poate să fie beneficiarul acestei baze sportive. Proiectul de lege îl vom lucra rapid. Mă gândesc că săptămâna viitoare putem depune acest proiect de lege. Putem face un proiect de lege iniţiat de Comisia economică a Senatului".

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Eugen Nicolăescu, care a agreat această soluţie, astăzi, în cadrul unei dezbateri cu membrii comisiei, a explicat că proiectul "va ajuta" BNR să intre în posesia unor terenuri pe care deţine mai multe clădiri.

Eugen Nicolăescu a explicat, la Senat: "O serie de terenuri cu destinaţie sportivă pe care BNR le are în patrimoniu pot fi puse la dispoziţia Ministerului Sportului. O asemenea trecere nu se poate face decât cu compensare, pentru că altfel toată suma aferentă acestei treceri este inclusă în deficitul bugetar. Cred că astăzi s-a identificat o soluţie importantă să se facă un proiect de lege iniţiat de parlamentari. (...) Vom face şi o evaluare a clădirii şi a terenurilor care vor fi date în compensare, pentru că vechea evaluare e de acum doi ani şi se referea la toată suprafaţa, adică includea şi alte terenuri care nu aparţin de partea sportivă. După ce vom identifica toate terenurile, bucată cu bucată, acele terenuri vor fi evaluate şi vor intra în compensare în natură, în alte terenuri. Ajutând Ministerul Sportului acum, este momentul să ajutăm şi BNR. Sunt multe clădiri pe care BNR le are în patrimoniu, dar terenul de sub acele clădiri nu îl are. Ceea ce este absurd. Prin această lege de compensare să intre şi acele terenuri pe care stau clădirile noastre".

(S.A.)

-------------

Subiectul Arenelor BNR a intrat într-o nouă etapă - cea a negocierilor între oficialii Băncii Naţionale a României şi conducerea Primăriei Capitalei. Viceguvernatorul BNR Eugen Nicolăescu şi edilul Bucureştiului Gabriela Firea urmează să discute, astăzi, la Comisia economică din Senat despre soarta activelor sportive aflate în posesia Băncii Centrale.

Subiectul este unul controversat şi vechi şi a fost readus, recent, în atenţia opiniei publice de senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, care i-a audiat pe omul de afaceri Ion Ţiriac, pe ministrul Tineretului şi Sporturilor, Marius Dunca şi pe preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac.

De asemenea, săptămâna trecută, parlamentarul a fost să vadă terenurile de sport ale BNR, acesta fiind aşteptat la faţa locului de însuşi Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu, care, până acum, nu a dat curs niciuneia dintre invitaţiile pe care senatorul PNL i le-a făcut.

Mugur Isărescu a vorbit cu liberalul preţ de aproape o oră, conform domnului Zamfir, care ne-a spus: "Anunţasem că merg să văd terenurile, dar nu mă aşteptam să-l întâlnesc acolo chiar pe Guvernator. Am rămas surprins să-l văd coborând din maşină şi îndreptându-se către mine. Mi-a explicat timp de 45 de minute care este situaţia Arenelor BNR. În discuţie, a admis că suma de 35 de milioane de euro (n.r. la care ministrul Sporturilor Marius Dunca făcuse referire în cadrul audierilor) este mult prea mare pentru transferul activelor sportive. Mai mult decât atât, s-a arătat dispus să le dea şi gratis, doar să existe bază legală în acest sens".

În acest context, senatorul liberal a stabilit să iniţieze negocieri în Parlament, între reprezentanţii BNR, Municipalitate şi celelalte instituţii interesate (Ministerul Tineretului şi Sportului, Liga Profesionistă de Fotbal, Federaţia Română de Tenis etc.). "Am cerut BNR raportul din care să reiasă că nu a fost vorba de suma de 35 de milioane de euro în discuţia ministrului Sporturilor cu Isărescu", ne-a mai spus domnul Zamfir, precizând că transferul poate fi făcut până în decembrie.

Din declaraţia făcută la Senat de ministrul Sporturilor Marius Dunca reiese că pretenţiile conducerii BNR legate de cedarea definitivă a bazei sportive se ridică la 35 de milioane de euro, bani pe care Banca Centrală ar dori să-i primească de la stat.

Miza meciului dintre omul de afaceri Ion Ţiriac, deţinătorul mai multor turnee de tenis, şi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu este reintrarea în circuitul sportiv a complexului din Parcul cu Platani şi, implicit, revenirea la Bucureşti a turneului "Romanian Open", mutat temporar la Budapesta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vorba multa saracia Omului.

    Sa traiasca USL Y.0

    Si acolitii acestora, fara deosebire de nume: PSD, PNL, ALDE, PMP, UDMR, USR. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb