• Euro se depreciază
Guvernul Olandei, condus de premierul Mark Rutte, a demisionat ieri, ca urmare a neînţelegerilor privind reducerea cheltuielilor bugetare ale ţării, conform normelor europene, anunţă serviciul de informaţii din cadrul Executivului de la Haga.
După şedinţa de ieri a Cabinetului olandez, Rutte s-a întâlnit cu Regina Beatrix a Olandei, care i-a acceptat demisia din funcţie, după ce i-a fost prezentată situaţia.
Rutte are programat pentru astăzi un dis-curs în faţa Parlamentului, pe marginea tăierii cheltuielilor bugetare, respectiv a calendarului noilor alegeri.
Amintim că discuţiile oficialilor din Olanda privind măsurile de reducere a deficitului bugetar au eşuat sâmbătă, după şapte săptămâni de negocieri, ceea ce ridică semne de întrebare în privinţa angajamentelor viitoare ale ţării.
Negocierile dintre partidul liberal al lui Rutte, creştin-democraţii din CDA şi PVV, partidul de extremă dreapta condus de Geert Wilders, ar fi trebuit să permită realizarea unor economii în valoare de 16 miliarde euro în bugetul pe 2013, în vederea respectării normelor europene privind deficitul public. Wilders nu a fost de acord cu măsurile, considerând că aces-tea ar fi generat o scădere semnificativă a puterii de cumpărare a olandezilor.
În plus, Geert Wilders nu a fost de acord cu reducerea pensiilor de stat, respectiv creşterea vârstei de pensionare la 66 de ani, de la 65 de ani.
"Nu vrem ca pensionarii să aibă de suferit de dragul dictatorilor de la Bruxelles", a spus Wilders.
Deşi Olanda are un nivel relativ redus al datoriei publice, economia ţării este în recesiune, iar deficitul bugetar pe anul curent este estimat la 4,6% din PIB, peste limita de 3% prevăzută de normele europene.
Moneda unică europeană s-a depreciat în urma anunţului privind demisia Cabinetului olandez. La ora 10.21, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1.3107 dolari, mai mic cu 0,9% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.
Olanda trebuie să prezinte Bruxelles-ului bugetul pe 2013 până la data de 30 aprilie.