Nevoia de investiţii şi sursele de finanţare pentru dezvoltarea ecologică

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 5 octombrie 2022

Nevoia de investiţii şi sursele de finanţare pentru dezvoltarea ecologică

Francois Bloch, BRD - Groupe Societe Generale: "Vom fi unul dintre lideri în ceea ce priveşte criteriile ESG" Anna Akhalkatsi, Banca Mondială: "România s-a angajat să facă investiţii în eficienţa energetică, care vor reduce consumul de energie al ţării cu 37,5% până în 2030" Ştefania Racolţa-Cruceru, BERD: "Investiţiile în energiile regenerabile vor fi esenţiale în următorii trei ani"

Uniunea Europeană şi-a propus şi asumat să reducă emisiile de gaz cu efect de seră şi să atingă neutralitatea climatică până în anul 2050, iar mai bine de o treime dintre cele mai importante companii din Europa şi-au asumat, de asemenea, obiectivul net-zero până în 2050. Însă, potrivit unui studiu actualizat la începutul anului 2022 de Organizaţia Naţiunilor Unite, multe dintre efectele încălzirii globale sunt deja ireversibile.

Astfel, tranziţia către o economie verde, finanţările şi investiţiile sustenabile, soluţiile sustenabile în energie, agricultură şi în industria alimentară, sunt elemente ce trebuie abordate şi implementate, este una dintre concluziile summit-ului legat de schimbările climatice desfăşurat în Bucureşti, între 4 şi 5 octombrie.

Francois Bloch, directorul general al BRD - Groupe Societe Generale, a afirmat, la acest eveniment, că instituţia pe care o conduce va fi, până în 2025, unul dintre liderii din ţara noastră în ceea ce priveşte criteriile Environental, Social and Governance (ESG). Domnia sa a spus: "Au trecut peste 200 de ani de industrializare, perioadă în care am construit economia şi societatea de astăzi. Dar acum vedem că există unele probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Trebuie să schimbăm totul în următorii 30 de ani. Ca să facem asta, este nevoie de eforturile tuturor - autorităţi, business-uri, societate civilă, fiecare dintre noi".

Francois Bloch a adăugat: "Discutăm soluţii şi când realizăm că aceste soluţii există, trebuie să acţionăm. Iar aici apare partea de finanţare. Deoarece este nevoie de investiţii pentru a face faţă provocărilor pe care le avem. Bineînţeles că băncile au un rol foarte important, acesta fiind şi motivul pentru care, când ne-am publicat strategia până în 2025, am spus că vom fi unul dintre lideri în ceea ce priveşte criteriile ESG din România".

Conform directorului general al BRD - Groupe Societe Generale, în ţara noastră există un sector bancar foarte solid şi lichid, astfel încât există surse de finanţare, iar proiectele încep să fie deblocate. "Important este ca soluţiile pe care le identificăm să le implementăm în acţiuni. Iar aici mă refer la fiecare dintre noi. Nu trebuie să aşteptăm soluţii de la societate ci trebuie să acţionăm, fiecare", a conchis Francois Bloch.

Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România şi Ungaria în cadrul Băncii Mondiale, spune că Banca Mondială susţine tranziţia energetică a ţării noastre, care s-a angajat că facă investiţii în ceea ce priveşte eficienţa energetică, iar acestea vor reduce consumul de energie al României cu 37,5% până în 2030. Domnia sa a spus: "Susţinem tranziţia energetică în România, precum şi optimizarea pieţei energetice în vederea construirii unui viitor mai sustenabil, pentru toată lumea. România s-a angajat să facă investiţii consistente în eficienţa energetică, care vor reduce consumul de energie al ţării cu 37,5% până în 2030. Astfel, este peste ţinta Uniunii Europene de 32,5%. Dar investiţiile necesare tranziţiei energetice vor fi enorme. Pentru România, estimăm că investiţiile necesare până în 2030 sunt în jur de 60 de miliarde de euro. Este o sumă imensă care trebuie finanţată. Iar această tranziţie trebuie susţinută atât prin investiţii din partea sectorului public cât şi al celui privat".

Conform reprezentatului Băncii Mondiale, ponderea actuală a activelor verzi în portofoliile băncilor din România este doar la jumătate faţă de media zonei euro. "În acelaşi timp, băncile din România sunt expuse semnificativ la riscuri legate de climă, aproximativ 50% din portofolii fiind compuse din active ce prezintă riscuri ridicate legate de schimbările climatice, pe termen lung", a menţionat Anna Akhalkatsi, adăugând: "Obligaţiunile verzi, împrumuturile verzi (...) toate au finanţat investiţii în proiecte sustenabile. Dar, oportunităţile existente necesită instituţii adecvate, un cadru guvernamental adecvat şi decizii luate la nivel politic, astfel încât sectorul financiar să poată finanţa aceste proiecte cât şi că creeze alte oportunităţi. Toate acestea vor modela sectorul financiar global".

Ştefania Racolţa-Cruceru, Head of Climate Strategy & Regional Delivery pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, în cadrul BERD, a subliniat că investiţiile în energiile regenerabile vor fi esenţiale în următorii trei ani.

Domnia sa a afirmat: "La BERD am pus întotdeuna protecţia mediului în centrul agendei noastre (...). Ne-am propus să ne aliniem complet fluxurile financiare cu obiectivele Acordului de la Paris (n.r. privind schimbările climatice, prin care statele membre ale Uniunii Europene au convenit să devină o economie şi o societate neutră din punct de vedere climatic până în 2050). De asemenea, oferim sprijin autorităţilor naţionale şi locale pentru îmbunătăţirea cadrului de reglementare care să permită mai multe investiţii (n.r. în proiecte sustenabile). Trebuie să recunoaştem că schimbările climatice reprezintă o problemă ce reclamă acţiune urgentă".

Conform reprezentantului BERD, banca şi-a stabilit o serie de priorităţi tematice pentru diverse sectoare ale economiei.

"Vrem să investim în energie curată, în clădiri verzi, în sisteme de alimentaţie sustenabile, în infrastructură şi, bineînţeles, în metode de adaptare la schimbările climatice, ce devin din ce în ce mai importante (...) În următorii trei ani, investiţiile în energiile regenerabile vor fi esenţiale. Vrem să lucrăm cu instituţiile financiare locale, pentru a finanţa atât companiile mari cât şi jucătorii mai mici din piaţă. De asemenea, credem că infrastructura climatică a oraşelor va fi critică", a spus Ştefania Racolţa-Cruceru.

Klaus Iohannis: "Suntem într-o cursă contra cronometru pentru limitarea schimbărilor climatice"

Suntem într-o cursă contra cronometru pentru limitarea schimbărilor climatice, demers în care este nevoie de implicarea tuturor, din varii sectoare şi domenii profesionale a transmis, la evenimentul de ieri, preşedintele Klaus Iohannis. Domnia sa a menţionat: "Schimbările climatice au implicaţii directe asupra siguranţei şi bunăstării cetăţenilor din România, Europa şi întreaga lume. Acumularea dovezilor ştiinţifice cu privire la accelerarea acestor schimbări mă preocupă ca cetăţean, ca specialist în fizică, precum şi ca Preşedinte. Stimularea efortului naţional de limitare a schimbărilor climatice şi de creştere a calităţii mediului înconjurător reprezintă pentru mine o prioritate . În România, problematica schimbărilor climatice se bucură de un interes crescut, cu un număr considerabil de iniţiative din zona instituţională, academică, asociativă, neguvernamentală şi de business. În această cursă contra cronometru pentru limitarea schimbărilor climatice este nevoie de implicarea tuturor, din varii sectoare şi domenii profesionale. Provocarea este majoră, dar trebuie să rămânem optimişti că împreună îi putem face faţă. Dincolo de provocările inerente, tranziţia climatică aduce multiple beneficii, printre care enumăr îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii publice, dezvoltarea de noi ramuri economice mai puţin poluante, locuri de muncă în domeniul sustenabilităţii sau creşterea securităţii energetice prin investiţii în proiecte energetice cu amprentă redusă de carbon. Abordarea eficientă a schimbărilor climatice este integrată, cu intervenţii pe mai multe paliere şi soluţii adaptate contextului regional, naţional şi local".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. UITE , UN OM CARE JUDECA DESPRE DEZASTRUL CARE SE PETRECE IN ROMANIA , DE ZECI DE ANI , INCOACE !!!!!!!!!!!!!!!! O TARA PLINA DE FANARIOTI COMUNISTI , IN BLANA DE CAPITALISTI !!!!!!!!!!!!!!! CE SA-I FACI ????????? AU AUZIT SI EI , DE CAPITALISM !!!!!!!!!!!!! DUPA CE , 45 DE ANI , GUVERNANTII NOSTRII LUMINATI , LE-AU PUPAT CIZMELE SI PANTOFII ARMATEI SOVIETICE , SI RUSILOR , DE DUPA AIA !!!!!!!!!!!!!!!! BLOCH , ARE PERFECTA DREPTATE : TREBUIE SA SCHIMBE TOTUL IN ROMANIA , IN URMATORII 30 DE ANI !!!!!!!!!!!!!!!!! ADICA : ASA AR VREA EL , SARACUL !!!!!!!!!!!!!!!! DEJA , MI-E MILA DE EL !!!!!!!!!!!!!! E UN FEL DE '''''' DON CHIHOTE de la MANCHEA '''''''', IN LUPTA CU MORILE DE VANT !!!!!!!!!!! PAI , VREI SA INTRI IN LUPTA CU MAFIA COMUNISTA SUPER - CALIFICATA DE AICI , NICI HIDRA DIN LERNA NU SE COMPARA CU EI ?????????? ASTIA , TREBUIE ORI LICHIDATI FIZIC , ORI SA ASTEPTI CA SA MOARA CU TOTII !!!!!!!!!!!!!!! ASTA , INSEAMNA O ASTEPTARE DE ZECI DE ANI , LUCRU PE CARE ROMANIA SI BLOCH , NU S-I LE POT PERMITE !!!!!!!!!!!!!! DECI : UNDE V-OM AJUNGE ??????????? ORI AI ASTEPTAM PE RUSI , SI AIA ALTE JIGODII , SA INTRE AICI SI SA-I DARAME DE LA PUTERE , ORI PLECAM CU MILIOANELE DIN TARA , UNDE VEDEM CU OCHII , CA SA SCAPAM ODATA DE ACESTI TICALOSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BLOCH , VINE DIN ALTA TARA , O TARA CU ADEVARAT CAPITALISTA , CU OAMENI CARE AU ALTE MENTALITATI , CA ASA S-AU NASCUT EI DIN NEAM IN NEAM , SI EDUCATI !!!!!!!!!!!! NU '''''' EDUCATI '''''', IN SCOLILE COMUNISTE DIN ROMANIA !!!!!!!!!!!!!!! CE INVETI AICI ????????? SA FII SMECHER !!!!!!!!!!!!!! SA-I EXCROCHEZI PE CAT SE POATE , PE CEI DIN JURUL TAU !!!!!!!!!!! SA-TI MEARGA NUMAI TIE BINE , SI EVENTUAL SI LA FAMILIA TA !!!!!!!!!!!!!! ATUNCI , CAND E SI IN INTERESUL TAU !!!!!!!!!!!! IN REST ?????????? CARE E DE MURIT , SA MOARA !!!!!!!!!!!! SA PLECE !!!!!!!!!!!!!!!!!! SA ..... SA ...... SA ...... SARMANE BLOCH !!!!!!!!!!!!!! CUM A-TI PLANG EU , TIE , DE MILA !!!!!!!!!!!!! UNDE CREZI TU , CA AI AJUNS AICEA ??????????? MAI AI INCA , TIMP SA FUGI !!!!!!!!!!!!! IA-TI UN BILET DE AVION PENTRU PARIS , SI , ODATA AJUNS ACOLO , ROAGA-TE DE CONDUCEREA SOCIETE - GENERALE SA TE PRIMEASCA IN ORICE POST VACANT , AL ACESTEI BANCI , PE ORICE SALARIU !!!!!!!!!!!! ASTA , DACA ESTI UN OM SARAC !!!!!!!!!!!!!!!!!!! DACA NU ........................

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb