New York Stock Exchange crede în Trump

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 noiembrie 2020

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Acţiunile de pe pieţele din SUA au urcat ieri, după ce republicanul s-a declarat învingător

Randamentele titlurilor de trezorerie scad, traderii pariind pe un pachet de stimulente mai redus

Bursele americane cred în victoria actualului preşe­dinte al SUA în scrutinul din 3 noiembrie, după cum arată evoluţia de ieri a acestora. Pieţele de acţiuni din Statele Unite au crescut ieri, sectorul tehnologic înregistrând câştiguri importante, după ce republicanul Donald Trump s-a declarat învingător în alegerile prezidenţiale, înainte ca toate voturile să fie numărate. Mai mult, Trump, care a luptat contra democratului Joe Biden, a spus din nou că "se încearcă fraudarea votului".

Istoria arată că piaţa acţiunilor din SUA este volatilă în perioada alegerilor, lucru care s-a întâmplat şi anul acesta: în 3 noiembrie, ziua scrutinului prezidenţial, indicele de referinţă Dow Jones Industrial Average a urcat cu mai bine de 500 de puncte, însă overnight a consemnat pierderi. Apoi, în sesiunea bursieră de ieri, indicele Dow Jones a urcat cu peste 2% (aproape de ora locală 15.00), S&P 500 - cu aproape 3%, iar Nasdaq Composite - cu mai bine de 4%.

În istoria recentă, pieţele din SUA au favorizat republicanii imediat după alegeri. Astfel, în prima zi de după scrutinul prezidenţial anterior, din 2016, câştigat de republicanul Trump, în defavoarea democratei Hillary Clinton, Dow Jones a urcat cu 1,4% (în 9 noiembrie), iar S&P 500 - cu 1,11%.

În 7 noiembrie 2012, după ce alegerile au fost câştigate de democratul Barack Obama, care a luptat contra republicanului Mitt Romney, Dow Jones a coborât cu 2,3%, la fel şi S&P 500. În 5 noiembrie 2008, după ce scrutinul a fost câştigat tot de Obama (contra republicanului John McCain), Dow Jones a scăzut cu 5%, iar S&P 500 - cu 5,3%.

Patru ani mai devreme, în 3 noiembrie 2004, după ce republicanul George W. Bush a ieşit învingător în cursa pentru Casa Albă (în defavoarea democratului John Kerry), atât Dow Jones, cât şi S&P 500 au urcat cu peste 1%.

Însă, în 8 noiembrie 2000, ziua care a urmat bătăliei dintre George W. Bush şi Al Gore, indicii S&P 500 şi Dow Jones au scăzut, în condiţiile în care câştigătorul nu a fost cunoscut imediat.

Chiar dacă de-a lungul timpului, pieţele au favorizat republicanii imediat după alegeri, specialiştii spun că investitorii s-au descurcat mai bine, pe termen lung, sub mandatul democraţilor. O analiză realizată anul acesta de Financial Times arăta că, dacă reacţia iniţială a pieţei este pozitivă la un mandat republican, pe termen mai lung, investitorii nu sunt la fel de bine "recompensaţi" sub conducerea republicanilor, precum în perioadele în care la putere se află democraţii.

Banca franceză de investiţii Natixis arată că, după 1976, randamentul mediu anualizat al pieţelor sub preşedinţii democraţi a fost de 14,3%, faţă de 10,8% - sub republicani.

Totodată, o analiză a performanţei pieţei americane în funcţie de partidele aflate la putere arată că preşedinţiile democrate Carter-Clinton-Obama au produs o rentabilitate anuală medie de 14,9%, faţă de 4,9% în cazul celor republicane (preşedinţiile Reagan-Bush Senior-Bush Jr.-Trump).

Şi o analiză CNBC indică faptul că alegerile au avut rareori un impact de durată asupra preţurilor acţiunilor, iar istoria demonstrează că acţiunile "se descurcă de obicei bine", indiferent de partidul care controlează Casa Albă sau Congresul.

"Cred că oamenii supraestimează importanţa politicii pentru investiţii", spune, în acest context, David Kelly, strateg-şef la JPMorgan Asset Ma­nagement.

În perioada următoare, marea preocupare a investitorilor va fi aflarea cât mai rapidă a rezultatului alegerilor, mai ales că există temeri legate de o eventuală contestare a acestuia, ceea ce ar putea afecta pieţele.

Randamentul titlurilor de trezorerie cu maturitatea la zece ani, la cel mai redus nivel de după 18 octombrie

Randamentele titlurilor de trezorerie din SUA au scăzut ieri, reflectând pariul traderilor, care cred că republicanii vor păstra controlul Senatului, pe un pachet viitor de stimulente mai redus decât arătau aşteptările.

Aste, în condiţiile în care rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie nu au reuşit să arate un câştigător clar între preşedintele actual, republicanul Donald Trump, şi democratul Joe Biden, fost vicepreşedinte.

Randamentul titlurilor de trezorerie cu maturitatea la zece ani a scăzut cu 9 puncte de bază, la 0,766%, în prima parte a zilei de ieri, nivelul fiind cel mai redus de după 18 octombrie. Totodată, randamentul titlurilor cu maturitatea la 30 de ani a coborât cu 10 puncte de bază, la 1,560%.

De menţionat că randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe zece ani a scăzut de la nivelul maxim al ultimelor cinci luni, de 0,945%, în condiţiile în care Trump conducea într-un stat considerat crucial pentru aceste alegeri - Florida, ceea ce arată că se înăspreşte lupta pentru fotoliul de la Casa Albă. Şi randamentul titlurilor de trezorerie cu scadenţa la 30 de ani a coborât de la un maxim de 1,757% consemnat mai devreme în sesiunea de tranzacţionare de ieri.

Precizăm că Trump este, de asemenea, aşteptat să câştige în Ohio, în timp ce candidatul democrat Biden conduce în Arizona. În plus, rezultatele din state cheie - Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania - ar putea fi cunoscute abia peste câteva zile.

Analiştii spun că incertitudinea din jurul rezultatelor alegerilor actuale a determinat creşterea anterioară a randamentelor obligaţiunilor.

Analizând evoluţia randamentelor titlurilor de stat în ziua care a urmat alegerilor ce au avut loc în SUA, în ultimii 20 de ani, se observă că acestea au scăzut în majoritate. Excepţie - alegerile din 2016. În 9 noiembrie 2016, ziua de după alegerile în care au luptat democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump (câştigător), randamentul titlurilor de trezorerie cu maturitatea la 10 ani a trecut de 2%, nivel care nu mai fusese atins din ianuarie, în baza aşteptărilor legate de faptul că Trump va stimula semnificativ cheltuielile fiscale, ceea ce va alimenta deficitul bugetar. Randamentul titlurilor de trezorerie cu scadenţa la zece ani a urcat, atunci, cu 20,3 puncte de bază, la 2,07%, aceasta fiind cea mai importantă evoluţie ascendentă zilnică din 5 iulie 2013 până la momentul respectiv, conform datelor Dow Jones. Pentru titlurile cu maturitatea la 30 de ani, randamentul a urcat cu 24,7 puncte de bază, la 2,877% - cel mai puternic avans din 11 august 2011.

În 7 noiembrie 2012, însă, ziua care a urmat scrutinului în care au luptat democratul Barack Obama (câştigător) şi republicanul Mitt Romney, randamentul titlurilor americane de trezorerie cu scadenţa la zece ani a coborât cu 0,11 puncte procentuale, la 1,64%, iar în cazul celor cu maturitatea la 30 de ani - a ajuns la 2,83%, de la 2,92%.

Mai devreme cu patru ani, în 2008, când în cursa pentru Casa Albă au luptat democratul Barack Obama (câştigător) şi republicanul John McCain, randamentul titlurilor de trezorerie cu maturitatea la zece ani a coborât la 3,73% în 5 noiembrie (ziua de după alegeri), de la 3,81% în ziua anterioară, iar pentru titlurile cu scadenţa la 30 de ani - la 4,13%, de la 4,20%.

În 3 noiembrie 2004, ziua care a urmat alegerilor în care au luptat republicanul George W. Bush (învingător) şi democratul John Kerry, randamentul titlurilor de trezorerie cu maturitatea la zece ani a scăzut la 3,74%, de la 3,75%, iar pentru cele cu scadenţa la 30 de ani - la 4,83%, de la 4,84%.

În 8 noiembrie 2000, ziua care a urmat scrutinului în care s-au "bătut" republicanul George W. Bush (câştigător) şi democratul Al Gore, titlurile de trezorerie cu maturitatea la zece ani aveau un randament în stagnare, de 5,87%, pe când cel al titlurilor cu scadenţa la 30 de ani a scăzut la 5,89%, de la 5,90%.

Conform specialiştilor, evoluţia randamentelor obligaţiunilor americane în cursul unui an cu alegeri prezidenţiale este foarte asemănătoare, indiferent de an: randamentele titlurilor de trezorerie au o tendinţă sezonieră de creştere la începutul lunii februarie a unui an electoral, apoi urcă şi mai mult până la jumătatea lunii mai, după care scad până la sfârşitul anului respectiv.

De menţionat că randamentul titlurilor de stat americane cu maturitatea la 30 de ani a atins un maxim de 3,462% în 4 noiembrie 2018 şi un minim de 1,031% în 9 martie 2020. În cazul titlurilor cu scadenţa la zece ani, nivelul maxim a fost consemnat în 12 iunie 2007: 5,297%, iar cel minim - în 4 august 2020, respectiv 0,512%.

În ziua alegerilor din SUA din anul curent, 3 noiembrie, unii investitori spuneau că cea mai mare piaţă a obligaţiunilor din lume - cea americană - ar putea suferi corecţii severe după ce rezultatul scrutinului va fi cunoscut. Investitorii de pe această piaţă au ajuns, în mare parte, la un consens: acela că titlurile de trezorerie din SUA vor fi vândute masiv după alegeri, pe măsură ce Wall Street-ul se concentrează asupra perspectivelor unui nou pachet de stimulente fiscale, în contextul pandemiei de Covid-19, care să sprijine redresarea economică. Sunt, astfel, de urmărit cu atenţie discuţiile pe marginea pachetului de stimulente fiscale, deoarece acestea vor avea cea mai mare influenţă pe piaţa obligaţiunilor.

Tom di Galoma, director general de tranzacţionare a titlurilor de stat la Seaport Global Securities, spune: "Ne aşteptăm la un impact mai ridicat al rezultatelor alegerilor asupra randamentului titlurilor de stat, indiferent de cine va ajunge la Casa Albă".

Şi Ian Lyngen, şef pentru strategie a dobânzilor din SUA la BMO Capital Markets, spune că o vânzare bruscă pe piaţa obligaţiunilor ar fi condiţionată de claritatea unui rezultat al alegerilor prezidenţiale. În opinia sa, dacă procesul de numărare a buletinelor de vot se va dovedi fără probleme şi rapid, randamentul tilturilor cu maturitatea la zece ani ar putea trece rapid de 1%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mai este mult până departe!

    normal ca NYSE crede in Trump - e vorba de capacitatea anticipativa a Banului in miscare pe burse!

     

    daaar.... asteptati-va pana in Feb/Mart 2021 la miscari bruste de corectie pe burse (Biden e purtator de idei de suprataxare a pietelor de capital)

    dupa care vine nea Trump si bursele .... will fly away  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb