Nextebank oferă 104,5 milioane lei pentru pachetul de 45,21% din Banca Comercială Carpatica (BCC), pe care nu îl deţine, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, miercuri, documentul de ofertă publică de preluare obligatorie a BCC.
Conform legii pieţei de capital, un acţionar care depăşeşte pragul de deţinere de 33% din capitalul unui emitent este obligat să lanseze o ofertă publică de preluare obligatorie, adresată celorlalţi acţionari.
Preţul oferit de Nextebank este de 0,105 lei/titlu, plătit şi în ianuarie pentru un pachet de 20% lui Ilie Carabulea şi altor patru acţionari.
Perioada de derulare a ofertei este 2-22 martie.
Nextebank a informat, la finele lunii ianuarie, că a finalizat achiziţia unui pachet majoritar de peste 54,79% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica, prin cumpărarea unei participaţii de la mai mulţi acţionari şi subscrierea în cadrul procesului de majorare a capitalului social, primind aprobările din partea BNR şi ASF.
Nextebank intenţionează ca, după parcurgerea procedurilor legale necesare, să demareze un proces de fuziune cu Banca Carpatica.
Omul de afaceri Ilie Carabulea şi alţi patru acţionari ai Băncii Comerciale Carpatica, acţionând în mod concertat cu acesta, au vândut Nextebank 20% din titlurile BCC pentru 23,1 milioane de lei. De asemenea, Nextebank a subscris acţiuni în valoare de 98,66 milioane de lei la capitalul Carpatica.
Potrivit datelor disponibile pe site-ul BVB, Carabulea mai deţine direct 18,46% din Banca Carpatica, în timp ce 17,76% se află în posesia unor persoane fizice, iar 8,97% în posesia unor persoane juridice.
La începutul lunii, Ilie Carabulea a solicitat convocarea acţionarilor instituţiei, punând problema înlocuirii conducerii executive şi a unor membri din Consiliul de Supraveghere.
Nextebank SA este deţinută, începând cu 30 aprilie 2014, de către Emerging Europe Accesion Fund. EEAF este un fond de private equity care succede fondului de investiţii Balkan Accession Fund şi are majoritar investitori instituţionali: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (EIF), Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre, DEG - parte a grupului bancar german KFW.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2016, 11:30)
Inca o banca romana dispare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de vali în data de 29.02.2016, 14:56)
Cineva sa-mi spuna ce sa fac cu actiunile BCC... Nu sunt expert in piata de capital dar intr-o zi cu amult timp in urma am luat niste actiuni BCC iar ultima data am subscris. Acum cand se pare ca ceva este pozitiv trebuie sa vindem. Astept parerea cuiva ....