NextUp Solutions: Mediul de afaceri, nevoit să stea mai mult cu ochii pe Guvern decât pe business

F.D.
Companii / 3 octombrie 2023

Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions

Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions

Nenumăratele modificări fiscale propuse de către Guvern şi schimbarea permanentă a regulilor în timpul "jocului" dau peste cap bugetele companiilor şi duc la destabilizarea unei structuri importante din economia naţională, arată o analiză NextUp Solutions.

"Guvernul pare că decide să modifice impozite, să inventeze taxe noi fără logică şi arată că trebuie bani la buget, pentru că nu a ştiut şi nu am vrut să facă un raport de venituri şi cheltuieli, pentru a face prevenţie. Toate aceste propuneri ale Guvernului, anunţate de pe o zi pe alta, modificate şi schimbate în ultimul moment distrug orice urmă de predictibilitate pentru mediul de afaceri, care trebuie acum să fie mai atent la ce face Guvernul, decât la dezvoltarea businessului în sine", a declarat Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions.

Potrivit sursei citate, creşterea salariului minim, suprapusă cu noile modificări fiscale care au fost anunţate, va avea efecte în întreaga economie. Agricultura, construcţiile şi IT-ul, vor fi sectoarele în care se va resimţi cel mai puternic măsurile Guvernului, iar taxa de 2% pe cifra de afaceri a băncilor care se vehiculează va afecta direct orice cetăţean cu credit.

În plus, toate aceste majorări de taxe şi impozite pe care Gvernul le propune se vor putea regăsi în preţurile anumitor servicii, în costurile finanţărilor, în cazul în care companiile nu le vor putea acoperi. Totodată, accizele mai mari şi creşterea TVA, în multe cazuri de la 5% la 9% sau chiar la 19%, vor duce la o majorare directă a preţurilor la multe dintre alimente, la dulciuri, la berea fără alcool, la sălile de fitness şi alte modalităţi de recreere, la sistemele de energie alternativă, precum panouri fotovoltaice, la proprietăţi şi maşini premium şi nu numai.

Companiile cu cifre de afaceri care depăşesc 60.000 euro anual vor fi cele mai impactate de efectele pachetului de măsuri fiscale anunţat de guvernanţi. Ca să poată gestiona aceste creşteri de taxe, companiile au două opţiuni. Prima este creşterea veniturilor, iar cel mai rapid este prin majorarea preţurilor. A doua opţiune este diminuarea costurilor, prin renunţarea la produsele nerentabile sau chiar la unii membri din echipă, mai ales pentru acele procese de lucru care pot fi reorganizate sau automatizate, arată analiza NextUp.

O parte dintre PFA-uri (persoane fizice autorizate) vor fi afectate sau chiar vor dispărea, în timp ce o parte dintre IMM-uri (întreprinderi mici şi mijlocii) o vor duce mai greu sau vor căuta soluţii alternative, dacă măsurile fiscale vor fi adoptate, deoarece nu vor putea susţine noile taxe, potrivit companiei care are în portofoliu peste 5.500 de firme.

Companiile mari încep să-şi regândească unele produse şi resurse, iar creşterea de taxe va ajunge cel mai probabil în preţuri, însă nu sunt aşteptate să renunţe la piaţa românească.

"Potenţialul României de a atrage investitori este puternic afectat de ani de zile, însă nu din cauza nivelului taxelor, ci din lipsă de stabilitate legislativă şi predictibilitate. Predictibilitate, pe care noi ca stat, prin modificarea art. 4 din Codul fiscal tocmai am ucis-o. Drept dovadă că acum pot fi implementate schimbări legislative cu aplicare în 10 zile", a mai declarat Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

Ca să gestioneze cât mai eficient modificările nesfârşite din sistemul fiscal, antreprenorii trebuie să-şi regândească resursele pentru a avea procesele de lucru cât mai eficiente şi acces la indicatori cât mai exacţi în timp real. Aceştia trebuie să decidă cu cifrele în faţă, dar fără a ignora imaginea macro, deoarece doar aşa îşi pot da seama de unde vine adevărata valoare adăugată. În aceste condiţii, nevoia de utilizare a unor soluţii performante, a unor softuri actualizate şi automatizări este în creştere pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb