Nica: Licitaţia pentru licenţele de telefonie mobilă se va desfăşura fără "invenţii româneşti"

Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 18 mai 2012

Nica: Licitaţia pentru licenţele de telefonie mobilă se va desfăşura fără "invenţii româneşti"

Licitaţia pentru acordarea licenţelor de comunicaţii mobile se va des-făşura transparent, după un model european, fără "invenţii româneşti", a declarat ieri ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, prezent la conferinţa "Ziua Comunicaţiilor". "Vrem o licitaţie transparentă, aşa cum s-a întâmplat în Germania, Franţa sau Marea Britanie. Împreună cu ANCOM şi Consiliul Concurenţei vom studia toate variantele şi se va merge pe o formulă care să evite scenarii catastrofice, cum ar fi întreruperea serviciilor pre-state de către ope-ratorii actuali", a spus Nica, citat de Mediafax.

El a adăugat că este adeptul modelului de licitaţie aplicat de autoritatea de reglementare din Germania.

"În Germania, operatorii au licitat în faţa calculatoarelor, conectate la internet de mare viteză. Singura grijă a comisiei de licitaţie a fost să nu apară întreruperi în furnizarea energiei electrice. Am înţeles că operatorii vor să liciteze cât mai mult şi cât mai sus, pentru a fi siguri că vor avea spectrul de frecvenţă cores-punzător. Eu îi voi încuraja şi le voi respecta această dorinţă. Orice ches-tiune care ar putea să pună sub semnul întrebării desfăşurării unei competiţii în acest fel va avea în mine un adversar virulent", a spus Nica.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, în prima parte a lunii martie, că preţurile de pornire pentru cele 56 de licenţe pentru comunicaţii mobile însumează 726,8 milioane de euro şi variază între 800.000 şi 40 milioane de euro, în funcţie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.

Potrivit instituţiei, la licitaţie vor fi scoase 42 de licenţe de frecvenţe, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1.800 MHz şi 14 în banda de 2.600 MHz, precum şi 3 licenţe în banda de 2.600 MHz.

Toate cele 45 de licenţe vor fi valabile 15 ani. Cei trei operatori de telefonie mobilă prezenţi pe piaţă - Orange, Vodafone şi Cosmote - utilizează în prezent aceste frecvenţe, mai puţin cea din banda 2.600 MHz, care permite introducerea de servicii telecom din generaţia a patra (4G).

De asemenea, vor mai fi scoase la licitaţie, pe o perioadă de 15 luni, 11 licenţe de frecvenţe de 900 şi 1.800 MHz, utilizate în prezent de Vodafone România şi Orange România.

Preţurile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar vor fi stabilite de Executiv şi aprobate printr-o hotărâre de Guvern.

Potrivit ANCOM, alocarea spectrului de frecvenţe pentru telefonie mobilă se va realiza printr-o procedură de selecţie competitivă, care presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă iniţială prin care va indica numărul de blocuri pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre benzile disponibile.

În prezent, benzile de frecvenţe cuprinse între 880 şi 960 MHz sunt utilizate de Cosmote România, Orange România şi Vodafone Româ-nie pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii de generaţia a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Primele două licenţe 2G au fost câştigate la finele anului 1996 de companiile care funcţionează în prezent sub denumirile Vodafone România (fost Mobifon) şi Orange România (fost Mobil Rom) şi au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (în două tranşe) pentru utilizarea licenţei în ultimii 15 ani.

La finele anului trecut, Guvernul a decis să prelungească perioada de valabilitate a licenţelor 2G cu un an, până la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licenţelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.

A treia licenţă 2G este operată de Cosmote România (fost Cosmorom) şi expiră la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (în două tranşe) pentru utilizarea licenţei.

Cei trei operatori furnizează servicii 2G şi în benzile de frecvenţe cuprinse între 1.710 şi 1.840 MHz.

Vodafone şi Orange mai deţin drepturi de utilizare a frecvenţelor şi în banda de frecvenţe de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile de generaţia a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele două licenţe 3G au fost acordate în anul 2005, prin procedură de selecţie comparativă, şi au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licenţă s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Celelalte două licenţe 3G în banda de frecvenţe de 2.100 MHz au fost acordate la începutul anului 2007, tot în urma unei proceduri de selecţie comparative, operatorilor RCS&RDS şi Telemobil, ultimul fiind controlat de OTE.

Cosmote România este al treilea operator local de telefonie mobilă, cu aproximativ 6,5 milioane de clienţi la 31 decembrie 2011.

Compania este deţinută de OTE, care controlează şi Romtelecom, operator de telefonie fixă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb