Nick Hayek (Swatch): Speculatorii sunt vinovaţi de creşterea francului elveţian

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 ianuarie 2011

Băncile şi marile fonduri de investiţii sunt acuzate de directorul fabricantului elveţian de ceasuri Swatch, Nick Hayek, că speculează pe creşterea francului elveţian, informează AFP, citând un periodic elveţian. "În două săptămâni, moneda europeană a scăzut de la 1,31 la mai puţin de 1,25 franci elveţieni", a declarat M. Hayek, în cadrul unei discuţii Matin Dimanche, potrivit Agerpres. "Această scădere brutală nu se explică prin acţiunea unor factori obiectivi, ci este în mod clar cauzată de speculatorii care pariază pe creşterea francului elveţian", a declarat directorul Swatch, care consideră că acţiunile "băncilor şi ale marilor fonduri de investiţii se întorc direct împotriva poporului elveţian, a locurilor de muncă şi economiei elveţiene".

Nick Hayek a explicat că zona euro este principalul destinatar al exporturilor elveţiene şi scumpirea francului elveţian duce la pierderea competitivităţii întreprinderilor din ţara cantoanelor. Unii experţi consideră că, în faţa crizei care afectează moneda euro, investitorii se îndrea-p-tă către francul elveţian, considerat ca o valoare de refugiu, datorită stabilităţii politice şi economice a Confederaţiei Elveţiene.

"Mizând pe creşterea francului elveţian, aceste bănci ştiu că vor atrage către ele fonduri externe, avide de randamente mari şi de securitate, pe care le-au pierdut în timpul crizei", este de părere directorul Swatch.

În critica adusă speculatorilor, directorul companiei elveţiene face apel ca "Banca Naţională Elveţiană - BNS - să nu fie lăsată singură în lupta împotriva unui franc prea puternic". "De ce să nu devalorizăm francul elveţian sau să nu stabilim, aşa cum s-a mai făcut, o dobândă negativă, care ar face ca investitorii să aibă, la cumpărarea francului, costuri mai mari decât profiturile pe care le-ar putea anticipa?", propune Nick Hayek. Din 2009, BNS a intervenit de mai multe ori, cumpărând euro, pentru a aprecia francul.

Dragoş Cabat: Francul elveţian îşi va continua aprecierea faţă de moneda unică europeană

Francul elveţian îşi va continua aprecierea faţă de moneda unică europeană şi în perioada următoare, declara, luna trecută, Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România. Cabat susţinea că fracul eleveţian se va întări faţă de euro pe motiv că moneda elveţiană este un plasament bun pentru investitori, iar Elveţia este privită ca o ţară stabilă, în contextul în care zona euro are probleme. Aprecierea monedei elveţiene faţă de euro va avea un impact asupra cetăţenilor care au credite în franci elveţieni. Împrumuturile acestor persoane vor fi mai scumpe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb