Băncile şi marile fonduri de investiţii sunt acuzate de directorul fabricantului elveţian de ceasuri Swatch, Nick Hayek, că speculează pe creşterea francului elveţian, informează AFP, citând un periodic elveţian. "În două săptămâni, moneda europeană a scăzut de la 1,31 la mai puţin de 1,25 franci elveţieni", a declarat M. Hayek, în cadrul unei discuţii Matin Dimanche, potrivit Agerpres. "Această scădere brutală nu se explică prin acţiunea unor factori obiectivi, ci este în mod clar cauzată de speculatorii care pariază pe creşterea francului elveţian", a declarat directorul Swatch, care consideră că acţiunile "băncilor şi ale marilor fonduri de investiţii se întorc direct împotriva poporului elveţian, a locurilor de muncă şi economiei elveţiene".
Nick Hayek a explicat că zona euro este principalul destinatar al exporturilor elveţiene şi scumpirea francului elveţian duce la pierderea competitivităţii întreprinderilor din ţara cantoanelor. Unii experţi consideră că, în faţa crizei care afectează moneda euro, investitorii se îndrea-p-tă către francul elveţian, considerat ca o valoare de refugiu, datorită stabilităţii politice şi economice a Confederaţiei Elveţiene.
"Mizând pe creşterea francului elveţian, aceste bănci ştiu că vor atrage către ele fonduri externe, avide de randamente mari şi de securitate, pe care le-au pierdut în timpul crizei", este de părere directorul Swatch.
În critica adusă speculatorilor, directorul companiei elveţiene face apel ca "Banca Naţională Elveţiană - BNS - să nu fie lăsată singură în lupta împotriva unui franc prea puternic". "De ce să nu devalorizăm francul elveţian sau să nu stabilim, aşa cum s-a mai făcut, o dobândă negativă, care ar face ca investitorii să aibă, la cumpărarea francului, costuri mai mari decât profiturile pe care le-ar putea anticipa?", propune Nick Hayek. Din 2009, BNS a intervenit de mai multe ori, cumpărând euro, pentru a aprecia francul.
• Dragoş Cabat: Francul elveţian îşi va continua aprecierea faţă de moneda unică europeană
Francul elveţian îşi va continua aprecierea faţă de moneda unică europeană şi în perioada următoare, declara, luna trecută, Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România. Cabat susţinea că fracul eleveţian se va întări faţă de euro pe motiv că moneda elveţiană este un plasament bun pentru investitori, iar Elveţia este privită ca o ţară stabilă, în contextul în care zona euro are probleme. Aprecierea monedei elveţiene faţă de euro va avea un impact asupra cetăţenilor care au credite în franci elveţieni. Împrumuturile acestor persoane vor fi mai scumpe.