NICOLAE CINTEZĂ, BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: "BNR nu a primit datele celor nominalizaţi pentru conducerea CEC Bank"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 octombrie 2015

"BNR nu a primit datele celor nominalizaţi pentru conducerea CEC Bank"

Surse: "După retragerea lui Lucian Anghel, nu a mai fost făcută nicio nominalizare pentru funcţia de prim-vicepreşedinte"

Banca Naţională a României (BNR) nu a primit, încă, documentaţia necesară pentru ca să poată analiza şi să dea avizul persoanelor nominalizate pentru noua conducere a CEC Bank, ne-a spus, vineri, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Centrală.

Domnia sa ne-a precizat, în mai - când Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a fost nominalizat de acţionarii CEC Bank să preia funcţia de Director general - Preşedinte al Consiliului de Administraţie, deţinută în prezent de Radu Graţian Gheţea -, că, în funcţie de cât de repede va primi BNR referinţele legate de persoanele nominalizate la conducerea CEC Bank, procedura de avizare poate dura până la câteva luni. Domnia sa ne-a declarat, la acea vreme: "Au fost cazuri în care am dat avizul în două-trei săptămâni şi cazuri în care am avizat persoanele respective în trei-patru luni, pentru că a trebuit să aşteptăm ca referinţele să vină din străinătate. În cazul de faţă, nu este nimeni care să fi lucrat în alte ţări, astfel încât nu cred că vom avea probleme".

Domnul Cinteză ne-a mai precizat că cei nominalizaţi vor participa la un interviu, Banca Naţională a României acordând avizele în funcţie de rezultatele acestuia.

Fiecare membru al conducerii băncii va fi schimbat atunci când persoana numită pentru respectiva funcţie va primi girul BNR, fără să depindă de momentul în care Banca Centrală acordă avizele celorlalţi reprezentanţi din management, ne-a mai spus domnia sa.

Cu toate acestea, surse apropiate situaţiei ne-au explicat că documentaţiile necesare obţinerii avizelor nu au fost transmise Băncii Centrale, întrucât echipa nominalizată pentru conducerea băncii de stat s-a descompletat între timp, după ce Lucian Anghel a decis să se retragă, la jumătatea acestei veri.

AGA CEC Bank îl nominalizase pe Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe funcţia de Director - Prim-Vicepreşedinte, pentru funcţia de membru al Consiliului de administraţie din cadrul CEC Bank, deţinută în prezent de Andrei-Liviu Stamatian. Mandatul lui Lucian Anghel la BVB este pe sfârşite, întrucât acesta a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei pe 9 ianuarie 2012 pentru un mandat de patru ani. În prezent, Lucian Anghel deţine şi funcţia de director general al BCR Pensii, după ce anterior fusese economist şef al aceleiaşi bănci.

Domnia sa a decis să rămână în Grupul BCR, potrivit surselor noastre, pentru funcţia care-i fusese oferită urmând să fie făcută o nouă nominalizare.

Lucian Anghel a anunţat, la jumătatea verii, că nu doreşte să meargă la CEC şi că va rămâne în Grupul BCR.

La începutul lunii mai, când s-a decis schimbarea conducerii, Radu Graţian Gheţea ne-a declarat: "Este alegerea acţionarului. Pentru mine, este ceva firesc, întrucât deja am 44 de ani de carieră în acest domeniu".

Domnia sa ne-a explicat că acţionarii au prelungit mandatele membrilor conducerii CEC Bank până în momentul în care cei nominalizaţi vor fi avizaţi de BNR: "Mandatele noastre sunt valabile până când vor fi avizaţi ceilalţi, moment în care ne vom ridica şi le vom lăsa locurile libere. Până atunci, banca trebuie să funcţioneze".

Înlocuirea lui Radu Graţian Gheţea cu Enache Jiru la conducerea CEC Bank nu este o surpriză. La debutul anului trecut, pe fondul scandalului apărut în jurul unui credit de 1 milion de euro acordat de CEC Bank, în 2013, Ioanei Băsescu, premierul Victor Ponta a anunţat intenţia de a-l schimba pe domnul Gheţea de la conducerea băncii. La data respectivă, prim ministrul a precizat că Enache Jiru ar urma să conducă banca, după ce se va găsi o soluţie pentru ca statul să nu plătească sumele compensatorii pe care Radu Gheţea ar trebui să le primească pentru încetarea contractului înainte de termen.

Scandalul a izbucnit după ce, în noiembrie 2013, Daniel Chiţoiu, pe atunci ministru al Finanţelor, a afirmat că fusese sunat de Traian Băsescu, şeful ţării la vremea respectivă, care îl rugase ca Radu Graţian Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie. Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica lui Băsescu, luase, pe 9 septembrie, un credit în lei de la CEC Bank, ca să cumpere un teren de 290 de hectare în judeţul Călăraşi. Împrumutul a fost garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

Radu Graţian Gheţea ne-a declarat că, în perioada în care a fost acordat respectivul credit, domnia sa era în concediu, fiind plecat din ţară. Astfel, domnul Gheţea a reiterat că nu a participat în niciun fel la acordarea împrumutului în cauză.

În primăvară, Ministerul Finanţelor, care este unicul acţionar al CEC Bank, a precizat, într-un comunicat: "Mandatele membrilor executivi ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank prelungite începând cu data de 11 mai a.c. şi până la data aprobării de către BNR a noilor membri nominalizaţi de către AGA sunt Radu Graţian Gheţea: Director general - Preşedinte al CA; Andrei-Liviu Stamatian: Director Prim-Vicepreşedinte, membru al CA; Gheorghe Carabaşan: Director - Vicepreşedinte, membru al CA; Mihaela Lucica Popa: Director - Vicepreşedinte, membru al CA.

În funcţiile de membri executivi ai CA al CEC Bank pentru un mandat de patru ani, începând cu data aprobării de către BNR, Adunarea Generală a Acţionarilor băncii i-a nominalizat pe Enache Jiru: Director general - Preşedinte al CA; Lucian Claudiu Anghel: Director - Prim-Vicepreşedinte, membru al CA; Mihaela Lucica Popa: Director - Vicepreşedinte, membru al CA; Cristian Tudorancea: Director - Vicepreşedinte, membru al CA".

AGA CEC Bank a prelungit mandatul de Director - Vicepreşedinte pentru Mirela Iovu, până la data aprobării de către BNR a unui mandat similar pentru Andrei Răzvan Micu.

În acelaşi timp, au fost prelungite, începând cu data de 11 mai a.c. şi până la data expirării mandatelor noilor membri ai conducerii instituţiei bancare, mandatele pentru Gelu Ştefan Diaconu, Valentin Tiberiu Mavrodin, Mirela Şiţoiu, Ciprian Sebastian Badea, Dan Manolescu, Mihail Constantin şi Mihai Gogancea Vătăşoiu - membri neexecutivi ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank.

În ciuda scandalului de anul trecut, Radu Graţian Gheţea a reuşit să-şi termine mandatul la conducerea băncii, surse din Ministerul Finanţelor afirmând că înlocuirea domniei sale înainte de termen ar fi presupus plata unei despăgubiri imense, fapt ce i-a descurajat pe guvernanţi. Sunt şi voci care afirmă că domnul Gheţea ar fi fost susţinut şi de BNR.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sa nu fim ipocriti, despagubirile (care chiar sunt imense) se prevad in continuare in contractele de mandat de la entitati unde MFP este actionar majoritar/unic. Ca o curiozitate, mass-media nu este interesata sa-l intrebe pe domnul ministru Eugen Teodorovici cate astfel de mandate, cu dezdaunari ABERANTE au fost incheiate in timpul mandatului sau ?!

    CEC Bank SA, este si sper ca va ramane o banca cu capital autohton- de stat- cu un actionariat care sa fie permanent interesat de buna functionare a sistemului circulator al organismului numit Romania. Ar fi benefic sa se duca la bun sfarsit aceasta tranzitie destul de lunga- mai ales in conditiile prezentate in articol ( nu s-au prezentat INCA !!! datele celor nominalizati!?), pentru ca este nevoie de un instrument ( o banca de stat, a ROMANIEI ), cand este cazul - si este de multe ori nevoie - sa poata interveni , pentru atingerea scopurilor de/in interes national.

    1. Mai taci bă din gura! Nu te ai saturat sa tot vorbești aiurea ?

    CEC ar trebui privatizata prin piata de capital. Statul sa ramana cu 33%. Principalul motiv pentru care CEC a fost mai putin capusata decat alte firme de stat (cel putin aparent) l-a reprezentat BNR, care nu a permis sa vina politruci la conducerea executiva

    companiile si bancile de stat sunt "ograda" din spate a politicienilor, "locul de joaca" al rubedeniilor de politicieni. CEC nu este o exceptie, vezi cazul Ioanei Basescu sau al Mirelei Iovu. voi astia din BNR si de la stat care deplangeti ca POPORUL o sa plateasca pierderile astora cu credite in CHF, va convine ca platiti dudele astora de la CEC?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb