Nicolae Ciucă: "2022 - un an benefic pentru comunitatea de afaceri din România şi Polonia"

V.R.
Ziarul BURSA #Politică / 29 martie 2023

Întâmpinarea oficială a prim-ministrului Republicii Polone, Mateusz Morawiecki (stânga), de către premierul român Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria

Întâmpinarea oficială a prim-ministrului Republicii Polone, Mateusz Morawiecki (stânga), de către premierul român Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria

Ciucă: "Deficitul de balanţă comercială este în defavoarea ţării noastre" Mihai Daraban, CCIR: "Schimburile comerciale între România şi Polonia - 10,94 miliarde de euro, anul trecut"

Anul trecut a fost un an benefic pentru comunitatea de afaceri din România şi Polonia, spune premierul Nicolae Ciucă, menţionând însă că deficitul de balanţă comercială este în defavoarea ţării noastre.

Nicolae Ciucă a declarat ieri, la Forumul Economic România-Polonia: "Discutăm despre o cifră de aproape 11 miliarde de euro în 2022, care reprezintă o creştere cu aproximativ 20% faţă de anul 2021. Din păcate, deficitul de balanţă comercială este în defavoarea României şi aici sunt convins că intervine rolul şi nivelul de ambiţie al oamenilor de afaceri din România, pentru ca împreună să identificăm acele soluţii prin care să echilibrăm această balanţă comercială". Premierul a adăugat: "România şi Polonia au un parteneriat strategic semnat în anul 2009, deci există o consistenţă foarte solidă, pe baze fundamentate, de la cel mai înalt nivel până la nivelul relaţiilor economice, pentru ca împreună să găsim soluţii de colaborare şi de întărire a relaţiilor dintre ţările noastre. Polonia se află pe locul 19 în topul investitorilor din ţara noastră, iar investitorii români trebuie să găsească acele oportunităţi şi potenţialul prin care amprenta investiţiilor în România să devină mai consistentă".

Pe de altă parte, premierul român a amintit că Polonia a reuşit să treacă prin criza economică din 2008-2009 datorită unei foarte bune absorbţii a banilor europeni, subliniind: "Eu consider că România şi-a învăţat lecţia, iar în acest moment, dacă ne uităm la cifrele referitoare la nivelul de absorbţie din cadrul financiar 2014-2020, ţara noastră a ajuns la 80%. Suntem pe final, iar în decembrie anul acesta încheiem perioada N+3, şi aşa cum ne-am asumat la nivelul Guvernului, există toate premisele să încheiem cu un nivel de absorbţie de peste 90%".

Premierul român a participat ieri, alături de omologul său polonez Mateusz Morawiecki la Forumul Economic România-Polonia organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). La acest eveniment, Mateusz Morawiecki a făcut un apel către România ca cele două ţări să vorbească "pe aceeaşi voce" la nivelul Uniunii Europene. Premierul Poloniei a precizat: "Îi rog pe prietenii din România ca vocea noastră să fie întărită, să fie aceeaşi în Uniunea Europeană. Este un lucru foarte important să vorbim pe aceeaşi voce, pentru că în felul acesta ne putem asigura interesele comune. Bineînţeles că va fi o concurenţă între noi, dar în primul rând ar trebui să colaborăm, pentru că interesele noastre, dacă ele, în proporţie de 97% sunt comune, în Uniunea Europeană vom obţine mult mai mult dacă vom acţiona împreună. Vom lupta împreună pentru interesele noastre economice, pentru fonduri, pentru dezvoltarea infrastructurii nord-sud, pentru logistică feroviară, rutieră, pentru interesele noastre legate de Ucraina şi mă bucur foarte mult că înţelegem din ce în ce mai mult în acelaşi fel aceste provocări strategice, din punct de vedere practic. Lucrul acesta întăreşte eficienţa acţiunilor noastre. De aceea, suntem într-o relaţie nemijlocită, lucrăm umăr la umăr ca să găsim cele mai bune soluţii, cele mai bune rezolvări pentru interesele strategice şi pentru provocările strategice cu care se confruntă Polonia şi România".

Mihai Daraban, CCIR: "Am exportat de numai 3,5 miliarde de euro în Polonia şi am importat de 7,44 de miliarde de euro"

România a înregistrat, anul trecut, schimburi comerciale în valoare de 10,94 miliarde de euro cu Polonia, a declarat ieri, la Forumul Economic România-Polonia, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

Oficialul CCIR a precizat: "Schimburile noastre cu Polonia au fost în valoare de 10,94 miliarde de euro anul trecut, în creştere semnificativă faţă de anul precedent. Din păcate pentru România, noi am exportat de numai 3,5 miliarde de euro şi am importat de 7,44 de miliarde de euro. Deci, va trebui să lucrăm foarte mult pentru a echilibra această balanţă comercială. În acelaşi timp, noi întotdeauna am făcut distincţie între schimburile de mărfuri şi produse şi schimburile de servicii, iar aici putem spune că am înregistrat schimburi de servicii de 835 de milioane de euro anul trecut. Nu în ultimul rând, vorbim despre 1.514 societăţi cu capital polonez în România. Acestea sunt, probabil, cei mai buni ambasadori care pot spune în Polonia "How to do business in Romania". Cele 1.514 societăţi au un capital subscris de 330 de milioane de euro, poziţionând Polonia pe locul 19 ca investitori străini în România".

Preşedintele CCIR a concluzionat: "Sunt foarte multe de făcut. Noi am avut multe de învăţat, mai ales în perioada 2008-2009, când Polonia a fost campionul, practic, al absorbţiei de fonduri europene şi nu a simţit criza din 2008, aşa cum au simţit-o multe alte ţări central şi est-europene. În general, ne uităm cu satisfacţie şi cu încredere că Polonia, probabil în cel mai scurt timp, va intra în plutonul G20".

Nicolae Ciucă: "Există oportunităţi în Polonia, există oportunităţi în România. Anul 2022 a fost un an în care s-a dovedit foarte, foarte clar, prin nivelul investiţiilor străine directe, că România este o ţară stabilă, care oferă oportunităţi pentru investiţii şi, de asemenea, trebuie să lucrăm în continuare astfel încât această stabilitate să poată să devină şi să ridice oarecum apetenţa pentru investiţii (...) Există perspective foarte bune. Important este ca noi să asigurăm coerenţă la toate măsurile pe care le luăm şi să avem acea viziune şi putere să pătrundem, să vedem care sunt într-adevăr oportunităţile cu valoare adăugată pentru tot ce înseamnă dezvoltarea noastră economică".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ptr comunitatea mafiota de afaceri...

    Vezi profit OMV, Hidrolelectrica, Romgaz...

    IMPORT DE PRODUSE AGROALIMENTARE DECLASATE ȘI ALCOOLURI TOXICE . EXPORT DE SARE, LEMN BRUT ȘI ANIMALE VII . DOMESTICE ȘI SĂLBATICE ! ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb