Nicolae Ciucă anunţă o comisie MApN - CNSAS pentru analiza documentelor Securităţii din arhiva ministerului

G.U.
Politică / 5 aprilie 2021

Nicolae Ciucă anunţă o comisie MApN - CNSAS pentru analiza documentelor Securităţii din arhiva ministerului

Ministerul Apărării Naţionale anunţă formarea unei comisii comune MApN - CNSAS care va analiza documentele din arhiva ministerului legate de activitatea fostei Securităţi, transmite Digi24. Anunţul vine ca urmare a scrisorii deschise semnată de trei cercetători de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care i-au cerut ministrului Apărării să predea către CNSAS arhiva pe care o are cu documente care au aparţinut Securităţii.

Ministerul Apărării arată într-un comunicat că "în anul 2006, toate documentele care privesc fosta Securitate din arhiva Ministerului Apărării Naţionale au fost predate Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu excepţia celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale, în conformitate cu prevederile Hotărârii CSAT nr. 60/2006".

Pe 22 februarie 2021, ministrul Nicolae Ciucă şi specialişti din minister s-au întâlnit cu o delegaţie a Colegiului CNSAS, condusă de preşedintele Constantin Buchet, iar în urma discuţiilor, la nivelul MApN se derulează în prezent etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN-CNSAS, în conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, notează sursa citată.

"Această comisie, formată din specialişti ai celor două instituţii, urmează să stabilească un grafic de consultare şi analiză a documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale şi vor decide cu privire la caracterul şi destinaţia acestor documente, în conformitate cu prevederile art. 2 al Hotărârii CSAT nr. 60/2006 şi prevederilor OUG 24/2008", se precizează în comunicatul MApN.

Trei cercetători CNSAS, Mihai Demetriade, Mădălin Hodor, şi cercetătorul asociat Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, susţin într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Apărării că, de-a lungul timpului, Ministerul Apărării Naţionale a trimis "selectiv şi parcimonios" anumite documente către CNSAS şi acuză instituţia de "tăcere arogantă" şi "lipsă de voinţă în restituirea in integrum a arhivelor capturate în contextul Revoluţiei române", informează Digi24.

"Ascunzând memoria represiunii, domnule ministru, deveniţi complice cu răul. Prin gestul continuu şi ilegal al ministerului pe care-l conduceţi, pagini dureroase şi infame din istoria principalului actor represiv al regimului totalitar sunt excluse circuitului civil, dezbaterii democratice şi înfăptuirii juridice a dreptăţii. Aţi antrenat, prin lipsa dumneavoastră de voinţă, un lung şir de consecinţe nefaste. Un trecut odios a fost ascuns privirii victimelor, potenţialele acţiuni în instanţă reglementate de lege au fost anulate înainte de a fi putut să existe, voinţa însăşi a statului privind decomunizarea prin deschiderea arhivelor represive a fost scandalos încălcată" - spun cei trei semnatari ai scrisorii, adresându-se ministrului apărării, Nicolae Ciucă.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ma-ciuca Plavanului a primit ordin sa secretizeze unele documente ale Securitatii si unele asa-zise documente "secret de stat", care probabil ii incrimineaza pe multi fosti securisti, pe fii si nepotii acestora, asa ca umflatul mason merge pe politica de tip pedelist: "ciocu' mic, acum noi suntem la putere"!

    1. Vezi că figurezi și tu pe acolo!Tu,Cristian....Păzea!!!

      Vezi ce-nseamna sa nu-ti iei pastilele de cap la timp! Faci crize grave de epilepsie!

      Discriminezi bolnavii de epilepsie,tampitule?Macar eu sub tratament tin crizele sub control,prostia ta este incurabila!Derbedeule!!!

      Probabil ca in timp ce tastezi, iei la cioc si niste bastoane paroase, specialitatea casei pt tine si ma-ta, de altfel! Cam atat te duce capul ala de epileptic! Ai grija, caci de la atata lustruit sa nu ramai cu fire de par pe limba!

      Du-te naibii,eunuc libidinos ce esti!Pai daca te-a facut ma-ta cu dracu,cum putea sa iasa ceva de Doamne ajuta?Nia la loc,potaie(am observat ca adori acest cuvant)!

      N-ai trimis-o inca pe ma-ta la produs, ca sa-ti aduca niste bani si sa nu mai cersesti la colt de strada, bai boschetarule?

    Acolo, la M. Ap. N., sub paza militarilor se afla si adevarul despre revolutie. Acolo se gasesc documentele in baza carora Securitatea a actional in decembrie 89. Si, si de atunci incoace. De acolo se poate afla cine a tras in noi in 22 si nu numai.

    Acolo se gaseste, bine pazit secretul despre cei care au fost in decembrie 89 (sau nu) la "mare" 

    Ca marea a fost si este marele secret din aceasta arhiva

    Dar cine sa-l dezvaluie, Ciuca? 

    1. Nu e ciuca al nostru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb