Premierul Nicolae Ciucă afirmă că este imperios necesar ca autorităţile statului să lucreze împreună cu societatea civilă pentru a gestiona situaţia refugiaţilor din Ucraina, potrivit Agerpres.
Şeful Executivului a participat luni, alături de reprezentanţi ai ministerelor, de consilierul de stat Mădălina Turza şi de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la o întâlnire cu societatea civilă şi organizaţiile internaţionale implicate în gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, întâlnirea a avut ca scop principal integrarea eforturilor autorităţilor cu cele ale societăţii civile, prin dialog şi coordonare cu privire la necesităţile din teren şi implementarea unui mod de lucru eficient.
"După trei săptămâni grele, trei săptămâni de război şi gestionare a implicaţiilor lui, nu putem să nu apreciem eforturile societăţii civile de a oferi sprijin. Este imperios necesar să lucrăm împreună, să ne adaptăm şi să identificăm noi metode de lucru, care să ne ajute să gestionăm această situaţie. Discuţia de astăzi cu factorii implicaţi atât din partea Guvernului şi a ministerelor, dar şi a instituţiilor şi a ONG-urilor ne ajută să evaluăm eficacitatea mecanismelor pe care le-am înfiinţat şi a liniilor de implementare. Este clar că acest război va produce efecte nu doar în ţările de graniţă, ci vor fi efecte asupra a tot ce înseamnă activitatea economică a întregului continent şi a lumii. Este important să fim pregătiţi să gestionăm aceste efecte negative", a declarat Nicolae Ciucă, citat în comunicat.
Totodată, premierul a apelat la colaborarea şi implicarea activă a administraţiei publice locale şi a subliniat nevoia de uniformizare a practicilor şi procedurilor pentru toate judeţele, pentru a acoperi nevoile apărute la numeroasele puncte de frontieră tranzitate în momentul de faţă de refugiaţii din Ucraina.
Conform comunicatului, având în vedere evoluţia fluxului de refugiaţi, au fost evaluate metode de coordonare pentru asigurarea măsurilor de protecţie pe termen mediu şi lung, precum locurile de muncă, cazare sau, în cazul tinerilor studenţi, înmatriculare în învăţământul superior.
De asemenea, a fost abordat subiectul modalităţilor de sprijin destinat organizaţiilor neguvernamentale, în contextul parteneriatului cu instituţiile statului pentru sprijinirea şi facilitarea accesului la servicii adaptate nevoilor pentru refugiaţii din Ucraina.