NICOLAE CIUCĂ: "Nu este deloc adevărat că Guvernul îşi asumă majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani"

G.B
Politică / 2 februarie 2022

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a ţinut să precizeze astăzi, la începutul şedinţei de guvern, că Executivul nu îşi va asuma un proiect privind creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Precizarea premierului vine după ce liderii PNL au discutat marţi, în şedinţa partidului, să susţină proiectul elaborat anul trecut de guvernul Cîţu, trimis în Parlament, care prevede posibilitatea ca o persoană să rămână opţional în câmpul muncii până la 70 de ani, potrivit Digi24.

"Pentru că am avut câteva semnale legate de o asumare la nivelul guvernului referitor la prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani aş vrea să vă anunţ că nu este deloc adevărat, nici nu am avut o discuţie la nivelul acesta. Este vorba despre o posibilitate ca benevol, dacă cineva doreşte, să rămână în activitate până la 70 de ani. Guvernul nu a discutat şi nu poate să îşi asume răspunderea pe un astfel de demers", a declarat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă i-a cerut explicaţii şi ministrului Muncii, Marius Budăi, în contextul în care liderii PSD au anunţat pe parcursul zilei de marţi că nu susţin creşterea vârstei de pensionare.

"Nici în Coaliţie, nici în guvern nu am avut această discuţie. Posibilitatea ca o persoană să rămână în câmpul muncii există şi acum în lege, poate opta. Există şi o bonificaţie dacă rămâne doar în serviciu şi nu încasează pensia. Putem discuta dacă mărim sau nu acea bonificaţie, sau să vedem în această reformă a pensiilor alte prevederi. Dar în acest moment, şi din cauza faptului că speranţa de viaţă în România este scăzută mult sub media Uniunii Europene, nu susţinem acest proiect", a declarat Marius Budăi în şedinţa de guvern.

Proiectul de lege elaborat de fostul ministru al Muncii Raluca Turca, care se află acum în Parlament pentru dezbatere şi vot, prevede că angajaţii pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere, iar bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia, însă sunt mai multe excepţii.

Subiectul pensiilor, exploatat politic de PSD şi PNL

Dezbaterea despre pensii din interorul Coaliţiei este exploatată politic, o recunosc surse participante la discuţiile dintre PSD şi PNL. În timp ce liberalii susţin că bugetul de pensii nu va mai fi sustenabil din cauza depopulării, motiv pentru care caută soluţii, inclusiv prin creşterea opţională a vârstei de pensionare, social democraţii se opun. În acelaşi timp, PSD vrea majorarea pensiilor pentru a respecta linia urmată de partid în ultimii ani.

Contre pe subiectul pensiilor între PSD şi PNL există şi în ceea ce priveşte renegocierea PNRR care prevede un procent de 9,4% din PIB pentru pensii.

Surse din PSD spun că "optimizarea PNRR" este trecută în programul de guvernare, iar procentul stabilit de fostul ministru al Investiţiilor Europene Cristian Ghinea nu este suficient pentru a rezolva "inechităţile".

"Nu vrem creşterea acelui procent neapărat (n.red. 9,4% din PIB), dar pot fi scoase măcar contribuţiile la pilonul II sau pensiile militare din acel 9,4%", au declarat sursele citate.

În şedinţa de Coaliţie de marţi seara, PNL a cerut să se înceteze discuţiile legate de procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, spun surse politice. "A fost o discuţie legată de ce pensii intră în cadrul anvelopei de 9,4% din PIB".

"Comisia Europeană ne-a transmis că jalonul referitor la pensii trebuie să conţină toate tipurile de pensii, inclusiv militare, şi nu trebuie să depăşească 9,4%. De aceea, dacă nu scoatem procentul reprezentat de pensiile militare practic nu mai poţi să faci creşteri de pensii, ceea ce e inacceptabil pentru PSD", spun surse social democrate.

Ieri, ministrul PSD al Muncii a declarat că problema a fost pusă şi pe masa preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că se va interesa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta va ganditi sa faceti sa mariti varsta de pensionare la 70 de ani, noi sa iesim cu picioarele inainte din campul muncii, iar voi specialii la 45 de ani pensionare si caruta de bani sa aveti de cheltuiala. Nimeni nu va mai vota PNL si voi stiti asta de aceea furati acum si nu va mai intereseaza nimic, dupa voi potopul. Ati primit ajutor de la prietenul vostru PSD ca altfel ati fi istorie. Normal ar fi alegeri anticipate, dar cum sa plece PSD si vesnicul UDMR de la ciolan. Va pleca PSD in 2023, dar doi ani vor fura impreuna cu PNL si UDMR tot, ca de altfel de 32 de ani ca impreuna au condus Romania si au devalizat-o.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb