Nicolae Ciucă: "România va deveni un pol relevant în ceea ce priveşte producerea energiei nucleare"

S.B.
Politică / 20 mai 2023

Nicolae Ciucă: "România va deveni un pol relevant în ceea ce priveşte producerea energiei nucleare"

România se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită sprijinului constant şi substanţial oferit de Statele Unite ale Americii şi viziunii coerente a statului român pentru dezvoltarea programului naţional nuclear civil, a declarat sâmbătă premierul Nicolae Ciucă, informează Agerpres.

''Salut anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, făcut în cadrul Summitului G7, într-un moment important pentru România şi pentru eforturile noastre de a asigura energie accesibilă pentru cetăţeni şi economie, produsă în condiţii prietenoase cu mediul. Statele Unite ale Americii şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite vor finanţa cu până la 275 milioane de dolari proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, iar U.S. Export-Import Bank (EXIM) şi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes în vederea sprijinului financiar potenţial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului'', a precizat premierul, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.

Acesta a mulţumit partenerilor din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite pentru încrederea pe care o au în România.

''Am convingerea că vom dezvolta împreună acest proiect sigur, eficient şi performant! Fiind a doua ţară după SUA care implementează tehnologia SMR a companiei americane NuScale, România va deveni un pol relevant la nivel internaţional în ceea ce priveşte producerea energiei nucleare. La nivelul Guvernului, încurajăm aceste investiţii. Criza energetică pe care am gestionat-o în cursul anului trecut a arătat, o dată în plus, că avem capacitatea să fim independenţi energetic şi să consolidăm profilul în acest sector, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare. Energia curată, sigură şi accesibilă cetăţenilor şi economiilor noastre este abordarea responsabilă şi viitorul acestui sector, iar acţiunile Guvernului României sunt circumscrise acestui obiectiv'', a mai arătat premierul.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Stiti careva ce valoare mai are un pol astazi?

    1. Depinde care. Nord sau Sud?

      polul Nord , ce valoare are pontosule ?

      Nici o valoarea. Ca e NORDe fum! :p

    Germania a decis sa iese de pe harta energiei curate a lumii ,

    in primavara asta a inchis ultimele reactoare nucleare

    si a repus in functiune trei termocentrale pe carbune 

    Sau va deveni coșul de gunoi al reziduurilor radioactive?

    De la voi nu ne așteptam la nimic bun. 

    1. Energia nucleara nu este curata. Studii si analize serioase ale unor institutii academice occdentale estimeaza amprenta de carbon completa, de la minarea uraniului, la transportul si depozitarea acestuia, la imbogatirea lui, apoi depozitarea deseurilor radioactive (Care trebuie racite) si pana la efortul de ecologizare a minelor, energia nucleara este la fel de poluanta ca si arderea gazului natural.

    polul enegiei nucleare este si va fi UCRAINA,noi,cu morisca de la Doicesti suntem la genunchiul broastei ca randament dar sus ca cheltuieli!falcute

    domnu falcutescu,cu greva profesorilor spagari,apoi a cadrelor medicale si ultimele pe lista,cu voia dvs pensiile speciale,mergem in linie dreaptaspre falimentul tarii, 

    este polul relevant al crimei organizate politice care au vindut tara si i fura toate veniturile.....adica banii imprumutati zilnic de statul esuat.

    Produce energie electrica ,e rentabila la centralele nucleare mari si pt care exista experienta necesara . Dar varianta Nuscale a centralei din SUA a fost amanata demararea centralei pina in 2030 ,sunt probleme nerezolvate cu incarcarea si descarcarea barelor ,plus ca nu e clar ce se poate face cu barele folosite ! Intr o epoca in care tarile din vest au acumulat tone de deseuri radioactive si cauta sa scape de ele ,nu e deloc recomandabil sa implementam in Romania acest proiect ,care ar deschide usa importurilor de materiale radioactive . In Romania avem zero experienta cu aceste deseusri si institutional suntem foarte slabi la controlul si verificarea acestor transporturi.

    sa speram ca NU.

    Exista regenerabile, exista hidrogen, etc. Sa-si puna Ciuca un reactor in c-r daca vrea mai multa energie nucleara. Eu votez nu. 

    In mod normal, la asa o declaratie, DNA-ul ar trebui sa se auto-sesizeze si sa-l bage la zdup (pt mai mult timp de gandire, la rece), avand in vedere ca nu a facut nimic privind extinderea/dezvoltarea Hidroelectrica. Vreo 3-4 GW se puteau adauga lejer in ultimii ani, doar ca Ciuca face politica (este politically correct!).

    Pai asta se numeste cel putin sabotare a tarii, daca nu mai mult. 

    1. Este de fapt un test/experiment al americanilor in Romania!

    E tarziu. Toata lumea din eu se gandeste sa renunte la energia nucleara. Mai bine ar fi sa ne concentram pe energia regenerabila, pe agricultura bio, pe AI dc se poate. Astea sunt de viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb