Lucrările de construcţie pentru dezvoltarea parcului ştiinţific şi tehnologic din oraşul Măgurele ar putea începe din 2017, ne-a declarat, ieri, Nicolae Zamfir, directorul ELI-NP, cunoscut drept "Laserul de la Măgurele".
Măgurele Science Park este un proiect de circa un miliard de euro lansat, în februarie, de Consiliul Judeţean Ilfov în parteneriat cu autorităţi locale şi centrale, precum şi institute de cercetare de la noi din ţară.
Domnul Zamfir ne-a spus că încă nu se pune problema ca lucrările de construcţie să înceapă acum: "S-a constituit acea asociere astfel încât să realizăm aplicaţia pentru proiect. Întâi trebuie să realizăm call-ul pentru studiul de fezabilitate, iar apoi se va putea aplica pentru fondurile de construcţie. Call-ul pentru proiect cred că va fi undeva în iunie-iulie şi se lucrează deja la un studiu de prefezabilitate, respectiv aplicaţia în sine".
Potrivit sursei citate, ideea acestui proiect este să adune, în jurul institutelor de cercetare de la Măgurele, în special în jurul ELI-NP, o serie de entităţi precum IMM-urile, precum şi toate firmele ce au legătură cu înalta tehnologie, respectiv tehnologia laserelor, tehnologia acceleratoarelor precum şi cele cu alte preocupări în domeniul transferului tehnologic, începând de la marketing şi terminând cu partea de educaţie.
Nicolae Zamfir ne-a precizat: "Dacă aplicaţia va fi aprobată de Comisia Europeană, vom începe cu dezvoltarea infrastructurii de bază, însemnând drumuri, utilităţi, clădiri, pentru că va fi un proiect de ansamblu. Prin expertiza şi specialiştii noştri, ne vom aduce contribuţia la această aplicaţie a proiectului. Am văzut o determinare totală din partea Primăriei Măgurele şi a Consiliului Judeţean Ilfov pentru dezvoltarea acestui proiect".
Măgurele Science Park (MSP) face parte din strategia CJ Ilfov pentru promovarea antreprenoriatului şi dezvoltarea activităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare.
Proiectul MSP este o investiţie de aproximativ un miliard de euro, după cum ne-a spus Nicolae Zamfir. Potrivit domniei sale, Măgurele Science Park va fi construit pe un teren din apropierea laserului, în direcţia Jilava. Proiectul va avea finanţare europeană, iar contribuţia autorităţilor de la noi va fi de circa 15-20% din totalul investiţiei.
Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, a declarat, recent, că aşteaptă primele finanţări din bani europeni pentru ca proiectul să prindă culoare: "La Măgurele putem să fructificăm o oportunitate extraordinară. Am înfiinţat deja clusterul Măgurele High Tech Cluster (MHTC) care cuprinde, în prezent, peste 50 de IMM-uri. Ne dorim să construim Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Măgurele Science Park (MSP), astfel încât să realizăm conexiunea dintre laserul-minune de la Măgurele şi realitatea noastră de toate zilele".
Consiliul Judeţean Ilfov şi primăria oraşului Măgurele vor ajuta la dezvoltarea Măgurele Science Park prin acordarea unui teren de circa 40 de hectare, în vecinătatea laserului de la Măgurele.
Proiectul MSP este menit să construiască în jurul Bucureştiului un cluster prin care toată industria de înaltă tehnologie să fie concentrată pe lângă institutele de cercetare de la Măgurele, a subliniat Nicolae Zamfir, care susţine că există toate premisele create pentru ca Măgurele să devină una dintre zonele cu cele mai performante tehnologii din Europa.
Înfiinţarea şi autorizarea Măgurele Science Park este programată pentru iunie 2015, iar depunerea proiectului pentru infrastructura necesară MSP este programată pentru iulie 2015.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2018, 21:40)
daca parcul se construieste spre jilava de ce nu se dau autorizatii de constructie pe strada mierlei langa fabrica de mate marchadd