Producătorul de energie şi de agent termic ELCEN va demara evaluarea unor active ca să le poată pune gaj în cadrul programului de reeşalonare a datoriilor pe care le-a cumulat la Romgaz, ne-a declarat Marcel Nicolaescu, directorul general al societăţii.
"În continuare lucrăm la planul de reeşalonare a datoriilor pe care vrem să îl negociem cu Romgaz", a subliniat domnia sa.
Producătorul a obţinut, la finele săptămânii trecute, un răgaz de o lună de la Romgaz, după cum a anunţat producătorul de gaze, care a subliniat: "Consiliul de Administraţie a Romgaz a decis prelungirea contractului de livrare gaze naturale cu ELCEN până la data de 15 noiembrie 2015. Decizia are la bază discuţiile avansate la cele mai înalte foruri de decizie în ceea ce priveşte identificarea şi întrevederea de soluţii favorabile pentru asigurarea plăţii contravalorii gazelor naturale furnizate către ELCEN, dar în situa ia în care acestea nu pot fi dovedite în mod real se va proceda la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu data de 16 noiembrie 2015".
Oficialii Romgaz au subliniat, într-un comunicat, că o posibilă continuare a relaţiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015 se va putea realiza numai în condiţiile în care ELCEN va prezenta, până la data de 15 noiembrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de Romgaz. Neprezentarea programului va conduce la sistarea furnizărilor de gaze naturale.
Marcel Nicolaescu ne-a menţionat că prelungirea contractului s-a făcut cu condiţia plăţii facturilor curente, iar consumul ELCEN se ridică acum la 90.000 mc pe oră. "Noi vom intensifica discuţiile cu RADET, distribuitorul de agent termic al Capitalei, ca să facem un plan de eşalonare a datoriei regiei către noi pentru o perioadă de 10 ani. Vrem ca Primăria Capitalei să fie garantul acestui plan".
Romgaz a anunţat, recent, că din 15 octombrie sistează furnizarea gazelor pentru ELCEN dacă producătorul de agent termic nu-şi achită restanţele de 362 milioane de lei. ELCEN a reacţionat atunci imediat şi a avansat posibilitatea eşalonării datoriilor.
Conducerea ELCEN susţine că societatea a acumulat datorii către furnizorii de gaze, ca urmare a faptului că nu a încasat, în ultimii ani, de la RADET Bucureşti sumele aferente livrării energiei termice. Oficialii ELCEN au anunţat că, pentru prima oară, au ajuns la o recunoaştere oficială a acestei sume de către RADET şi PMB, deşi părţile nu au semnat nimic în acest sens până acum.
În încercarea de a recupera datoriile existente, ELCEN a instituit popriri pe conturile bancare ale RADET Bucureşti. În prezent, există două sentinţe executorii (259 milioane lei, respectiv 118 milioane lei - suspendată provizoriu în perioada 24 iulie - 21 septembrie). ELCEN a anunţat că va continua executarea silită prin poprirea conturilor bancare, ţintind să execute conturile PMB.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, susţine, într-un comunicat, că oficialii ELCEN au minţit când a afirmat că producătorul de agent termic a convenit reducerea popririi la 50% a conturilor regiei. Directorul ELCEN a anunţat acest lucru, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă. Dar conducerea RADET afirmă că reducerea popririi este condiţionată de depunerea de către regie a actului adiţional la Contractul de Cont Escrow încheiat în data de 11.10.2001, în sensul modificării procentului aferent ELCEN de la 57% la 62,22%.