Nicolas Sarkozy, sub tirul criticilor după ce a făcut comentarii controversate despre Ucraina

S.B.
Internaţional / 18 august 2023

Nicolas Sarkozy, sub tirul criticilor după ce a făcut comentarii controversate despre Ucraina

Pledoaria lui Nicolas Sarkozy pentru o Ucraină "neutră" şi un referendum pentru "ratificarea" anexării Crimeei a atras o avalanşă de critici din partea politicienilor şi experţilor, care au calificat comentariile fostului preşedinte al Franţei drept "ruşinoase" şi l-au acuzat că a fost "cumpărat" de Rusia lui Putin, informează news.ro.

Revenit în atenţia publicului cu un nou volum al memoriilor sale, fostul ocupant al Palatului Elysee a declanşat o furtună în mijlocul verii. Volumul de memorii a fost publicat înaintea judecării, în toamnă, a apelului său în afacerea Bygmalion, un scandal care se referă la finanţarea campaniei sale electorale din 2012 şi în care fostul preşedinte a fost condamnat la o pedeapsă cu un an închisoare pe care o ispăşeşte la domiciliu, sub supraveghere electronică.

Într-un amplu interviu publicat de Le Figaro online, miercuri seara târziu, fostul preşedinte a criticat alegerile făcute de succesorii săi (Francois Hollande şi Emmanuel Macron) în toate direcţiile, de la imigraţie la revoltele din suburbii şi de la Sahel la Ucraina. El a mers chiar până la a se pune în dezacord cu diplomaţia franceză, apărând ideea unui "compromis" cu Moscova, chiar şi cu preţul Crimeei, pentru care, a spus el, "orice întoarcere în trecut este iluzorie".

Replicile nu au întârziat să apară. Deputatul Julien Bayou a deschis tirul criticilor joi dimineaţă: "Un fost preşedinte nu ar trebui să spună aşa ceva", a spus alesul ecologist la LCI, criticând un interviu "halucinant" şi "şocant". Nicolas Sarkozy a făcut "o greşeală teribilă", dar "îl înţelegem mai bine când ştim că a fost cumpărat de ruşi", a adăugat el, referindu-se la legăturile dintre Sarkozy şi o companie de asigurări rusească.

Acest contract de 3 milioane de euro face obiectul unei anchete a Parchetului Naţional Financiar din 2021, deschisă pentru "trafic de influenţă" şi "spălare a unei crime sau infracţiuni". Potrivit lui Bayou, aceasta este o nouă dovadă a "stăpânirii ruse asupra elitelor", la fel ca activităţile în domeniul petrolier ale fostului premier François Fillon şi împrumutul bancar pe care l-a făcut Marine Le Pen, lidera extremei drepte.

Eurodeputata Renew Nathalie Loiseau a deplâns, la rândul ei, pe platforma X (ex-Twitter) "dependenţa unei părţi a clasei politice europene de opiniile lui Vladimir Putin", în timp ce colegul său belgian Guy Verhofstadt s-a întrebat dacă trebuie "să râdem sau să plângem" de declaraţiile lui Sarkozy, emblematice pentru "greşelile tragice" pe care le-a făcut cu o Rusie care a devenit "un stat terorist".

Analiza lui Nicolas Sarkozy "ilustrează cu putere confuzia elitelor franceze cu privire la Rusia şi slăbeşte încă o dată vocea naţiunii noastre în Europa. Patetic", a comentat şi eurodeputatul Raphaël Glucksmann, afiliat Partidului Socialist.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Am inteles,

    cine nu este "mare fan" al razboiului, 

    este un mare dusman/controversat/extremist/ prieten cu Putin,

    si alte epitete "magulitoare" din partea presei "corecte" 

    1. Că o parte a presei repetă papagalicește propaganda oficială e adevărat. Dar la fel de adevărat este și că Rusia e cea care a invadat Ucraina. Chiar de două ori. Așa că cel mai mare fan al războiului e chiar Putin.

    Sa ne intelegem: istoric, Crimeea nu a fost niciodata a pseudostatului Ucraina.

    Aceasta tara (Ucraina) s a format ca un tampon intre vest (Occident) si est (Rusia). 

    Si ca orice e artificial, e firesc sa dispara ptr a reveni la normal. Acum lucrurile s fortate ptr ca americanu' a calcat cu toata talpa pe inima rusului, si a facut o din statul artificial denumit Ucraina. 

    Ceea ce e dureros este ca mor oameni, nu are importanta ca sunt ucrainieni sau rusi sau de alt neam.

    Ca de obicei, TOT ce a atins imperialismul.american, a sfarsit prin razboi (in afara teritoriilor SUA) dar nu ptr mult timp 

    1. Corect.

      Valabil și pentru ce a atins Rusia.

      Zi sa faci plici!

      Adica o tara invadeaza alta tara sub pretextul ca aceasta este un pseudostat si ca a fost calcata pe inima si OMOARA, TALHARESTE, VIOLEAZA?????!!!! 

      Se vede de la o posta ca faci parte din armata de troli ruseasca!

      Si daca nu esti trol, sa iti fie rusine pt afirmatiile tale! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb