Nicu Marcu a primit avizul comisiilor parlamentare pentru şefia ASF

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 iunie 2020

Nicu Marcu a primit avizul comisiilor parlamentare pentru şefia ASF

Marcu va reveni la Comisia economică din Senat peste o lună pentru a prezenta un plan de redresare a activităţii instituţiei

Votul în plen pentru restul de mandat până în 2023 va fi astăzi

Nicu Marcu (PNL), unicul candidat la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a primit ieri votul Comisiilor economice reunite din Parlament pentru funcţia de preşedinte al reglementatorului pieţei. Marcu a primit 51 de voturi "pentru", 6 "împotrivă" şi 1 abţinere.

Spre deosebire de cei aproape 40 de candidaţi care şi-au depus dosarele pentru cele 3 posturi vacante de la ANRE, reglementatorul pieţei energiei, Marcu a fost audiat aproximativ o oră, prin videoconferinţă. Mai mulţi senatori şi deputaţi s-au plâns însă de calitatea transmisiunii pentru că în multe momente nu se înţelegea ce zicea candidatul.

"Au fost conexiuni destul de proaste la un moment dat, nu se înţelegea absolut tot ce s-a prezentat. Această organizare a şedinţei de la distanţă nu a fost cea mai potrivită", ne-a spus un deputat.

Avizul pozitiv a fost înaintat Plenului reunit, care va oficializa astăzi numirea cu vot în plen la ora 14:00.

În cadrul audierii, Marcu le-a spus parlamentarilor că va analiza scandalurile interne şi cele apărute în presă în legătură cu activitatea ASF.

"A fost întrebat şi a zis că printre primele măsuri va fi să strângă scandalurile, atât scandalurile interne, cât şi cele publice cică, cele care au ieşit în (presă)... Acum toată lumea ştie că sunt acolo tot felul de (probleme)... Să-i urăm succes", ne-a precizat Viorel Arcaş, senator PSD.

Marcu ar urma de altfel să fie rechemat în Comisia economică din Senat, peste o lună, pentru a prezenta un plan de redresare a activităţii instituţiei de supraveghere.

La rândul său, senatorul USR Ramona Nicoleta Dinu ne-a precizat că nu a fost convinsă de Marcu şi că audierea a fost un "adevărat simulacru".

"În general interviul a fost foarte scurt şi nu a avut ocazia să expună o viziune privind instituţia, obiective asumate... Eu nu am fost convinsă nici în privinţa mandatului ce i se va oferi, dacă este persoana potrivită sau nu, dar nici în privinţa îndeplinirii condiţiilor formale pentru a fi un membru în Consiliul ASF", a spus Ramona Nicoleta Dinu.

Senatorul USR l-a întrebat de altfel pe Marcu ce secvenţe din CV-ul său ar trebui avute în vedere pentru a dovedi îndeplinirea condiţiei de minim 8 ani experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare. "În răspunsul său a menţionat ca fiind relevante activitatea didactică în învăţământul superior, experienţa de contabil şef şi cea de consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi", spune Ramona Nicoleta Dinu.

Totodată, în cadrul audierii, Marcu a precizat că este în favoarea legii ce interzice pe o perioadă de doi ani orice vânzare de participaţii ale statului în companii naţionale, afirmând că aceasta este o măsură "prudentă".

Audierea a constat în 15 minute prezentare din partea candidatului, 15 minute pentru adresarea de întrebări şi încă vreo 15 minute pentru răspunsuri.

De asemenea, senatorul PSD Daniel Zamfir, până recent unul dintre favoriţii pentru fotoliul de preşedinte al Autorităţii, a declarat ieri că nevoia unui şef la ASF s-a resimţit puternic în piaţă în ultima perioadă.

"Salut faptul că ASF, în sfârşit, după o lungă perioadă, are un preşedinte. Acolo lucrurile sunt extrem de complicate. Singurul candidat a fost Nicu Marcu, a obţinut un vot covârşitor, toate partidele au decis să îl susţină. ASF avea nevoie de un şef. Sunt aproape opt luni de zile de când ASF este fără preşedinte. Lucrul acesta s-a resimţit puternic în piaţă. Sper ca din acest moment să punem punct haosului de acolo, iar noul preşedinte să preia hăţurile şi să aşeze lucrurile în ordine, pentru că sunt foarte multe situaţii în care ASF nu face ceea ce trebuia să facă, nu este deloc un arbitru, sunt situaţii în care ASF practic nu există, sunt situaţii în care ASF e chiar de partea celor pe care chiar ar trebui să-i supravegheze şi să-i controleze", a precizat, pentru Agerpres, preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir.

Acesta a adăugat: "Acum, că avem un preşedinte care s-a angajat să facă ordine la ASF, îi vom lăsa un termen de o lună, perioadă de graţie ca să intre în pâine, să cunoască îndeaproape problemele ASF şi, după o lună, îi vom solicita prezenţa la Comisia economică, să vedem cum doreşte domnia sa să îndrepte acolo lucruri care sunt pe o pantă greşită de o bună bucată de vreme".

ASF stă de multă vreme "pe un butoi de pulbere", în sensul că lucrurile au luat-o într-o direcţie "complet greşită, a mai spus Zamfir, referindu-se la piaţa asigurărilor de răspundere civilă, la pensiile private şi la piaţa de capital.

Marcu beneficiază atât de sprijinul PNL, cât şi de susţinerea tacită a PSD. Consensul dintre PSD şi PNL privind alegerea lui Nicu Marcu face parte din înţelegerea mai largă dintre cele două partide din ultimele săptămâni. În ciuda disensiunilor pe starea de alertă, în timp ce preşedinţia şi guvernul încă se contrează cu opoziţia, PNL-ul votează braţ la braţ cu PSD în Parlament. Înţelegerea e valabilă şi pentru poziţiile rămase vacante din ASF, CNCD, ANRE, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi, după negocierile începute la finalul lunii mai. Împărţeala PSD-PNL este ca social-democraţii să renunţe la ASF, instituţie pe care PSD a controlat-o încă de la înfiinţarea din 2013. Cedarea preşedinţiei ASF în favoarea preferinţelor PNL de către preşedintele PSD Marcel Ciolacu vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a declarat recent că nominalizarea senatorului PSD Daniel Zamfir ar fi "o adevărată sfidare din partea PSD". Asta în condiţiile în care Orban a făcut mai degrabă ecou sentimentelor din BNR, instituţie-cheie care trebuie să-şi dea un acord tacit chiar dacă nu are atribuţii în numirea şefului ASF. Zamfir s-a retras din cursă săptămâna trecută, el fiind considerat indezirabil şi de actuala conducere a partidului, chiar dacă la începutul anului primise un vot de încredere din partea CEx al PSD. Marcu era vehiculat, la rândul său, încă de la începutul anului pentru preluarea şefiei ASF, instituţie rămasă fără preşedinte din octombrie 2019 după plecarea lui Leonardo Badea la BNR. ASF este condusă acum interimar de Elena Doina Dascălu.

Aşa cum a arătat Ziarul BURSA, unul dintre susţinătorii lui Marcu din interiorul social-democraţilor este Paul Stănescu, şeful organizaţiei de Olt. Pe cei doi îi leagă o prietenie mai veche, potrivit unor surse.

Marcu mai are susţinere pentru şefia ASF şi din partea ALDE, dar şi din partea lui Victor Ponta, care ar fi negociat susţinerea lui Marcu. Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, ar urma astfel să fie numit la Curtea de Conturi pe un post de consilier fiscal. Ilie Sârbu este deja vicepreşedinte la Curtea de Conturi, mai precis vicepreşedinte la Autoritatea de Audit, însă mandatul său expiră în acest an. La Curtea de Conturi ar mai urma să vină Nicolae Bădălău, senator PSD şi şeful organizaţiei de Giurgiu.

Tot ieri, Mircea Man (PNL), Marian Neacşu (Pro România) şi Valeriu Steriu (PSD) au fost votaţi de Comisia de industrii din Camera Deputaţilor în conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), fără să fie audiaţi.

Plenul Parlamentului se va reuni astăzi, 24 iunie, pentru a se pronunţa asupra numirilor în posturile rămase vacante din ASF, ANRE şi Consiliul Legislativ. Mandatul preşedintelui ASF este un rest de mandat până în noiembrie 2023.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. vai de mama noastra!! daca nici pentru cele mai importante posture (cele din reglementare!!) nu avem solutii (candidatii sunt neofiti de ultima speta!) inseamna ca am ajuns la kkt si pute rau a manarie impotriva - in ultima instanta! - a Romaniei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb