NICULAE HAVRILEŢ, SECRETAR DE STAT MINISTERUL ENERGIEI: "Anumiţi consumatori industriali abuzează de dreptul de a nu putea fi debranşaţi"

M.G.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 martie 2021

"Anumiţi consumatori industriali abuzează de dreptul de a nu putea fi debranşaţi"

Anumiţi consumatori industriali abuzează de prevederile ordonanţei 70/2020 ce acordă consumatorilor dreptul de a nu fi deconectaţi de la alimentarea cu energie chiar şi în caz de neplată, a afirmat, ieri, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferinţe organizate de ANPC. Acesta a spus că există discuţii pro şi contra pentru modificarea acestei ordonanţe, însă în momentul de faţă prevederile ei rămân în aplicare.

Havrileţ a afirmat: "În acest moment este în aplicare Ordonanţa 70 care prevede ca, în perioada de pandemie, anumiţi consumatori să nu fie debranşaţi chiar dacă nu şi-au plătit factura la zi. Acest lucru face parte din complexul de măsuri care se iau nu doar în România, în toată Uniunea Europeană, în alte state, privind asigurarea continuităţii în alimentarea în special cu energie electrică, lucru care se consideră a fi vital în piaţa consumatorilor. (...) Pe de altă parte, există şi plângerile furnizorilor, pentru că anumiţi consumatori, în special din zona non-casnică, uzează imoral de acest drept şi nu plătesc factura ştiind că furnizorii nu pot să-i decupleze, ceea ce generează elemente negative în impactul financiar al furnizorilor respectivi. Sunt discuţii pro şi contra pentru a putea fi modificată această ordonanţă. Deocamdată, există şi mergem pe aplicarea acestei ordonanţe".

În luna mai din 2020, după vârful crizei sanitare şi economice Covid-19, guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă cu nr. 70 care stipulează că, pe timpul stării de alertă, deconectările consumatorilor de energie elecrică şi gaze sunt interzise.

Secretarul de stat a mai spus că, în general, consumatorii nu sunt informaţi corespunzător. De asemenea, acestea a menţionat, cu privire la regulamentele de racordare la energie electrică şi la gaze, că acestea s-au schimbat foarte des, regulamentul la gaze chiar de 15-16 ori în ultimii trei ani, lucru care duce întocmai la confuzia consumatorilor.

"Protecţia Consumatorilor, în special în perioada de pandemie, se justifică a fi o activitate a unor instituţii mai mult sau mai puţin specializate pentru că nu intră doar instituţiile specializate ci şi orice alt factor care ar putea contribui la o mai bună informare a consumatorilor şi ar putea contribui la luarea unor măsuri dintre cele mai bune pentru protecţia consumatorilor. În general, consumatorii nu sunt informaţi. Sunt aşa de multe legi, aşa de multe regulamente... Legislaţie primară, legislaţie secundară care se schimbă foarte, foarte des, un lucru extrem extrem de negativ. Sunt regulamente care vizează în special zona consumatorului, zona solicitantului de racordare la reţea şi ulterior poziţia sa de consumator este afectată de aceste schimbări. Am dat exemplu în ultimele conferinţe regulamentele de racordare atât la reţelele de energie electrică, dar şi la cele de gaz. Acestea s-au schimbat adesea. De exemplu, din 2017 până în prezent, regulamentul de racordare la reţelele de gaze naturale s-a schimbat cred că de 15-16 ori, chiar şi de 6-7 ori pe an. Legislaţia primară se schimbă iar foarte des, lucru care duce la acele confuzii pe care le au consumatorii. Cineva scria pe Internet că pentru a înţelege factura de energie electrică sau de gaze naturale ar trebui să faci cursuri specializate. Toate aceste lucruri concură la ceea ce spunem noi cu privire la Protecţia consumatorului, la asigurarea accesului la informaţii pe care trebuie acesta să le cunoască", a spus Niculae Havrileţ.

Acesta a mai afirmat că cea mai mare provocare pentru acest an în domeniul energetic este punerea bazelor pentru proiectele de trecere de la o producţie de energie electrică pe bază de cărbune către o energie electrică din surse regenerabile.

"Avem fonduri europene consistente, mai mari ca niciodată, vorbim despre între 10 şi 12 miliarde de euro până în 2030. De aceea, anul acesta, cel mai important lucru care se poate întâmpla este începutul tranziţiei de la o energie intens poluatoare către începuturile investiţiilor în energie regenerabilă", a spus Havrileţ, notând că România încă depinde în proporţie de 22-24% de producţia de energie electrică din cărbune pentru asigurarea necesarului naţional de consum.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb