Nicuşor Constantinescu, urmărit penal într-un nou dosar de abuz în serviciu

Andrei Stan
Anticorupţie / 3 august 2017

Nicuşor Constantinescu (Sursa foto: captură Youtube)

Nicuşor Constantinescu (Sursa foto: captură Youtube)

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa Nicuşor Constantinescu este urmărit penal, într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu şi complicitate la evaziune fiscală, fiind acuzat că a acordat, prin intermediul unei hotărâri de CJ, subvenţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Procurorii susţin că a fost creată, astfel, o pagubă la bugetul local de aproape 22 milioane lei.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal: Gheorghe Cristian Darie, fost vicepreşedinte al CJ Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu; Mariana Belu, secretar al judeţului Constanţa, acuzată de complicitate la abuz în serviciu; Adrian Gheorghe Gâmbuţeanu, fost director al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală.

Totodată, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa este urmărită penal pentru evaziune fiscală.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: "În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în anul 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea Legea nr.15/1990, în legătură cu adoptarea şi punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Judeţean nr.313/2013. Hotărârea respectivă a stat la baza acordării unor subvenţii către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deşi aceasta înregistrase profit. În acest fel a fost a fost provocată o pagubă de 21.977.096 lei la bugetul judeţului Constanţa şi s-au obţinut foloase necuvenite pentru R.A.J.D.P. Constanţa.

Inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a fost ajutat de suspecţii Darie Gheorghe Cristian care a iniţiat proiectul şi Belu Mariana care a avizat pentru legalitate hotărârea de consiliu, deşi aceasta contravenea prevederilor Legii nr.15/1990".

Potrivit DNA, subvenţiile acordate RAJDP de către Consiliul Judeţean Constanţa au reprezentat în realitate plăţi pentru lucrări pe care regia le făcuse în beneficiul autorităţii locale, dar pentru care nu emisese facturi.

Procurorii mai susţin că, prin înregistrarea acestora drept venituri din subvenţii şi nu ca venituri din activitatea comercială, concomitent cu omisiunea RAJDP Constanţa de a emite facturi pentru contravaloarea lucrărilor, de a calcula, evidenţia, colecta şi vira către buget taxa pe valoare adăugată, Adrian Gâmbuţeanu şi RAJDP Constanţa au produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 5.446.652 lei, reprezentând contravaloarea TVA aferentă lucrărilor nefacturate Consiliului Judeţean Constanţa.

Inculpatului şi suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile legale, menţionează sursa citată.

Nicuşor Constantinescu execută, în prezent, o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită în dosarul Centrului Militar Constanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb