Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, au semnat, ieri, contractul de finanţare pentru reabilitarea a 210 km din reţeaua principală de termoficare. Valoarea contractului este de 1,6 miliarde lei din care 1,3 miliarde fonduri europene nerambursabile. Lucrările vor începe anul următor, după finalizarea procedurilor de achiziţie publică pentru selectarea constructorului.
La ceremonia de semnare a contractului, Nicuşor Dan a declarat: "Semnăm astăzi contractul de finanţare pentru reabilitarea reţelei de termoficare. Este vorba despre un contract pentru 210 km din cei 954 km de reţea principală, adică 23%. Este evidentă problema la care această finanţare răspunde. Din 2016 până în 2020 numărul de avarii, în reţeaua de termoficare, a crescut de la 420 la 1300. Pierderea pe eficienţa pe energie termică a crescut cu 5%, de asemenea a crescut considerabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în reţea (din cauza pierderilor din conducte - n.r.). Prin această finanţare şi prin lucrările pe care le vom demara de îndată ce vremea ne va permite şi după ce vor fi finalizate procedurile de achiziţie o să avem trei mari îmbunătăţiri. În primul rând, îmbunătăţirea căldurii şi a apei calde pentru bucureşteni. În al doilea rând, reducerea pierderilor care se va duce într-o reducere a subvenţiei pe care municipalitatea o plăteşte în fiecare an. În al treilea rând, dar nu cel mai puţin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficienţă o generează. Contractul are o valoare de 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei finanţare nerambursabilă".
La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat că pe lângă contractul semnat azi, Primăria Capitalei va mai beneficia de o finanţare suplimentară de 200 milioane de euro, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru modernizarea reţelei de termoficare.
Astfel, prin cele două proiecte va fi reabilitat 35% din reţeaua de termoficare din Bucureşti.
Premierul Ludovic Orban, prezent şi el la eveniment, a declarat că săptămâna viitoare va discuta planul de investiţii pentru modernizarea CET-urilor, astfel încât randamentul întregului sistem de termoficare să crească.
"În cadrul cooperării dintre Primăria Capitalei şi Guvernul României are loc, astăzi, un prim eveniment, şi anume semnarea contractului de finanţare din fonduri europene a reabilitării reţelei primare de termoficare. Este doar începutul acestei colaborări. (...) În privinţa sistemului de termoficare din Bucureşti, de ce am spus că este doar un prim pas, pentru că este nevoie de investiţii majore pentru a creşte randamentul sistemului de termoficare din Municipiul Bucureşti. La ora actuală, producerea energiei termice se face în centrale cu randamente de aproximativ 50%, dacă nu şi mai puţin. Iar pierderile pe reţeaua principală şi pe reţelele secundare sunt uriaşe. De asemenea, există pierderi în cadrul clădirilor. Obiectivul nostru este să sprijinim Primăria Capitalei în toate celelalte proiecte legate de creşterea eficienţei, creşterea randamentului în funcţionarea sistemului de alimentare cu căldură şi cu apă caldă a bucureştenilor. Săptămâna viitoare, deja am discutat cu domnul primar general, vom avea o întâlnire la Ministerul Economiei, unde vom discuta planurile de investiţie legate de ELCEN, astfel încât, într-o perioadă de timp rezonabilă, să fie efectuate investiţii importante, care să crească randamentul în producerea energiei termice şi electrice, în sistem de cogenerare, utilizând sisteme moderne, care să asigure randamente comparabile cu randamentele la producerea din alte ţări europene", a explicat Orban.
Premierul a declarat că va căuta surse suplimentare de finanţare şi pentru reabilitarea termică a clădirilor.
"De asemenea, vom căuta să identificăm resurse financiare suplimentare, pentru a putea sprijini continuarea proiectului de reabilitare a reţelei de termoficare din Bucureşti şi, de asemenea, pot să vă anunţ că am prevăzut în cadrul programelor finanţate din fonduri europene de creştere a eficienţei energetice, sume importante pentru ceea ce este cunoscut ca izolare termică a clădirilor, astfel încât să reducem pierderile din clădiri şi să creştem per ansamblu randamentul sistemului energetic", a mai spus Ludovic Orban.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2020, 00:08)
Sunt bune proiectele lui Firea, mincinosule
2. audit financiar ?
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2020, 06:03)
Nicusor Dan afirma ca urma sa ceara un audit financiar la nivelul primariei odata cu preluarea mandatului.
Se mai stie ceva despre asta?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2020, 09:17)
Cati dintre cei care au auzit despre semnarea acestui contract se intreaba de ce nu a fost semnat in perioada fostului primar? Cum a reusit noul primar intr-un timp record sa pregateasca toata documentatia ca sa fie semnata? Este cinstit ca unii sa munceasca si altii sa culeaga roadele si mai mult sa se si laude ?
4. Intr-o tara normala
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2020, 11:02)
DNA-ul ar intra pe fir sa vada cum a fost posibil ca acest contract sa se semneze cu Guvernul Romaniei imediat dupa alegeri, mai ales ca era o promisiune electorala a lui Nicusor.
Este absolut evident ca a fost blocat in mod intentionat, o crima la adresa bucurestenilor.
5. Să ne gândim la rece
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2020, 11:47)
Cum a reuștit domnul să pregătească proiectul în timp record la 5 zile după ce a fost numit în funcție?
Răspunsul e evident. Iarna aceasta va da ocazia bucureștenilor să gândească la rece.