NICUŞOR DAN "Şpaga parazitează administraţia publică"

A consemnat LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Administraţie / 17 august 2015

"Şpaga parazitează administraţia publică"

Bucureştiul este valoros în IT şi în industriile creative

USB a blocat investiţii care ar fi distrus hectare întregi de spaţii verzi, dar şi clădiri de patrimoniu

Cunoscut drept fondator al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul (ASB), care s-a afirmat printr-un demers susţinut de respectare a legii în dezvoltarea urbană a Bucureştiului, activistul Nicuşor Dan şi-a fondat recent şi un partid politic -Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB).

Domnia sa vrea să creeze un Bucureşti în care "să ne placă să trăim".

Într-un interviu, Nicuşor Dan ne-a vorbit despre problemele majore identificate la nivelul Capitalei, domnia sa dezvăluindu-ne, totodată, şi amănuntele unei inedite campanii în care este angrenat, la Paris.

Reporter: Care sunt motivele pentru care vă veţi confrunta, din nou, la alegerile pentru Primăria Capitalei, din 2016?

Nicuşor Dan: Motivele au un demers coerent.. Noi am înfiinţat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în 2008 şi tot atunci, împreună cu o coaliţie de 35-40 de ONG-uri, am propus tuturor candidaţilor la alegerile locale un set de măsuri minimale. Toţi au semnat, dar după aceea nimeni nu le-a respectat.

Partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB) este o continuare a ceea ce am început cu Asociaţia. În 2012 am candidat independent şi am luat 9% din voturi, iar acum am înfiinţat un partid cu care să candidăm la toate poziţiile din administraţia Bucureştiului - de primar general, primari de sector, consilieri generali. Din poziţia de activist civic, nu poţi decât să ai nişte păreri, să informezi şi să alertezi opinia publică, dar nu eşti parte din decizie, aşa că, ne-am spus, haidem în luptă directă!

Reporter: Căror cetăţeni vă adresaţi?

Nicuşor Dan: Tuturor locuitorilor Bucureştiului, pe toţi încercăm să îi convingem să ne ofere votul. Însă, aşa cum am observat la alegerile precedente, cei mai receptivi la mesajul nostru sunt cetăţenii din grupa de vârstă cuprinsă între 30 şi 40 de ani, în general oameni cu familii, cu copii, preocupaţi de prezentul şi viitorul odraselelor lor.

Reporter: Am înţeles cărui public vă adresaţi şi v-aş ruga să ne detaliaţi problemele majore pe care le-aţi identificat în Bucureşti şi pe care le veţi ridica în faţa acestor electori.

Nicuşor Dan: În opinia mea, sunt trei categorii mari de probleme. Prima - o lipsă totală de viziune de dezvoltare,în special pe partea economică. Nu am văzut o politică economică a primăriei, nu am văzut investitori care să vină la Bucureşti atraşi de o politică specială pentru ei. Altă problemă este legată de cheltuieli şi de locurile spre care se direcţionează banul public, locuri care nu corespund cu aşteptările reale ale cetăţenilor. De exemplu, nu avem grădiniţe suficiente, nu avem şcoli care să permită învăţarea într-un singur ciclu şi un acceptabil sistem de after school care să ajute părinţii după-amiaza. Exemplele continuă cu transportul în comun, care este un adevărat dezastru - te "coci" în autobuze, troleibuze, tramvaie care circulă tot alandala, de nu poţi să prevezi când vei ajunge la serviciu. Mai avem poluare, reducerea pieţelor agroalimentare propriu-zise, iar lista banilor alocaţi aiurea, a cheltuielor făcute fără cap continuă, de pildă, cu datoria de 900 milioane de euro la RADET (sumă cât bugetul pe un an al Primăriei Capitalei!).

A treia categorie de probleme face referire la haosul administrativ. Nu avem un cadastru al tuturor proprietăţilor de pe raza Municipiului Bucureşti, iar noi, cetăţenii, nu ştim cât câştigă primăria din chirii. Nu deţinem nici măcar o hartă cu toate numerele poştale din Bucureşti - un lucru elementar, după părerea mea. Toate lucrurile astea necesită o sistematizare, care se face cu ajutorul unui sistem informatic. Companiile îl folosesc de 30-40 de ani, trebuie introdus neîntârziat şi în municipalitate.

Reporter: Ce proiecte vreţi să demaraţi pentru a combate aceste probleme? Mai aveţi şi alte idei pe care doriţi să le împărtăşiţi?

Nicuşor Dan: Din perspectiva viziunii pentru Bucureşti, milităm pentru o politică care să pună în valoare avantajele pe care acest oraş le are - domeniul IT şi industriile creative. Proiectul pe care l-am propus încă din 2012 se referă la transformarea Dâmboviţei într-o axă creativă a oraşului. Pe lângă asta, am vorbit - şi continuăm să o facem susţinut - despre un plan urbanistic, care să facă să "răsară" pe terenurile din stânga şi dreapta universităţi, locuri pentru industriile creative şi spaţii comune, în care ele să interacţioneze. După aceea, vrem să investim în tot ce înseamnă viaţa cotidiană, în direcţionarea fondurilor către nevoile reale ale cetăţenilor: creşe, grădiniţe, transport public, refacerea sistemului de încălzire. În ce priveşte partea de sistematizare, ne dorim să existe informaţii cât mai ample, mai accesibile la nivelul administraţiei publice.

Reporter: Cum aţi caracteriza actuala "atmosferă" din primăriile bucureştene?

Nicuşor Dan: Primăriile sunt corupte! Iar corupţia e dovedită de numărul mare de arestări şi chiar condamnări. Primăriile sunt ineficiente, şi orice manager dintr-o companie privată s-ar îngrozi să vadă cât de puţine lucruri folositoare face o structură de oameni cum e aceea, atât de numeroasă, din Primăria Generală. Să obţii o autorizaţie durează şase-nouă luni dacă nu dai şpagă şi cinci zile dacă dai!? Mai ales aceste fenomene, dar nu numai ele, parazitează administraţia publică.

Reporter: Cu ce lucruri vă mândriţi prin intermediul USB-ului?

Nicuşor Dan: Ca Asociaţie, am reuşit, în perioada în care aveam suportul uriaş al presei (anii 2008-2010), să impunem nişte schimbări legislative ce au disciplinat dezvoltarea urbană a tuturor localităţilor din ţara noastră. Pe măsură ce sprijinul presei a scăzut, am trecut cu mingea în "terenul" justiţiei, unde avem zeci de procese câştigate - fie împotriva administraţiei publice locale, fie împotriva unor dezvoltatori privaţi. Am reuşit să blocăm investiţii care ar fi distrus hectare întregi de spaţii verzi, dar şi clădiri de patrimoniu.

Reporter: Cum caracterizaţi mediul de afaceri din România?

Nicuşor Dan: Din păcate, o mare parte din acest mediu se învârte în jurul bugetului statului. Deci, o mare parte a economiei din ţară nu este concurenţială şi se bazează pe bugetul statului, prin proceduri netransparente de a atrage bani de la acesta, şi aici putem vorbi inclusiv de complicitatea unui număr mare de instituţii, de la ANAF la Curtea de Conturi. Nu am văzut o coalizare a reprezentanţilor părţii sănătoase a economiei - pentru că, evident, există oameni de afaceri oneşti - , într-o forţă politică care să le susţină interesele şi care să meargă să vindece sistemul. Practic, apărarea intereselor acestei colectivităţi de oameni de afaceri a fost lăsată la mâna ONG-urilor, care sunt structuri foarte mici, şi la mâna DNA-ului. Noi, prin partidul nostru, încercăm să apărăm şi aceste interese.

Reporter: Cu ce proiecte vă propuneţi să surprindeţi în perioada următoare?

Nicuşor Dan: Nu sunt lucruri măreţe, dar sunt spectaculoase pentru România. Totuşi, aceste lucruri sunt copiate de la cei din vestul Europei, lucruri care se fac acolo de 20-30 de ani. Vorbim de un soft care să permită detectarea online a facturilor administraţiei publice locale, oricine putând să vizioneze documentele. Vom ataşa linkuri către contracte şi către execuţia bugetară. Sistemul de generare automată a autorizaţiei de construire va intra "în funcţiune", pentru a nu mai aştepta lumea şase sau nouă luni, ci câteva zile. O să vorbim despre o nouă viziune pentru Bucureşti şi de o redirecţionare a fondurilor. Bucureştiul este un oraş bogat şi de aceea vreau să mă îndrept către lucrurile de care au, cu adevărat, nevoie cetăţenii. Cred că aceştia s-au săturat de panseluţele şi bordurile pe care s-au cheltuit bani în neştire.

Reporter: Aveţi deja un plan prin care să treceţi la implementarea propriu-zisă a proiectului?

Nicuşor Dan: E un plan de comunicare, proiectul fiind o versiune îmbunătăţită a celui cu care am venit în 2012. Deci, el există. În situaţia în care vom câştiga alegerile din 2016, proiectul va fi implementat într-un an, deci în 2017. În cealaltă situaţie, dacă vom avea reprezentanţi în consilii locale, vom face de la acest nivel o presiune publică pentru implementarea lui.

Reporter: Haideţi să vorbim acum despre campania online "Toţi împreună pentru Paris Climat 2015", pe care am aflat, de curând, o susţineţi. Cum de v-aţi alăturat?

Nicuşor Dan: Campania este o inţiativă a guvernului francez, chestiunea climatică fiind, în fond, pur economică, pentru că vedem şi noi la nivel cotidian ce înseamnă schimbările climei pentru un oraş - adică, practic, pierderea acelei periodicităţi a anotimpurilor pe care o aveam. Deci, această campanie mi se pare extrem de serioasă, de stringentă şi de aceea ne-am alăturat şi noi, utilizând resursele pe care le avem.

Reporter: Ce putem face pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice?

Nicuşor Dan: De la nivelul la care ne aflăm, putem doar să atragem atenţia, putem pune o presiune pentru ca la nivel global să se ia acele măsuri de ordin legislativ pentru reducerea factorilor care duc la schimbări climatice.

Reporter: Ce poate pune în pericol încălzirea globală?

Nicuşor Dan: Principalul pericol este pentru agricultură, dar ea perturbă un întreg ciclu de viaţă, cu o puternică componentă economică.

Reporter: Vă mulţumesc pentru timpul acordat!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cred ca ar trebui sa va concentrati pe transportul public si imbunattairea calitatii aerului in Bucuresti.

    Greu de crezut, data fiind situatia, ca Oprescu este curat. Ce primar ii acela care lasa (nu stie!?) coruptia sa imputeasca totul in jurul lui.

    La gunoi cu toti actualii si fostii guvernanti! Mari cultivatori si admiratori ai coruptiei! Sunt 1000, cel putin, pentru fiecare, gata sa le ia locul. 

    Ma uit stupefiat la ciripitoarea aia de Andronescu, care in postura de ministru zice ca habar n-avea cu cit secumparau calculatoarele.  

    Are un ministru o treaba mai importanta decit urmarirea felului in care se cheltuiec banii publici? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb