Niţă: "Am renunţat, pe moment, la ideea reorganizării producătorilor de energie"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 februarie 2014

Niţă: "Am renunţat, pe moment, la ideea reorganizării producătorilor de energie"

Departamentul pentru Energie a renunţat, pe moment, la ideea reorganizării producătorilor de energie în companii care să utilizeze un mix de resurse, întrucât acţionarii minoritari ai producătorilor se opun acestui plan, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. "Nu am renunţat la această reorganizare, care presupune crearea unor companii puternice, care să joace un rol important în piaţa românească şi regională. Dar deocamdată rămânem în sistemul acesta, să le eficientizăm pe toate, inclusiv Complexul Energetic Hunedoara", a spus ministrul citat de Agerpres.

Autorităţile au avut un plan similar în 2009-2010, când ministrul Economiei de atunci, Adriean Videanu, a vrut să formeze două companii care să includă atât hidrocentrale, cât şi termocentrale şi mine de cărbune. Intenţia nu s-a concretizat din cauza opoziţiei în instanţă a Fondului Proprietatea şi a sindicatelor din Hidroelectrica.

"Reanalizăm calendarul de liberalizare a pieţei gazelor"

Departamentul pentru Energie vrea să reanalizeze calendarul de liberalizare a preţului gazelor, în favoarea producătorilor şi a marilor consumatori, având în vedere noile evoluţii de pe această piaţă, a completat Constantin Niţă. "La gaze respectăm calendarul, dar urmează ca, în vară, împreună cu ANRE, să găsim o formulă poate de reanalizare a acestuia, în favoarea producătorilor şi a consumatorilor industriali", a precizat domnia sa.

Potrivit actualului calendar, preţul gazelor pentru industrie trebuie liberalizat în totalitate până la 31 decembrie 2014, însă Legea energiei prevede posibilitatea prelungirii cu un an a acestui termen, în cazul în care se constată o diferenţă prea mare între preţul gazelor de import şi cel al resurselor autohtone.

Întrebat dacă se referă la această posibilitate de prelungire cu un an, ministrul a răspuns: "Nu, este vorba de o recalculare a preţului şi este vorba de un alt mod de a privi graficul stabilit acum câţiva ani, întrucât au apărut noutăţi: importul şi exportul de gaze, chestiuni de transport, mişcările care au loc în zona noastră pe piaţa gaze naturale, care determină o anumită poziţionare şi un anumit mod de lucru".

El a mai spus că, pentru consumatorii casnici, termenul liberalizării complete nu va fi modificat. Acesta este 31 decembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb